NAUKA O PODNIKU II Nauka o podniku II n Výroba jako hlavní podniková funkce a plánování výrobního programu a výrobního procesu n Plánování nákupu, dopravy a skladování n Produkční teorie n Základy teorie nákladů n Vědecko-technický rozvoj, výrobkové a procesní inovace n Odbyt jako hlavní funkce podniku a odbytová politika Nauka o podniku II n Členění nástrojů odbytové politiky a výrobkový a cenová politika n Komunikační a distribuční politika podniku n Investice a financování n Investiční plánování a investiční propočty n Majetková a kapitálová výstavba podniku n Úkoly a členění podnikového početnictví n Účetní závěrka n Finanční analýza podniku Výroba jako hlavní podniková funkce a plánování výrobního programu a výrobního procesu n Výroba jako hlavní funkce podniku n Pojem výroba a jeho obsah n Vztah výroby k odbytu, investování a financování n Plánování výroby n Plánování výrobního programu n Plánování výrobního procesu n Výrobní postupy n Organizační typy výroby n Výrobní typy n Krátkodobé plánování výrobního procesu n Určení velikosti dávky n Lhůtové plánování n Plánování kapacit Pojem výroba • Veškeré podnikové funkce n každá kombinace výrobních faktorů • Podnikové výkony n zahrnuje základní podnikové funkce bez funkce odbyt • Zhotovení n tovární výroba, vyrábění Vztah výroby k odbytu, investování a financování Tři oblasti podnikového procesu: n výroba, n odbyt, n financování a investování. Plánování výroby = cílené plánování a formování podnikového výrobního procesu. n Je třeba plánovat tyto oblasti: n výrobní program, n výrobní proces, n připravenost výrobních faktorů pro výrobu. Plánování výrobního programu = určit optimální výrobní program, tj. n které druhy (co), n v jakém množství (kolik) a n v určitém období (kdy) vyrobit. Rozlišujeme: n dlouhodobé plánování a n krátkodobé plánování. Plánování výrobního programu Čtyři modelové situace: n Velikost měsíčního odbytu je konstantní (pekárny) n Odbytové množství pravidelně sezónně kolísá (zmrzlina, nápoje, jízdní kola) à řešení: n výrobní množství se přizpůsobí výkyvům odbytu, n udržuje se konstantní výroba, n do výrobního programu se zařadí výrobky, jejichž sezónní odbytové výkyvy jsou vůči původním výrobkům fázově posunuty, n možnost v době útlumu odbytu vyrábět pro jiné podniky nebo naopak v sezónní špičce zadávat práci jiným podnikům. n Při nákupu se vyskytují sezónní výkyvy (cukrovary) n Konjunkturální výkyvy Plánování výrobního procesu = stanovení n jakými výrobními postupy, n během kterého období a n ve kterých nákladových střediscích se má plánované množství výrobků vyrábět. Rozlišujeme: n dlouhodobé plánování a n krátkodobé plánování. Výrobní postupy (dlouhodobé plánování) Výrobní postupy členíme ze dvou hledisek: n organizačního hlediska  organizační typy výroby, n opakovanosti výroby  výrobní typy. Organizační typy výroby n Proudová výroba n Dílenská výroba n Skupinová výroba n Výroba na stanovišti n Výrobní hnízdo Výrobní typy n Kusová výroba n Opakovaná výroba n Hromadná výroba n Sériová výroba n Druhová výroba n Výroba v šaržích Krátkodobé plánování výrobního procesu Rozlišujeme zde oblasti: n určení velikosti dávky, n lhůtové plánování, n plánování kapacit. Určení velikosti dávky n Optimální velikost dávky: Lhůtové plánování Cílem lhůtového plánování je stanovení termínů zahájení a dokončení pracovních postupů, které jsou spojeny s různými výrobními zakázkami a to n se zřetelem na technologicky podmíněné pracovní postupy a n bez ohledu na kapacitní omezení. Plánování kapacit V jeho rámci se časově stanovují pracovní postupy n na základě lhůtového plánování n s ohledem na kapacitní omezení.