Růst a vývoj dítěte - charakteristika - starší školní věk - nejčastější patologie, výživa u dětí – specifika u star.šk.v.- Poruchy výživy Dospívání mladší školní věk je od …… ……do …………. Let období dospívání je od …………. let do 20 – 22 let, které dále dělí na: - pubertu od ……….. – ……….. let, - adolescenci od ……….. až ………. let. Výrazné jsou změny vnějšího vzhledu. Kosti ……… a rozšiřují se. Nerovnoměrný růst se odráží ve snížené koordinovanosti pohybů, ….…………….., ………………………………, neohrabanosti a zvýšené unavitelnosti. Zvětšuje se kapacita ……….., …………..a ………... Nemocnost Projevují se vady ortopedického charakteru. Jde především o vadné ………………. vznikající nesprávným sezením ve školních lavicích, únavou a svalovou slabostí. Nakažlivé nemoci * ………………………….. * ………………………….. * ………………………….. * ………………………….. * ………………………….. * ………………………….. * ………………………….. Výživa dětí - nedostatky ve výživě dětí jsou mimo jiné dány také nízkou informovaností matek o vhodné výživě dětí. Obecná pravidla - - 5 x denně ………….a ………….. - Alespoň 3 ………………………… porce denně k zajištění dostatku vápníku a dalších látek nezbytných pro správný růst dětí. - dostatek tekutin během celého dne, alespoň …………. litry za den. - méně …………………………………………………… pochutin. které jsou zdrojem nežádoucích tuků a soli. - méně sladkostí a sladkých nápojů Starší školní věk stravovací zvyklosti dítěte jsou …………………, lze je mnohem hůře ovlivnit. dbejte na přiměřenou ……… dítěte, zejména pokud se ve vaší rodině vyskytuje obezita a cukrovka. Přiměřený energetický příjem - projevem nadměrného energetického příjmu je ………………………... Tuto nerovnováhu je možné ovlivnit úpravou …………………. a zvýšenou ……………………… aktivitou dítěte. Nedostatečný energetický příjem signalizuje nadměrná ……………………………………... U těchto dětí je třeba v první řadě vyloučit poruchu výživy vyplývající z metabolického případně jiného chronického onemocnění. Hlavními nedostatky jsou podlimitní příjem …………………(cca 50% doporučené dávky vyplývající z nízké konzumace mléka a mléčných výrobků), hraniční příjem vitaminů a minerálů (daný zejména nízkou spotřebou ……………………) a rostoucí příjem tzv. ………………….. kalorií (cukr a tuk ze sladkostí a dalších pochutin).