Zdravá výživa Hodinová dotace: 1h Zařazení do RVP: Člověk a zdraví, výchova ke zdraví, zdravý způ§sob života a péče o zdraví, výživa a zdraví Kompetence: 1. Kompetence k učení Žák vyhledá a utřídí informace z oblasti aktivní podpory a ochrany zdraví, věcně je posoudí a propojí s dříve osvojenými poznatky a vyvodí z nich závěry pro sebe i ostatní. 2. Kompetence komunikativní Žák využívá osvojené komunikační dovednosti při týmové práci a uplatňuje dovednosti komunikační obrany proti agresi a manipulaci; využívá osvojené komunikační modely chování a jednání v souvislosti s obranou před sociálně patologickými jevy. Mezipředmětové vztahy: Člověk a příroda, přírodopis, anatomie a fyziologie člověka, výživa Člověk a příroda, chemie, vitamíny Hodina: Smyslem a cílem hodiny je, aby žáci získali základní povědomí o zdravé výživě a o tom, jak může stravování ovlivnit jejich zdraví - úvod: cca 5 minut - vyplnění pracovního listu: cca 10 minut - společná oprava pracovního listu, výklad: cca 15 minut - stavba pyramidy a jídelníčku z kartiček: cca 10 minut - úvod: otázka co měli ke snídani, k obědu.. , jestli si myslí, že jí zdravě. Potom dostanou pracovní list - k vypracování pracovního listu mohou používat učebnice, pokud bude ve třídě dostupný internet.. Jelikož je toto první hodina, kdy mluvíme o zdravé výživě, účelem pracovního listu není jeho 100% správné vyplnění, ale aby se nad tím žáci zamysleli, popřípadě si zkusili odpovědi někde vyhledat - expozice by měla zajistit dokonalé pochopení učiva, což dosáhneme probráním jimi vypracovaného listu, opravením chyb, doplněním a vysvětlením, zde tedy dojde i k výkladu - fixace proběhne zopakováním učiva - na závěr sestaví ve skupinách potravinovou pyramidu a jídelníček a společně zkusíme jeden z nich vybrat, který je s ohledem na zdravou výživu nejvhodnější - kartičky na sestavení potravinové pyramidy a na sestavení jídelníčku vystříhat z časopisů potravinová pyramida: pracovní list: ZDRAVÁ VÝŽIVA 1. Doplňte následující tabulku. Jako pomoc Vám mohou posloužit slova, která jsou uvedena pod tabulkou. Vitamín Kde jej najdeme K čemu slouží Vitamín A Vitamín B Vitamín C Vitamin E Vitamín F Vitamín K antioxidant obiloviny ochrana pokožky před negativními účinky slunečního záření luštěniny rybí tuk játra kvasnice kukuřice chudokrevnost mléko špenát nechutenství banány nespavost květák afty vejce vnitřnosti regenerace vlasů obranyschopnost semínka citron brokolice rajčata vývoj kostí a zubů odbourávání tuků ořechy chrání proti vysokému tlaku srážlivost vstřebávání vápníku kapusta zrak krve - Které vitamíny jsou rozpustné v tucích: ve vodě: 2. Doplňte věty: Bílkoviny jsou důležitá s_ _ _ _ _ _ _ látka organismu a nejdeme je v Tuky jsou základní s_ _ _ _ _ _ _ a z_ _ _ _ _ _ látkou organismu a dělíme je na r_ _ _ _ _ _ _ _ a ž_ _ _ _ _ _ _ _ . Cukry jsou pro naše tělo pohotovým zdrojem _ _ _ _ _ _ _ a dělíme je na mono sacharidy, dis_ _ _ _ _ _ _ , oligo_ _ _ _ _ _ _ _ , p_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ a vlákninu. 3. Doplň: vaření, pečení, smažení, dušení - ____________ je úprava pokrmu, při které působí na potravinu horká tekutina (obvykle voda) o teplotě 100°C. - ____________ je úprava pokrmu, kdy na surovinu v uzavřené nádobě působí teplo z menšího množství tekutiny, z vodní páry a tuku. Je to tepelná úprava potravin, která zachovává výživovou hodnotu potravin. - ____________ se nejčastě ji provádí v troubě, kde na potravinu působí suché teplo a zčísti horký tuk. Teplota může dosahovat až 250°C. Při této úpravě ovšem dochází k velké spotřebě tuku. - Tepelná úprava potravin na rozpálením tuku se nazývá ____________. 3. K potravinám přiřaď možnosti jejich tepelného zpracování. - brambory - maso - hrášek - knedlík - mrkev - těstoviny - vejce - vaření - dušení - pečení - smažení 4. Vyber, které potraviny můžeme konzumovat za syrova jablko játra brokolice hrášek těstoviny jahody květák paprika vejce jogurt hlávkový salát cibule maso mléko meloun olej brambory 5. Některé potraviny je vhodné konzumovat za syrova, protože: