Seminární práce TEORIE A DIDAKTIKA VÝCHOVY KE ZDRAVÍ II. NÁVRH PROJEKTU Markéta Veselá Učitelství pro I. st. ZŠ, 5. roč., 9. semestr, KS učo 174327 NÁVRH PROJEKTU Název: V ZDRAVÉM TĚLE ZDRAVÝ DUCH – ZDRAVÁ VÝŽIVA Realizace: Malotřídní škola, třída V. (3. ročník a 5. ročník) Typ projektu: uměle připravený, vedoucí k získání zkušeností a praktických vědomostí, krátkodobý (jeden školní den – 4 až 5 vyučovacích hodin), školní i mimoškolní, společný (třídní = meziročníkový) Smysl projektu: Děti si přiblíží zásady zdravé výživy. Pracují na společné činnosti. Učí se získávat informační materiály. Učí se navzájem. Cíle: vysvětlí jak může ovlivnit výživa zdraví člověka, pojmenuje důležité složky výživy, vyhledá si potřebné materiály, roztřídí potraviny, vytvoří koláž - zdravý nákupní koš, vytvoří vhodný jídelní lístek, spolupracuje s ostatními, učí se od ostatních Pomůcky: balicí papír, psací potřeby, papír A4, počítače, potravinové letáky, nůžky, lepidlo Výukové metody: rozhovor, pracovní a výtvarné činnosti, metoda řešení problému, metoda samostatné práce dětí Způsob prezentace: prezentace vlastního výrobku Hodnocení: pouze motivační při ukončení projektu Činnosti a výstup: * Úvodní a motivační rozhovor, tvoření myšlenkové mapy Návrh otázek použitých při rozhovoru – Proč je zdraví pro lidi tak důležité? Jak o sebe můžeme pečovat, abychom si zdraví udrželi? Co všechno dnes ovlivňuje lidské zdraví? Společně s dětmi vytvoříme myšlenkovou mapu. Na balicí papír do středu vepíšeme základ mapy = ZDRAVÍ. Kolem pak vpisujeme myšlenky dětí – věci, které ovlivňují lidské zdraví. Učitel je v roli koordinátora, který upřesňuje a doplňuje rozhovor a mapu. Učitel na tabuli napíše nadpis – ZDRAVÁ VÝŽIVA, který byl součástí vytvořené myšlenkové mapy a přiblíží dětem projekt, který tímto začnou plnit. S dětmi pokračuje v rozhovoru, který je již směřovaný jen k tomuto tématu. Návrh otázek použitých při rozhovoru – Proč se dnes tolik mluví o zdravé výživě? Co výživa všechno ovlivňuje? Jaké problémy a nemoci mohou vzniknout při nezdravé a nevyvážené výživě? Celý rozhovor vede k zadání samostatné práce. * Samostatná práce dětí Učitel zadá práci rozdílnou pro každý ročník. Po ukončení každá třída udělá malou prezentaci pro ostatní a připraví si pro ně kontrolní otázky. 5. ročník – Úkolem je na počítači za pomoci internetu vyhledat informace o zdravé výživě, informace o pojmech – bílkoviny, tuky, sacharidy a jejich zastoupení v jídle. Žáci si vytvářejí poznámky a připravují max. 3 kontrolní otázky pro druhou třídu. Na základě získaných informací a doporučení se pokusí vytvořit zdravý týdenní jídelníček (snídaně, obědy, svačiny, večeře) a ozdobí ho. 3. ročník – Úkolem je vytvořit koláž dvou nákupních košíků, jeden košík je pro zdravé potraviny = zelený košík, druhý košík obsahuje nezdravé a nevhodné potraviny = červený košík. Děti nakupují v obchodě a snaží se roztřídit potraviny na ty, které patří a hodí se k zdravé výživě a na ty, které do zdravé výživy nepatří. Pomůcky – dva balicí papíry, potravinové letáky, nůžky, barevné psací potřeby, lepidlo. Připraví si také krátký úvod a představení košíků a max. 3 kontrolní otázky pro druhou třídu. * Prezentace prací a předání získaných informací Děti představí své výtvory a podělí se o zajímavosti nově získané. Druhá třída aktivně poslouchá, aby mohla na konci zodpovědět úkoly na začátku prezentace zadané. Prezentace může vyústit v diskuzi o vhodnosti zdravé výživy, o názorech na zdravou výživu a vede i ke kontrole vytvořených prací dětí. * Výstup Společně s dětmi vyjdeme na domluvenou návštěvu k dětské obvodní lékařce a poté i do školní jídelny. Obvodní lékařka přednese dětem zásady zdravé výživy a odpovídá na jejich dotazy. Třetí třída jí jako poděkování předá vytvořené koláže – zdravý a nezdravý nákupní košík. Návštěva školní jídelny – kuchařky zde dětem vysvětlují zásady pro tvoření jídelního lístku, ukazují oblíbené recepty dětí a poukazují na recepty, které odpovídají zdravé výživě. Pátá třída jako poděkování předá svůj jídelní lístek. Po příchodu zpátky do školy ukončujeme projekt krátkým rozhovorem. Závěr Celý projekt má vést k zvýšení zájmu dětí o zdraví a zdravou výživu, k prevenci obezity a nemocí způsobených nesprávnou vyvážeností stravy. Takovéto činnosti mohou být součástí projektů vytvořených školou, či jako součást některých předmětů a mezipředmětových vztahů.