Vypracovala: Lucie Viesnerová 1.st.ZŠ – KS , 9.semestr , učo 173940 Náš třídní jídelníček - projekt pro 1.st.ZŠ ( 3.třída) Typ projektu: podle délky: krátkodobý podle prostředí: školní podle organizace: vícepředmětový podle navrhovatele : uměle připravený podle informačních zdrojů : vázaný i volný Smysl projektu: Žáci si uvědomí význam správného a zdravého stravování. Poznají potraviny , které jsou nezbytné pro jejich tělo a naopak potraviny , které jim škodí. Pochopí také význam pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu. Výstup: Žáci zpracují třídní zdravý jídelníček ( týdenní) do formy knihy Předpokládené cíle: Kognitivní: - Vysvětlí , co jsou živiny. - Vysvětlí , co jsou vitamíny - Uvedou příklady zdravých potravin - Vyjmenují potraviny a jiné látky , které tělu škodí - Popíší z čeho získáváme potravu Afektivní : - Sestaví zdravý a chutný jídelníček Psychomotorické: - Vyrobí jednotlivé listy knihy ( jídelníčku) Sociální: - Rozdělí se do potřebných skupin - Spolupracují při práci ve skupině - Komunikují a povzbuzují se navzájem - Hodnotí vzájemně své výsledky práce Předpokládané činnosti: - brainstorming „ Zdraví“ - Sbírání a třídění informací - Prezentace získaných informací - Práce na tvorbě jídelníčku ( knihy) - Lepení , stříhání , umístění do prostor Organizace: práce ve třídě Individuální práce , práce ve dvojicích i ve skupině Kooperativní výuka Předpokládané výukové metody: - metody slovní – rozhovor , výklad , brainstorming , diskuse , metody práce s textem - metody praktické – grafické a výtvarné činnosti , pracovní činnosti , výroba produktu – knihy - metody řešení problémů – návrh jídelníčku Projekt integruje předměty : prvouka , český jazyk , pracovní vyučování , výtvarná výchova , tělesná výchova Předpokládané pomůcky: obrázky a fotografie potravin , fixy , nůžky , lepidlo , psací potřeby , časopisy Způsob prezentace: Prezentace jídelníčku žákům z vedlejší třídy. Způsob hodnocení: Hodnocení v průběhu práce učitelem i žáky navzájem.