VÝŽIVA A ČLOVĚK, 5. TŘÍDA NÁVRH PROJEKTU Název: Výživa a člověk Autoři: Romana Rybová, Hana Martinková Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, 5. ročník Realizace: 5. ročník Z Typ projektu: * podle organizace: vícepředmětový * podle navrhovatele: uměle připravený * podle účelu: směřující k získání dovedností * podle délky: dlouhodobý * podle prostředí: školní a mimoškolní * podle počtu zúčastněných: společný * podle informačních zdrojů: vázaný Smysl projektu: Děti získají základní informace o výživě a jejím vlivu na člověka Výstup: Děti nakreslí lidský zub a popíší jeho části Předpokládané cíle: Kognitivní: žáci: - získají informace o výživě a jejím vlivu zdraví člověka Afektivní: žáci: - vysvětlí potřebu zdravé výživy Psychomotorické: žáci: - nakreslí lidský zub Sociální: žáci: - spolupracují ve skupinkách Předpokládané činnosti: - Tvorba a vyhodnocení dotazníků - Vyhledávání informací - Tvorba jídelníčku - Kresba zubu Organizace: 1. den: 2-3 hodiny, seznámení s tématem vyhledávání informací, desatero zásad správné výživy, tvorba dotazníku 2. den: 1-2 hodiny, seznámení s potravinovou pyramidou, kresba potravinové pyramidy 3. den: 1-2 hodiny, nadbytek x nedostatek výživy, tvorba jídelníčku 4. den: 1-2 hodiny, vyhledání informací o lidském chrupu, kresba zubu 5. den: 1- 2hodiny, vyhodnocení dotazníku, zhodnocení projektu Předpokládané výukové metody: - metody slovní – rozhovor, diskuze, vysvětlování - metody praktické – grafické a výtvarné činnosti - metody řešení problémů Předpokládané pomůcky: - encyklopedie, internet, pastelky, papíry Způsob hodnocení: - Učitel hodnotí ve třídě – ústně a průběžně při práci a na závěr zhodnotí výstup a prezentaci dětí. - Žáci si sami také zhodnotí výstup a prezentaci pro spolužáky. - Žáci zhodnotí vlastní projekt a pocity z něj 1.den * Seznámení dětí s tématem, cílem, smyslem a časovým rozvržením projektu * Učitel donese karty s obrázky ovoce, děti si budou tahat karty a podle stejných obrázků se rozdělí do skupinek * Učitel donese vhodnou literaturu a děti vyhledávají základní informace o zdravé výživě – poté je přednesou celé třídě * Žáci se pokusí na základě získaných informací za pomoci učitele sestavit desatero zásad zdravé výživy Desatero zásad správné výživy 1. Jezme pestře a rozmanitě. 2. Jezme hodně ovoce a zeleniny, hlavně syrové (5 krát denně) 3. Vybírejme si stravu bohatou na obilninové výrobky. 4. Vyhýbejme se potravinám, které obsahují živočišné tuky a cholesterol, dávejme přednost rostlinným olejům. 5. Buďme střídmí při konzumaci cukru, sladkostí a slazených nápojů. 6. Nedosolujme si hotové pokrmy, sůl a solené potraviny používejme jen zcela výjimečně. 7. Mějme denně v jídelníčku netučné nebo nízkotučné mléčné výrobky a mléko. 8. Jezme denně kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží nebo rybí maso, luštěniny) 9. Pijme denně alespoň 2 litry tekutin. 10.Nepřejídejme se ani nehladovíme. Jezme právě tolik, aby naše hmotnost byla stále přiměřená. * Dotazník: děti ve skupinách zkusí vytvořit dotazník, který se týká tématu zdravá výživa, poté třída společně vybere nejvhodnější otázky a vytvoří jeden společný dotazník (ten si vyplní každý žák sám, také jej budou dávat lidem ve svém okolí) DOTAZNÍK např. Zakroužkujte odpověď, která je Vám nejbližší: 1. Myslíte si, že jíte zdravě? ANO NE 2. Jíte spíše světlé pečivo, nebo tmavé? SVĚTLÉ TMAVÉ 3. Jíte každý den ovoce a zeleninu? ANO NE 4. Jíte každý den sladkosti? ANO NE 5. Kolikrát denně jíte? 3x 4x 5x více 6. Zuby si čistíte: 1x denně 2x denně 3x denně vůbec 7. Zajímáte se o zdravou výživu? ANO NE 8. Zamýšlíte se nad tím, zda jídlo, které jíte je zdravé? ANO NE 2. den * Potravinová pyramida – učitel žáky seznámí s potravinovou pyramidou (může ji vyvěsit ve třídě) Potravinová pyramida 1. graficky znázorňuje výživová doporučení 2. skládá se ze šesti potravinových skupin (žádná z nich by neměla v jídelníčku chybět) 3. základnu tvoří potraviny, které tvoří základnu jídelníčku 4. naopak vrchol pyramidy znázorňuje potraviny a pochutiny, kterým bychom se měli spíše vyvarovat 5. u každé skupiny je doporučená konzumace vyjádřena v tzv. jednotkových porcích * děti se ve skupinkách zamyslí nad tím, jaké jídlo je zdravé x nezdravé, potom každá skupinka přednese svůj názor celé třídě. Skupinky porovnají, zda se jejich názory liší a v čem * poté ve skupině zkusí podle daných kritérií nakreslit svou vlastní potravinovou pyramidu 3. den * děti si v kroužku povídají si o tom, co celý den jí * poté vede učitel s dětmi dialog o tom, jaké následky má nadbytek x nedostatek výživy Nadbytek výživy a) živočišné tuky (nasycené) a cholesterol zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a podílí se proto na vzniku různých chorob (choroba srdce a cév, nejznámějším projevem je infarkt myokardu a cévní mo zková příhoda) b) vysoký energetický příjem, vysoký příjem živočišných tuků a nízký příjem vlákniny jsou spojovány s rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku, prsu, dělohy a vaječníků c) vysoký příjem soli je spojován se vznikem vysokého krevního tlaku, rakoviny žaludku d) nadměrný energetický příjem je spojován s obezitou, která je současně rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění, cévní onemocnění mozku, diabetes mellitus II. typu, zhoršuje kloubní ob tíže, zubní kaz Nedostatek výživy a) nedostatečnou konzumací ovoce a zeleniny se snižuje ochranný (protektivní) účinek vitaminu C, A, E u rakovinového bujení b) zejména rozvojové země (chronická podvýživa), vyspělé země jen částečně c) poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie) · učitel si s dětmi povídá o tom, co vše můžeme udělat pro to, abychom byli zdraví a vyhnuli se obezitě · podle informací, které děti získaly, sestaví zdravý jídelníček na celý den, se kterým jedn otlivé skupiny seznámí třídu Jídelníček např. Snídaně: krajíc celozrnného chleba, margarín, niva, rajče, zelený čaj Přesnídávka: jogurt, müsli, jablko, ovocný čaj Oběd: brokolicová polévka,rybí filé zapečené se sýrem, bramborová kaše, mrkvový salát, minerální vo da Svačina: dalamánek, máslo, šunka, paprika, kakao Večeře: těstovinový salát se zeleninou, stolní voda 4. den · děti si ve skupinách vyhledají informace o lidském chrupu (počet zubů u dospělého x dítěte , stavba zubu, druhy zubů ) · poté jim učitel ukáže model chrupu · žáci mají za úkol zkusit ve skupinách vymyslet, co způsobuje kazivost zubů, se svými názor y seznámí zbytek třídy, učitel případně doplní nejasnosti · po získání všech těchto informací si každý žák na papír A4 nakreslí zub a popíše jeho stav bu 5. den · žáci vyhodnotí dotazníky · srovnají vyhodnocení dotazníku, které vyplňovala jejich třída a dotazníky veřejnosti · zhodnocení celého projektu (co se dětem líbilo x nelíbilo, jak se jim pracovalo ve skupink ách, zda se jim práce dařila, ………..)