MÁME RÁDI SVÉ TĚLO? Projekt pro 5. ročník Z Vypracovaly: Kamila Omelková Petra Stýskalová Učitelství pro I.stupeň ZŠ, skupina B Typ projektu * Podle organizace: vícepředmětový * Podle navrhovatele: uměle vytvořený * Podle účelu: směřující k získání dovedností * Podle délky: střednědobý (týdenní) * Podle prostředí: školní * Podle počtu zúčastněných : společný * Podle informačních zdrojů: vázaný Účel projektu Pochopení problematiky zdravého stravování a zároveň změna svého postoje k vlastnímu stravování. Výukové metody * Metody slovní: - rozhovor, diskuse, - brainstorming - dramatizace * Metody práce s textem: - knihou - encyklopedií - internetem - knihy o výživě - časopisy * Metody praktické: - výtvarné činnosti (práce na brožuře, ilustrace hlavního jídla) * Metody řešení problému * Didaktická hra Cíle projektu * Cíle kognitivní: - dokáže vysvětlit pojem zdravá strava - orientuje se v nabídce zdravých potravin - dokáže se rozhodnout, co škodí jeho zdraví Cíle afektivní: - zhodnotí přínos zdravé stravy pro svůj organismus - vysvětlí potřebu zdravě se stravovat * Cíle psychomotorické: - vytvoří vlastní pyramidu zdraví - vypracuje brožuru zdraví - zhotoví informační leták Cíle sociální: - spolupracuje ve skupině - komunikuje s určenými osobami - povzbuzuje ostatní členy skupiny 1.den – Máme rádi své tělo? * Povědomí o zdravém životním stylu * Pretest * Brainstorming „Co se ti vybaví, když se řekne zdravá strava?“ * Dělení do 4 skupin podle barev (Ovoce, Zelenina, Maso-Ryby, Cukry) * Tvorba potravinové pyramidy (společné x vlastní) * Zhotovení vlastní brožury * Ovocný list s doplněním ovoce či zeleniny * Zpracování témat s charakteristickými body 2.den – Jídelníček, stolování * Sestavení jídelníčku * Vyznačení ciferníku, dobu, kdy se stravujeme * Pravidla stolování, co k němu patří * Příprava prostřeného stolu * Tvorba papírového talíře s hlavním jídlem * Tvůrčí psaní básně s tématikou výživy, stravy * Zdokumentování připravených stolů jednotlivých skupin * Jídelníček zařazen do brožury 3.den – Cukry, tuky, bílkoviny, obezita * Brainstorming „Obezita“ * Tvorba stravy, která bojuje proti obezitě * Zásady správné výživy * Rozdělení do skupin s různou tématikou * Zpracování témat (informace, zajímavosti, příklady) * Zjištěné údaje vloženy do brožury 4.den – Nepříznivé vlivy výživy na zdraví * Brainstorming „Co škodí zdraví?“ * Výroba informačních letáků s tématikou Cukrovka, Kouření, Anorexie, Srdeční cévní onemocnění * Využití pomocných otázek * Vkládání do brožur * Dramatizace pohádky „O Otesánkovi“ 5.den – Prezentace, ochutnávka * Skupiny společně připraví zdravou svačinku * Prezentace jednotlivých skupin * Posttest * Sebereflexe * Dotazník pro zpětnou vazbu * Výstava brožur Děkujeme za pozornost. Na shledanou.