Vypracovala: Petra Lepková Typ studia: KS Obor: Učitelství pro I. stupeň ZŠ Skupina: B1 Ročník: 5. Školní rok: 2009 / 2010 UČO :190080 I. NÁVRH PROJEKTU Název: Máme zdravé zuby a umíme o ně pečovat? Autoři: Petra Lepková Realizace: 4. třída Typ projektu: * podle organizace: vícepředmětový * podle navrhovatele: uměle připravený * podle účelu: směřující k získání dovedností a vědomostí * podle délky: krátkodobý * podle prostředí: školní * podle počtu zúčastněných: společný - třídní * podle informačních zdrojů: volný Smysl projektu: Seznámit se se stavbou zubu. Uvědomit si, co je to zubní kaz a jaké jsou příčiny jeho vzniku. Vést děti k správnému čištění zubů a prevenci před zubním kazem,k osobní hygieně, k péči o zdraví Výstup: Vytvořit informační materiál o zubech ( jak se o ně starat, jak předcházet zubním kazům a jejím následkům). Předpokládané cíle: Kognitivní: žáci: - vyhledá a roztřídí získané informace - sdělí informace o problematice zubů - vysvětlí jakým způsobem se správně čistí zuby - vyjmenuj, co nejvíc zubům škodí Afektivní: žáci: - provedou hodnocení a kontrolu práce na projektu - ohodnotí svůj přístup k práci, svoji snahu Psychomotorické: žáci: - vytvoří informační materiál pro ostatní děti na téma: zuby - připraví si získané informace o složení zubu, zubním kazu,o pravidelném preventivním ošetření chrupu u zubního lékaře a prezentují je mladším spolužákům Sociální: žáci: - spolupracuje ve skupině v průběhu projektu - se podílí na organizaci práce ve třídě - rozdělí si činnosti při zhotovování projektu Předpokládané činnosti: - hledání, třídění informací - práce na tvorbě informačních materiálů - prezentace získaných informací pro mladší děti Organizace výuky: - práce ve třídě, ve skupině, v PC učebně, prezentace ve školní třídě Předpokládané výukové metody: - metody slovní – rozhovor, diskuze, vysvětlování - metody práce s textem – informace na internetu, encyklopedie,brožurky - metody názorně demonstrační – předvádění činností - metody praktické – výtvarné - metody řešení problémů Předpokládané pomůcky: Encyklopedie, připojení k internetu, psací potřeby, zápisník, tiskárna, malířské potřeby, balicí papír, tvrdý papír Způsob prezentace projektu: - prezentace plakátů pro děti z prvního stupně a jejích p.učitelek - vytvoření loga Způsob hodnocení: - hodnocení probíhá ústně, průběžně během celého projektu - na závěr zhodnotí výstup a prezentaci - žáci také sami zhodnotí svoji práci Kriteria hodnocení: - úprava informačních plakátů, správnost II. Realizace projektu Průběh projektu Název projektu: Máme zdravé zuby a umíme o ně pečovat? Realizace: 4. třída První den 1. hodina Motivace: Děti, co je pro nás důležité, abychom mohli něco sníst? Jsou to naše zuby? A musíme se o ně starat, aby nás nebolely a byly zdravé? A jak poznáme, že jsou zdravé? Co všechno pro to musíme udělat? Je důležité jíst ovoce a zeleninu?A víte vůbec z čeho se takový zoubek skládá? Co na něj působí dobře a co mu naopak škodí? Pokusíme se na tyto otázky najít odpovědi, a potom je řekneme svým kamarádů z ostatních tříd, aby věděli, jak se mají správně o své zoubky starat a jak často navštěvovat zubního lékaře.Také jim řekneme, jaké pomůcky při ošetřování zoubků používáme. Nejdříve si sestavíme osnovu toho, co všechno chceme vyhledat za informace a kde je můžeme najít. ( Jak zub vlastně vypadá, kolik máme zubů, jak se jmenují, co je to zubní kaz, jak vzniká, jak můžeme předejít zubnímu kazu, a jak správně pečovat o svůj chrup. Rozdělení úkolů: kdo bude vyhledávat informace na internetu, kdo donese encyklopedie nebo různé brožurky, knížky a do v nich bude vyhledávat, kdo bude vypisovat nejdůležitější informace, jak to dáme dohromady, jak nakreslíme plakát, kdo vytvoří logo, kdo sestaví pro ostatní dotazník. 2.,3. hodina Děti mají zadané a rozdělené úkoly a vyhledávají a vypisují informace, které budou potřebovat pro svoji prezentaci. Učitel je kontroluje, poradí, pomůže, pokud někdo potřebuje. 4. hodina Děti se informují navzájem, co všechno zjistily, hodnotíme zatím odvedenou práci. Můžeme začít vytvářet informační materiál. 2. den 1. – 3. hodina Děti pokračují ve vytváření informačního materiálu . První skupina kreslí stavbu zubu ( zub má korunku – část zubu viditelná v ústech, krček – spojuje korunku s kořenem, kořen – je uložen v zubním lůžku horní nebo dolní čelisti). Dále kreslí typy zubů – velký, malý řezák, špičák, stolička. Neopomeneme napsat informaci, že dospělý člověk má 32 zubů ( 4 řezáky, 2 špičáky, 4 zuby třenové a 6 stoliček) a dočasný chrup má 20 zubů ( 4 řezáky, 2 špičáky a 4 stoličky ). Další informační materiál se týká informací o zubním kazu. Co je to zubní kaz? Zubní kaz je onemocnění, které se vyznačuje úbytkem minerálních látek – vápníku ( najdeme jej v mléčných výrobcích a fosfátů) z tvrdých zubních tkání. Zubní kaz poznám podle toho, že při pití studených nápojů nebo při konzumaci sladkých jídel cítíme bolest.Je to nejčastější lidská choroba. Jak vzniká zubní kaz? Základní příčinou vzniku zubního kazu je přítomnost a činnost bakterií. A kazotvorné bakterie potřebují k životu a rozmnožování sacharidy ( cukry) obsažené v potravinách. A třetí informační leták se zabývá prevencí zubního kazu. Co je to prevence a co k ní patří? Je to souhrn činností a návyků, kterými můžeme vzniku zubního kazu zabránit nebo kazivost chrupu snížit. Patří mezi ně – pravidelná a dobrá úroveň hygieny dutiny ústní, zdravá výživa s omezením cukrů v potravě. Základem ústní hygieny je odstraňování zubního plaku – kartáčkem ( důležitá je technika a pravidelný návyk čištění zubů, proto k tomuto účelu bude k prezentaci pozvaná i zubní lékařka, která dětem vysvětlí a ukáže, jak správně zuby čistit. Zuby si máme čistit dvakrát denně. Dalšími pomůckami je zubní nit, zubní pasty, mezi doplňující prostředky ústní hygieny patří ústní vody, žvýkačky bez cukru , mezizubní kartáčky ( můžeme použít i párátko ). Čtvrtá skupina se zabývá výživou a zubním kazem. Co jíst a co nejíst, abychom měli zdravé zuby? Kromě pravidelné ústní hygieny má velký preventivní význam vhodně volená skladba stravy cílená na omezený přívod cukrů a cukrem slazených potravin a nápojů. Neznamená to však, že musíme sladká jídla a pití z jídelníčku vyřadit, jde především o to, v kterou dobu, kdy a v jaké formě je děti dostávají. Jaké potraviny jsou pro naše zuby škodlivé? Různé sladkosti ( dorty, sušenky, čokolády, cucavé bonbony, perníky, zmrzlina, …) Pekárenské výrobky ( buchty, koláče, koblihy,..) Cukrem slazené nápoje ( ovocné šťávy, sirupy, ovocné limonády,…) Potraviny obsahující škroby ( hranolky, brambůrky, bramboráky, hamburgery,párky v rohlíku…) Jaké potraviny jsou zubům prospěšné? Syrové ovoce, zelenina, mléčné výrobky, mléko, ale i žvýkačky bez cukru. Ovoce nevykusujeme! Džusy ředíme, nejlépe pijeme brčkem! 4. hodina Žáci obejdou třídy z prvního stupně a pozvou je k prezentaci o zubech. Trénink prezentace, příprava prezentace. Děti si také připraví pro děti nějaké úkoly, otázky ( aby si ověřily, zda jejich prezentaci ostatní děti pochopily). Křížovka připravená na tabuli Otázky – Z čeho se skládá tvůj zub? Kolikrát denně si máš čistit zuby? Kolik zubů má stálý chrup? Jaké typy zubů máš v ústech?Proč vzniká zubní kaz? Čím zabráníme vzniku zubního kamene? Co zubům prospívá a co jim škodí? 3. den 1., 2. hodina Uvítání dětí, učitelek, zubařky, vlastní prezentace. Děti prezentují veškeré informace, které si vyhledaly všem svým spolužákům z ostatních tříd. Ukazují jim vyrobené plakáty, informační letáky. Na závěr jim dávají otázky a luští křížovku. K prezentaci je přizvaná i pí lékařka ( zubařka), může děti doplnit. Zubařka dětem předvede , jak si chrup správně čistit, a jaký kartáček je pro ně nejvhodnější a znovu připomene, jak o zoubky pečovat, jak často chodit na preventivní prohlídky Děti předvedou svoje vlastní logo a přichystají pro ostatní spolužáky dotazník . 1./ Čistíš si zuby pravidelně ráno a večer? 2./ Byl jsi v tomto roce na preventivní prohlídce zubů? 3./ Máš rád bonbóny a čokoládu? Máš denně něco sladkého? 4./ Žvýkáš žvýkačku každý den? 5./ Vykusuješ rád citrusové plody? Zhodnocení projektu, informační materiál je vyvěšen na chodbu, aby na něj všechny děti viděly.