Téma výukového projektu Stravuji se správně? Typologie projektu Projekt je určen pro: 3. třídu Z podle navrhovatele projektu § připravené (vychází z učitele) účel projektu neboli smysl projektu § kombinace konstruktivní a směřující k získávání dovedností i sociálních(získané informace aplikují v praxi) informační zdroj projektu § kombinace volného i vázaného délka projektu – § střednědobý (1týdenní projekt zahrunující 9 vyučovacích hodin) prostředí projektu § školní počet zúčastněných na projektu § společné, třídní způsob organizace projektu § vícepřemětový (Čj, M, Prv, Vv, Pč, Sloh, Tv) § Smysl projektu: § Seznámení dětí se správnými stravovacími návyky. Získané poznatky prakticky využijí. § Výstup: § jídelníček § pyramida § stolování § zdravá svačina 1. DEN § Zvolení tématu společně s žáky § Stravuji se správně? § Pojmy, které zmíníme v hodině: § desatero zásad správné výživy, správná strava, výživa § Žáci třídí zdravou a nezdravou stravu § Za pomoci svačin 2.DEN § Beseda s kuchařkou – vedoucí stravování § vytvoření otázek (Jaká pravidla dodržujete při práci?,...) § Ve dvojici výroba zdravého jídelníčku za pomoci letáků 3.DEN § Vytvoření potravinové pyramidy na balicí papír z odpovadového materiálu (krabičky, letáky, obaly,...) § vystavení pyramidy na chodbu i pro ostatní žáky školy § Hodina matematiky zaměřena na měření, vážení, počítání,...potravin § 5 stanovišť s různými úkoly (příklad:U Nováků připravují nedělní oběd: kuře s rýží. Jeden člen domácnosti sní 50g rýže. Kolik rýže sní čtyři členové? Navaž dané množství. ) 4.DEN § Stolování § Úprava třídy (lavice, ubrusy, talíře, skleničky, příbory...) § Poskládání lavic do tvaru „U“ tabule § Estetická úprava stolu § Použití příboru § Základy etikety § Rozhovor, kde a proč konzumovat jídlo § Příprava svačiny § Učitel nakrájí ostrým nožem zeleninu, pečivo a připraví čaj § Ostatní činnosti vykonávají děti (omytí potravin, zvolení surovin na svoji svačinu, natírání pečiva, estetická úprava jídla na talíři, úklid) 5.DEN § Shrnutí dosavadních vědomostí. Zopakování, co jsme se za týden dozvěděli. § Ověření pomocí pracovního listu. Při opakování se zaměříme hlavně na části, které budeme testovat. § Pracovní list § Celkové zhodnocení projektu Pracovní list: Jak se správně stravovat Jméno a příjmení: Datum: § Zakroužkuj nezdravé potraviny špek, banán, brambůrky, coca cola, rajče, ryba, okurek, brokolice, sýr, jogurt, popcorn, káva, džus, mléko § Kolikrát denně by jsi měl(a) jíst? Zakroužkuj. 5krát 3krát 1krát § Přiměřená denní dávka tekutin pro dítě je .2........ § Zakroužkuj správné tvrzení: § Před jídlem si myjeme ruce § Zeleninu zásadně neumýváme § Sůl používáme velmi často § Nepřejídáme se § V jídelníčku máme nízkotučné mléčné výrobky § Přiřaď potravinu ke skupině: § Cukry jogurt (f) § Zelenina celozrnný rohlík (d) § Ryby mandarinka (e) § Pečivo kostka cukru (a) § Ovoce pstruh (c) § Mléčné výrobky brokolice (b) § Sestav svoji zdravou snídani. Autorky projektu: Loučí se s Vámi: Zdeňula a Macek Tak takhle ne ! J