éčka (na žádost studentů) zdroj: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1005732&docType=ART&nid=11324 l Přídatné látky mají v potravinách svůj význam: - prodlužují trvanlivost potravin - zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin - zvyšují nebo regulují kyselost a zahušťovací vlastnosti - případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru l Přítomnost přídatné látky (označení na obale) - číselný kód E, který se skládá z písmena E a trojmístného čísla (mezinárodní číselný systém) kontrola zdroj: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1005732&docType=ART&nid=11324 l Právní předpisy stanoví pro potraviny limitní hodnoty, tj. nejvyšší povolená množství pro každou přídatnou látku. Předpisy také stanoví pro jaké potraviny lze přídatné látky používat. l problematika přídatných látek STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV - Národní referenční laboratoř pro aditiva v potravinách l kontrolou nad dodržováním českých i evropských předpisů pro používání přídatných látek - STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKVCE (potraviny rostlinného původu) - STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA (potraviny živočišného původu) - ORGÁNY OCHRANY VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ (pokrmy-veřejné stravování). HODNOCENÍ PŘIDATNÝCH LÁTEK zdroj: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1005732&docType=ART&nid=11324 l posouzení všech dostupných toxikologických dat l pozorování na lidských a zvířecích modelech l Stanovení NOAEL za pomoci vícegeneračních studií a studií zaměřených na sledování příjmu potravy během života, se stanoví maximální přípustná hladina aditiva, která nemá zaznamenatelný toxický efekt - tzv. NOAEL (No-Observed-Adverse-Efect Level). Je to množství aditiva, které nezpůsobí žádnou zdravotní újmu při dlouhodobém podávání pokusným zvířatům v krmné dávce. l Stanovení ADI hodnota NOAEL se vydělí bezpečnostním faktorem, který má většinou hodnotu 100. Díky tomuto faktoru se vezmou v úvahu rozdíly při extrapolaci zvířecího modelu na člověka a individuální rozdíly v lidské populaci v reakci na aditivum. Tato hodnota se nazývá Přijatelná denní dávka - ADI (Acceptable Daily Intake). Hodnota ADI udává množství potravinového aditiva, které může být denně zkonzumováno, aniž by představovalo riziko pro zdraví konzumenta = je to denní množství aditiva, které při přijímání potravou v průběhu celého života nezpůsobí zdravotní újmu. OSTEOPORÓZA OSTEOPORÓZA l Dle WHO: „Progredující systémové onemocnění skeletu charakterizované stupněm úbytku kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně a v důsledku toho zvýšenou náchylností kostí ke zlomeninám.“ EPIDEMIOLOGIE Postihuje téměř 800 000 obyvatel ČR Po 50. roce utrpí osteoporotickou zlomeninu každá 3. žena a každý 6. muž Projevy osteoporózy I. l Bolesti zad l Kyfóza l Zmenšování postavy Zdroj obr.: - http://www.nof.org/ - http://www.4woman.gov/faq/osteopor.htm - http://www.themedica.com/gifs/osteporosis.jpg Projevy osteoporózy II. Zdroj obr.: http://www.health24.com/images/zones/graphic_fractures.jpg http://www.nlm.nih.gov/MEDLINEPLUS/ency/images/ency/fullsize/18026.jpg http://www.drfoot.co.uk/pictures/CollesFracture.gif http://www.eorthopod.com/images/ContentImages/spine/spine_thoracic/compression_fx/thoracic_compress ion_fx_intro01.jpg l Časté zlomeniny v typických lokalizacích: - zlomenina krčku femuru - Collesova zlomenina zápěstí - kompresivní fraktura obratlů Princip osteoporózy? Kostní tkáň = buňky + matrix ...pojivová tkáň, která je tvrdrá a pevná l Kostní buňky - osteoprogenitorní buňky: kmenové buňky, mitoticky se dělí a diferencují ve zralé kostní buňky - osteoblasty: formují novou kostní tkáň – syntetizují organickou složku kosní tkáně a angažují se při ukládání anorganických látek do matrix - osteocyty: klidové formy osteoblastů - osteoklasty: odbourávají kostní tkáň Kostní tkáň = buňky + matrix ...pojivová tkáň, která je tvrdrá a pevná l Mezibuněčná hmota – kostní matrix - anorganická složka = tvrdost a pevnost 50% celkové hmotnosti kostní tkáně Ca, P → hydroxylapatitové krystaly - organická složka = pružnost kolagen typu I. amorfní substance (GAG a GP – důležitá role při ukládání vápníku a remodelaci kostní tkáně) Princip... l Aktivita osteoklastů a osteoblastu vyrovnaná = množství kostní hmoty zůstává stejné l Aktivita osteoklastů > aktivita osteoblastů → snížení kostní denzity, vzrůst fragility kosti...riziko fraktur l Estogeny – antiresorpční vliv Ca z kostí ETIOLOGIE l Maxima kostní hmoty je dosaženo cca ve 25letech - v závislosti na: genetických faktorech (až v 80%), zdravém způsobu života, tělesném pohybu a stravy bohaté na vápník l Úbytek kostní hmoty začíná po 35. roce - muži a ženy o 0,3-0,5% ročně - u žen po menopauze o 2% ročně Zdroj obr:: http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh26-4/images/sampson2.gif http://cache.websetters.com.au/images/886-300x Rizikové faktory osteoporózy l Vnitřní faktory: - Genetické faktory - Věk a pohlaví - Geografické vlivy l Vnejší faktory: - neadekvátní příjem živin: nízký příjem Ca, nedostatek vit. D, příjem bílkovin, fosforu - nízká pohybová aktivita - kouření, alkohol - kofein a kolové nápoje - nízká hmotnost Pohybová aktivita L.I.V.E. l z hlediska prevence osteoporózy jsou nejvhodnější aktivity spíše silového charakteru nebo aktivity s použitím nějakého (nejen sportovního) náčiní, kdy je vyvíjena zátěž na kosti. l je dobré vykonávat celý život činnosti, při kterých působí na podstatnou část skeletu síla gravitace - kostní hmota se totiž tvoří tam, kde působí tlak l chybí-li zátěž nosných kostí, převládne úbytek kostní tkáně nad její obnovou, a proto kost řídne L (load) I (intensity) V (variety) E (enjoyement) l vhodné PA: chůze, chůze po schodech, běh, aerobik, tanec, basketbal, volejbal, tenis,.. l nepříliš vhodná PA: cyklistika, plavání Metabolický syndrom l Nejčastěji užívaná definice (2001) tři nebo více z pěti komponent: 1. centrální obezita (obvod pasu: muži > 102 cm, ženy > 88 cm) 2. ↑ TG (≥ 1,7 mmol/l) 3. ↓ HDL-cholesterol (muži < 1,04 mmol/l, ženy < 1,29 mmol/l) 4. hypertenze (TK ≥ 135/85 mm Hg) 5. ↑ glukóza v plazmě nalačno ≥ 6,1 mmol/l Metabolický syndrom l Nejnovější definice: abdominální obezita (obvod pasu: muži > 94 cm, ženy > 80 cm) + 2 nebo více: 1. ↑ TG (≥ 1,7 mmol/l) a/nebo ↓ HDL-cholesterol (muži < 0,9 mmol/l, ženy < 1,1 mmol/l) nebo léčba 2. hypertenze (TK ≥ 135/85 mm Hg) nebo léčba 3. zvýšená glykémie nalačno (glykémie ≥ 5,6 mmol/l) nebo porušená glukózová tolerance nebo DM 2.typu Výskyt MS l 20-30% populace středního věku v industrializovaných splňuje kritérie dle definice z roku 2001 Pozn. k abdominální obezitě l Obvod pasu oblast muži ženy EVROPA 94cm 80 cm JIŽNÍ ASIE 90 cm 80 cm ČÍNA 90 cm 80 cm JAPONSKO 85 cm 90 cm SYMPTOMATOLOGIE Rozvíjí se na podkladě aterosklerotického procesu = ztluštění a ztráta elasticity stěny tepny, které mohou vést k redukci nebo až obstrukci krevního průtoku a následnou ischemií zásobovaného orgánu. l Angina pectoris = bolest (tlaková, svíravá, pálivá) za hrudní kostí vystřelující do hrudníku, ramene, krku, horních končetin, příp. čelisti, pocit úzkosti, poruchy srdečního rytmu, dušnost, závratě. Nejčastěji tzv. námahová angina pektoris při zátěži (chůze, fyzická námaha, stres, hněv, chlad, jídlo. Bolest v klidu svědčí o nestabilní angině pektoris. Bolest mizí po podání nitroglycerinu. l Infarkt myokardu = typická anginózní bolest, ale intenzívnější, dlouhodobější, neustává po ukončení fyzické námahy ani po podání nitroglycerinu, výrazná dušnost, strach, poruchy srdeční činnosti. Někdy nauzea, zvracení, studený pot. l Cévní mozková příhoda = dočasné poruchy hybnosti a řeči až bezvědomí, ochrnutí, smrt. l Ischemická choroba dolních končetin = bolest při chůzi (intermitentní klaudikace), později i v klidu. Možné až těžké změny na končetině a gangréna. PATOGENEZE l na endotel arterií a buňky hladkého svalstva cévní stěny chronicky působí četné faktory, které je poškozují (hypertenze, hypercholesterolemie, nikotin apod.) l dochází ke zvýšenému průniku lipoproteinů - především LDL - z plasmy do cévní stěny l dochází tak ke klasické zánětlivé reakci v místě poškození endotelu (trombocyty, monocyty, makrofágy, cytokiny, buňky hladké svaloviny apod.) l proliferace buněk hladké svaloviny a fibroblastů vede ke vzniku fibrózního plátu (ukládáním vápenatých sloučenin). Při vyšším obsahu lipidů se jedná o plát ateromový - nebezpečnější z důvodu častějšího vzniku ischemických komplikací l na povrchu plátu se v místě poškozeného endotelu tvoří trombus. Pokud jde o malý trombus, může být zabudován do cévní stěny. Opakování tohoto děje vede k růstu plátu. l postiženy bývají střední a velké arterie: koronární, mozkové, stehenní, kyčelní a aorta. Výživové doporučení pro prevenci KVO Oxford handbook of nutrition and dietetics + PŘESTAT KOUŘIT A ZAČÍT SE HÝBAT!!! - Zvýšit konzumaci tučných ryb - Zvýšit konzumaci ovoce (více jak 5 porcí) - Snížit příjem tuku (zdrojů nasycených MK) - Zvýšit konzumaci MUFA - Snížit konzumaci soli - Konzumovat spíše zdroje škrobů - Snížit konzumaci alkoholu Trans MK l Zdroj: - mléčný a zásobní tuk přežvýkavců (vznikají činností mikroflóry trávícího traktu přežvýkavců z nenasycených kyselin v krmivu) - ztužené tuky - potraviny do kterých se přidává ztužený tuk l Vznik: - dříve ve větším množství při parciální katalytické hydrogenaci z UFA (nyní - modernější technologie – pouze stopy) - v menším množství při záhřevu olejů na vysoké teploty l Rizikový faktor KVO i DM 2.typu: - výrazně zhoršují lipoproteinový profil - zvyšují hladinu LDL-cholesterolu a snižují hladinu HDL-cholesterolu - zvyšují (více než SFA) poměr „celkový cholesterol/HDL-cholesterol“ - nepříznivý účinek na citlivost tkání na inzulin - dysfunkce endotelu a prozánětlivý efekt → aterogeneze, KVO... Mýty... a fakta!!! l Obsah CH v potravě má poměrně malý vliv na hladinu CH v krvi l Jestliže se sníží příjem CH potravou - stoupá jeho tvorba v organizmu a naopak - zvyšuje se přestup LDL-CH do buněk, kde dochází k jeho přeměně l Podstatné snížení příjmu CH = snížení CH v krvi o 5% (výjimkou je dědičná hypercholesterolémie) Mýty... a fakta!!! l Pro posouzení rizika aterosklerózy - poměr celkového CH/HDL-CH < 5 l Ženy v produktivním věku - mají zvýšení HDL-CH podmíněno estrogenem - po klimakteriu tento efekt mizí l Důležitější pro LDL-CH (aterogenní) je složení+množství tuku v potravě MK + CH l SFA - ↑ CH a tím i LDL a VLDL - ↓ aktivitu LDL-receptorů na buněčných membránách a zpomaluje tím přísun LDL do buněk → zvyšuje se tak koncentrace cirkulujícího LDL-CH - negativní vliv mají pouze SFA s dlouhým řetězcem - exogenní CH ↑ negativní účinek SFA na „krevní tuky“ l MUFA - ↓ LDL, ↑ HDL l PUFA - ω-6 ↓ celkový i LDL-cholesterol..ale i HDL-cholesterol - ω-3 ↓ menší vliv na snižování cholesterolu + výsledky ne jsou zcela jednoznačné...výrazně snižují TAG “Kdo” má protektivní účinek na CH? l Vláknina rozpustná ve vodě - pektin, guar, β-glukany - ↓↓↓ zpětnou resorpci CH a žlučových kyselin v tenkém střevě - v tlustém střevě částečně odbourána na org.kyseliny s krátkým řetězcem, které se vstřebávají a v játrech ↓ endogenní produkci CH “Kdo” má protektivní účinek na CH? l Fytosteroly (rostlinné steroly) - zdroj: slunečnicová a sezamová semínka, některé ořechy a obiloviny 1. mají velmi podobnou strukturu jako CH, v tenkém střevě soutěží s CH o vazebná místa v tzv. micelách 2. fytosteroly mají vyšší afinitu k micelám, na rozdíl od CH se z nich však nedokáží vstřebat 3. játra kompenzačně nezvyšují tvorbu CH, ale zmnožují LDL-receptory - ↓ hladiny CH v krvi o 10 - 15% - účinná dávka: 0,8 - 2,0g