NAUKA O PODNIKU I Lidský pracovní výkon a činitelé jej ovlivňující Lidský pracovní výkon a činitelé jej ovlivňující n Faktory ovlivňující pracovní výkon n Personální výběr n Interní a externí výběr personálu n Postupy při výběru pracovníků n Pracovní podmínky n Úprava pracovní doby n Uspořádání pracoviště n Podnikové klima Lidský pracovní výkon a činitelé jej ovlivňující n Výše odměny za práci n Výše mezd a mzdová spravedlnost n Dobrovolné podnikové sociální požitky n Formy dobrovolných podnikových sociálních požitků n Motivy poskytování dobrovolných podnikových sociálních požitků Faktory ovlivňující pracovní výkon Rozhodujícím výrobním činitelem je lidská práce: n vyvíjí a konstruuje, n vyrábí a produkuje, n prodává. Podnik je: n ekonomický systém i n sociální systém. Faktory ovlivňující pracovní výkon Lidský pracovní výkon závisí na: n výkonnosti (způsobilosti pracovní síly k výkonu) a n snaze o výkon (motivovanosti pracovní síly). Způsobilost pracovní síly k výkonu je dána jejími fyzickými a psychickými schopnostmi: n tělesná konstituce, n nadání, n odborná výchova, n věk, n zkušenosti. Faktory ovlivňující pracovní výkon Snaha o výkon je projevem vůle pracovníka dát svou schopnost výkonu plně k dispozici podniku. Dle Wöheho závisí na čtyřech faktorech: n personální výběr, n pracovní podmínky, n výše odměny za práci, n dobrovolné podnikové sociální požitky. Personální výběr Význam rozhodnutí přijímaných při personálním výběru stále roste, protože: n využití techniky a automatizace trvale roste a mění požadavky, které kladou pracoviště na předpokládanou způsobilost pracovníků; n růst vzdělanosti pracovníků působí, že se svou prací spojují vyšší očekávání a snaží se o plnější rozvoj své osobnosti; n stoupající osobní náklady a náklady na vzdělávání pracovníků zvyšují náklady na zapracování, nákladnost chybného rozhodnutí se ale zvyšuje omezováním právní možnosti nevhodné pracovníky propustit. Interní a externí výběr personálu Výhody interního výběru pracovníků: n Interní výběr nabízí zaměstnancům kariérní postup a přispívá tím ke zvyšování jejich motivace. n Více šancí na povýšení v rámci podniku omezuje tendence fluktuovat za výhodnějším zaměstnáním mimo podnik. n Obsazování pracovišť vnitřním výběrem snižuje riziko chybného rozhodnutí. Interní a externí výběr personálu Výhody externího výběru pracovníků: n Využití externího trhu práce je často nezbytné pro odstranění „podnikové slepoty“, které často podléhají dlouhodobí zaměstnanci, a aby mohlo být využito zkušeností, které pracovníci získali v jiných podnicích. n Upřednostňování interních pracovníků při výběru může vést k odmítnutí vhodnějšího kandidáta zvnějšku. n Jestliže mají externí uchazeči větší speciální znalosti nebo schopnosti než interní, je třeba přijmout kandidáta zvnějšku. n Upřednostňování interního výběru zvyšuje požadavky na vnitropodnikové vzdělávání a tím i jeho nákladnost. Postupy při výběru pracovníků Výběr lze rozdělit do čtyř navazujících stupňů: n analýza požadavků na obsazované místo, n získání a charakteristika uchazečů, n analýza schopností uchazečů, n rozhodnutí o výběru. Kritéria výběru pro vytváření požadavkového profilu: n odborné předpoklady, n fyzické předpoklady, n psychické předpoklady, n sociálně psychické předpoklady. Podnikové vzdělávání Hlavní náplň vzdělávání v podniku: n zvyšování kvalifikace, n rekvalifikace, n trénink sociálních dovedností. Pracovní podmínky Pracovní studie n racionalizace práce (pohybové studie, studie pracovních postupů, studie organizace práce, studie pracoviště), n normování výkonu časovými studiemi, studie zátěže a výkonové studie, n hodnocení práce využitím pracovních hodnotových studií. Pracovní podmínky n Psychologie práce n Fyziologie práce Vytváření optimálních pracovních podmínek ve třech hlavních oblastech: n úprava pracovní doby, n uspořádání pracoviště, n podnikové klima. Úprava pracovní doby Zaměstnanec se musí přizpůsobit podnikovým předpisům, které vychází ze: n zákoníku práce, n předpisů o bezpečnosti, n kolektivních smluv. Podniková pravidla upravují zejména: n délku pracovní doby, n rozdělení pracovního času během pracovního dne. Uspořádání pracoviště Na snahu o výkon pracovníka působí: n volnost pohybu, n světelné poměry, n teplota, n vlhkost vzduchu, n hluk, n barevnost prostorů a zařízení, n účelné uspořádání strojů a nástrojů, n větrání, n čistota atd. Podnikové klima n Klíčem k vytvoření optimálního klimatu je přeměna postavení pracovníka v podniku ze zaměstnance na spolupracovníka n Vznik partnerství v podniku n Spolurozhodování Výše odměny za práci Pod pojem mzda se zahrnují všechny odměny vyplácené podle pracovního výkonu: n časové mzdy a platy, n výkonové mzdy, n prémie, n příplatky ke mzdám, n gratifikace, n provize. Odměny (výplata a výše závisí na zisku): n podíly na zisku, n tantiémy. Výše mezd a mzdová spravedlnost Pro relativní výši odměny za práci jsou směrodatné: n tělesné a duševní požadavky, které klade práce na člověka, n dosažený pracovní výkon. Princip ekvivalence (=zásada souladu mzdy s výkonem) se člení na: n princip ekvivalence mzdy a míry požadavků, n princip ekvivalence mzdy a míry výkonu. Dobrovolné podnikové sociální požitky Poskytování dobrovolných sociálních požitků umožňuje podniku pozitivně ovlivňovat vůli zaměstnanců k vyššímu výkonu. Sociální požitky se poskytují na základě příslušnosti zaměstnance k sociálnímu systému podniku a obvykle nemají žádný vztah k výkonu. Formy dobrovolných podnikových sociálních požitků n Hospodářská přilepšení (vánoční příspěvek, příspěvky na podnikové stravování, příspěvek na dopravu, bytová pomoc, dárky jubilantům, příspěvek na dovolenou). n Zajištění proti životním a pracovním rizikům (penzijní připojištění, sociální výpomoci). n Vyrovnání rozdílného zatížení rodin (podpora při narození dítěte, při svatbě, při úmrtí v rodině). n Podpora duševních a sportovních zájmů (podniková knihovna, podniková školení, sportoviště, poskytování studijních výhod). Motivy poskytování dobrovolných podnikových sociálních požitků n Růst pracovních výkonů zaměstnanců n Připoutání zaměstnanců k podniku n Argument při získávání pracovníků n Vytvoření možnosti ovlivňovat zaměstnance n Úspory daní a daňové odpisy