PROJEKT „ZDRAVÝ TÝDEN“ Jana Smetanová Lenka Rychtaříková Projekt „Zdravý týden“ ¢ Je určen pro žáky 2. a 3. tříd ¢ Jedná se o týdenní projekt (začne v pátek a pokračovat bude celý následující týden) ¢ Hlavním výstupem našeho projektu bude: Kuchařka zdravé výživy a podle ní nachystaná „zdravá hostina“ + drobné výstupy z jednotlivých dnů (reklamní letáček, …) ¢ Jedním z cílů tohoto projektu je seznámit žáky se zdravou výživou a zdravým životním stylem Úvod k projektu „Zdravý týden“ ¢ pátek, asi 20 minut ¢ seznámení s projektem - povídání na koberci ¢ zadání úkolu na víkend - najít a přinést 1 obrázek nějaké zdravé potraviny (ovoce, zelenina), nápoje nebo jídla, …+ knihy, časopisy o zdravém životním stylu - využití v myšlenkové mapě Zdraví v naší stravě (1. den) ¢ pondělí, asi 2 vyučovací hodiny ¢ pomůcky: balicí papír, lepidlo, nůžky, psací potřeby, přinesené obrázky ¢ hra – „Co je zdravé?“ – třídění obrázků schovaných po třídě ¢ myšlenková mapa (na velký plakát) – obrázky z úvodní hry + co děti vymyslí nebo najdou (v knihách, popř. na internetu), to dopíší ¢ vitamíny – povídání na koberci (Proč jsou potřebné? Jaké znáte?...) Netradiční potraviny a BIO potraviny (2. den) ¢ úterý, asi 3 vyučovací hodiny ¢ pomůcky: barevné papíry, lepidlo, nůžky, psací potřeby, přinesené obrázky, bio potravina na ukázku (učitel) ¢ rozdělení do skupin (4 – 5 dětí) ¢ vyhledávání (encyklopedie, internet) – informace o bio potravinách, o potravinách méně známých a hůře dostupných ¢ výroba reklamního letáku na vybranou potravinu – domluva ve skupině na 1 potravině + propagace dané potraviny ostatním Kuchařka zdravé výživy (3. den) ¢ středa, 3 – 4 vyučovací hodiny ¢ pomůcky: zdravé recepty, šanon, euro obaly, lepidlo, nůžky, papíry ¢ společná kuchařka (každá skupina dělá svoji část) – pomazánky, saláty, nápoje, „něco na zub“, teplá jídla – skupiny vytvoří ke svým částem kuchařky úvodní stranu a seznam + úvodní strana celé kuchařky – kdo bude hotový + obsah a očíslování stránek – po dokončení celé kuchařky Zdravý pitný režim (4. den) ¢ čtvrtek, asi 2 vyučovací hodiny ¢ pomůcky: 3 ks ovoce, kelímek, odšťavňovač ¢ did. prostředky: víčka od PET lahví ¢ povídání o pitném režimu – kolik vypít, co pít a proč, … ¢ obraz z víček – „nakreslení“ ovoce, ze kterého můžeme vylisovat šťávu ¢ vylisování šťávy z přineseného ovoce Zdravá hostina (5. den) ¢ pátek, celý den ¢ pomůcky: každý 1 ks pečiva, 1 ks zeleniny nebo ovoce, trojúhelníček sýra, … ¢ příprava jednoduchých zdravých jídel - jednohubky, saláty (ovoce, zelenina), … ¢ každá skupina dělá něco, všichni ochutnávají všechno! Závěr projektu ¢ pátek po hostině, asi 15 minut ¢ zhodnocení celého „Zdravého týdne“ - „Co se ti líbilo/nelíbilo?“ - „Co tě bavilo nejvíc?“ - „Co se ti povedlo?“ - „Co ses dozvěděl nového?“ - „Co jsi už znal?“ … ¢ vystavení vzniklých prací Děkujeme za pozornost…