VÝŽIVA A ČLOVĚK Romana Rybová Hana Martinková 1. projektový den n Seznámení dětí s tématem, cílem, smyslem a časovým rozvržením projektu n Učitel donese karty s obrázky ovoce, děti si budou tahat karty a podle stejných obrázků se rozdělí do skupinek n Učitel donese vhodnou literaturu a děti vyhledávají základní informace o zdravé výživě – poté je přednesou celé třídě n Žáci se pokusí na základě získaných informací za pomoci učitele sestavit desatero zásad zdravé výživy Desatero zásad správné výživy • 1. Jezme pestře a rozmanitě. • 2. Jezme hodně ovoce a zeleniny, hlavně syrové (5 krát denně) • 3. Vybírejme si stravu bohatou na obilninové výrobky. • 4. Vyhýbejme se potravinám, které obsahují živočišné tuky a cholesterol, dávejme přednost rostlinným olejům. • 5. Buďme střídmí při konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů. Desatero zásad správné výživy • 6. Nedosolujeme si hotové pokrmy, sůl a solené potraviny používejme jen zcela výjimečně. • 7. Mějme denně v jídelníčku netučné nebo nízkotučné mléčné výrobky a mléko. • 8. Jezme denně kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží nebo rybí maso, luštěniny) • 9. Pijme denně alespoň 2 litry tekutin. • 10.Nepřejídejme se ani nehladovíme. Jezme právě tolik, aby naše hmotnost byla stále přiměřená. Dotazník · děti ve skupinách zkusí vytvořit dotazník, který se týká tématu zdravá výživa · poté třída společně vybere nejvhodnější otázky a vytvoří jeden společný dotazník (ten si vyplní každý žák sám, také jej budou dávat lidem ve svém okolí) 2. projektový den * Potravinová pyramida – učitel žáky seznámí s potravinovou pyramidou (může ji vyvěsit ve třídě) * Potravinová pyramida * graficky znázorňuje výživová doporučení * skládá se ze šesti potravinových skupin (žádná z nich by neměla v jídelníčku chybět) * základnu tvoří potraviny, které tvoří základnu jídelníčku * naopak vrchol pyramidy znázorňuje potraviny a pochutiny, kterým bychom se měli spíše vyvarovat * u každé skupiny je doporučená konzumace vyjádřena v tzv. jednotkových porcích Potravinová pyramida Tvorba potravinové pyramidy l děti se ve skupinkách zamyslí nad tím, jaké jídlo je zdravé x nezdravé, potom každá skupinka přednese svůj názor celé třídě. Skupinky porovnají, zda se jejich názory liší a v čem l poté ve skupině zkusí podle daných kritérií nakreslit svou vlastní potravinovou pyramidu 3. projektový den § děti si v kroužku povídají o tom, co celý den jí § poté vede učitel s dětmi dialog o tom, jaké následky má nadbytek x nedostatek výživy § učitel si s dětmi povídá o tom, co vše můžeme udělat pro to, abychom byli zdraví a vyhnuli se obezitě podle informací, které děti získaly, sestaví zdravý jídelníček na celý den, se kterým jednotlivé skupiny seznámí třídu Příklad jídelníčku Ø Snídaně: krajíc celozrnného chleba, margarín, niva, rajče, zelený čaj Ø Přesnídávka: jogurt, müsli, jablko, ovocný čaj Ø Oběd: brokolicová polévka,rybí filé zapečené se sýrem, bramborová kaše, mrkvový salát, minerální voda Ø Svačina: dalamánek, máslo, šunka, paprika, kakao Ø Večeře: těstovinový salát se zeleninou, stolní voda 4. projektový den n děti si ve skupinách vyhledají informace o lidském chrupu n poté jim učitel ukáže model chrupu n žáci mají za úkol zkusit ve skupinách vymyslet, co způsobuje kazivost zubů, se svými názory seznámí zbytek třídy, učitel případně doplní nejasnosti n po získání všech těchto informací si každý žák na papír A4 nakreslí zub a popíše jeho stavbu 5. projektový den *žáci vyhodnotí dotazníky *srovnají vyhodnocení dotazníku, které vyplňovala jejich třída a dotazníky veřejnosti *zhodnocení celého projektu (co se dětem líbilo x nelíbilo, jak se jim pracovalo ve skupinkách, zda se jim práce dařila, ………..)