Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Seminární práce Teorie a didaktika výchovy ke zdraví PdF:ZS1MK_RZT2 Renata Chalabalová učitelství pro 1. stupeň KS, UČO 174439 Naše zdraví Předmět :přírodověda - výchova ke zdraví Ročník : pátý Časový nárok : 2 krát 45 minut Pomůcky : Pracovní listy pro žáky,váha, misky, pracovní náčiní, ,šátek, klobouk, karty s čísly 1-4 recepty, kuchařské knížky, ingredience potřebné k výrobě pokrmů a školní kuchyně, zástěry, výživový test Mezipředmětové vztahy :český jazyk, přírodověda, estetická výchova, Průřezová témata :environmentální výchova(základní podmínky pro život Organizace : skupinová, individuální Cíl : ­ žák čte s porozuměním ­ žák pochopí význam důležitosti vhodné skladby potravin pro zdraví ­ žák rozliší potraviny a látky, které tělo potřebuje v určité míře a které mu ve vysoké míře škodí ­ žák je schopen pracovat podle postupu ­ žák je schopen rozpoznat ingredience, s kterými bude manipulovat ­ žák dokáže vyjádřit svůj názor Příprava : Sestavování jídelníčku Děti dostanou domů pracovní listy s předlohou jídelníčku s úkolem vepsat do tabulky ty pokrmy, které skutečně jedí k snídani, obědu večeři a svačinám. Porovnávání jídelníčků Věnujeme s dětmi dostatek času skladbě jídelníčku a eleminujeme ty potraviny, které nejsou vhodně zvolené anebo škodí organismu.Vyzdvihneme důležitost nezbytných složek výživy, vlákniny, vitamínů, bílkovin, sacharidů a minerálních látek a poukážeme na důležitost rovnováhy výdeje a příjmu energie. Rozdělení do skupin Děti rozdělíme do 4 skupin po 4 žácích a poskytneme jim pracovní prostor, kde budou zpracovávat pokrm. Samostatná aktivita skupin Každé skupina si vybere ze skupiny zástupce, který vylosuje z klobouku recept a skupina si vyhledá v nabídce na připraveném stole ingredience, které bude potřebovat k výrobě moučníku. Pracovní aktivita 1. skupina ­ Rýžový koláč 2. skupina ­ Mandlový marcipán 3. skupina - Ořecháčky 4. skupina ­ Bramborové koláčky s oříšky Viz příloha recepty: Zhotovení pokrmu Jednotlivé skupiny po zpracování surovin do výsledního moučníku prezentují před ostatními svůj pokrm s následnou ochutnávkou. Ochutnávka s vyhodnocením Aby děti zapojily do ochutnávky nejen chuťové, ale i čichové buňky co nejvíce, zavážeme jim oči a postupně necháme každého ochutnat z vybraných čtyř pokrmů. Karty s bodovým ohodnocením jsou přiloženy ke každému z pokrmů s body 1až 4. Vyhlášení vítězného receptu Následuje vyhlášení vítězného receptu a poblahopřání všem skupinám za snahu a vydařenou práci. Test Na závěr vyučovacího bloku zařadíme výživový test a společně pak zhodnotíme správnost jeho vyplnění. Přílohy : Příloha č.1 recepty 1. recept Rýžový koláč Ingredience: vařená rýže natural ­ 3 hrnky, hustá vločková kaše ­ 1hrnek, 200 g jablek, 80 g rozinek, 1 polévková lžíce citronové šťávy, olej Postup: Vychladlo vařenou rýži smícháme s vločkovu kašía rozsekanými rozinkami. Ke hmotě přidáme citronovou šťávu, omytá nahrubo nastrouhaná jablka a vytvarujeme asi 2 cm silnou placku se zvdiženými okraji. Pečeme v troubě asi 15 minut na olejem vytřeném plechu. Na hotovou placku připravíme podušená jablka s trochou vody a skořice. _________________________________________________________ 2. Recept Mandlový marcipán Ingredience : 120 g mandlí, 120 g sojové moučky, 5 polévkových lžic datlového sirupu, voda Postup: Mandle jemně pomeleme, přidáme datlový sirup a tvarujeme bochníčky.(datlový sirup je možno nahradit medem) ________________________________________________________ 3. recept Ořecháčky Ingredience: 150 g lískových oříšků, 100 g mletých sojových vloček, 120 g rozinek,mléko dle potřeby, špetka mleté škořice, špetka anýzu Postup : Pomleté oříšky a sojové vločky smícháme s předem propranými, namočenými a pomletými rozinkami, dochutíme kořením a přidáme mléko pro lepší zpracování v tužší těsto.Z těsta tvarujeme drobné placičky, do jejichž středu vtlačíme ořech, necháme placky chvíli proschnout. 4. recept Bramborové koláčky s oříšky Ingredience : 150 g brambor, 120 g celozrnné pšeničné jemně mleté mouky, 30 g hladké sojové mouky, 3 polévkové lžíce sladovitu, prášku do pečiva, 100 ml oleje, meruňková zavařenina, vlašské ořechy, sůl Postup : Z proseté mouky, prášku do pečiva, vařených strouhaných brambor, sladovitu , 80 ml oleje a špetky soli zpracujeme těsto. Rozválíme je na plát asi 1 cm a pomocí sklenky vykrajujeme koláčky. Ty klademe na vymazaný plech, střed potřeme olejem a vyplníme zavařeninou, okraje sypeme jemně sekanými oříšky.Pečeme v předehřáté troubě do zlatova. Příloha č. 2 Výživový test Označte správnost či nesprávnost uvedených tvrzení : 1. Čerstvé syrové ovoce a zelenina mají velmi malý obsah tuku. A N 2. Udržet zdravou hmotnost lze pouze tehdy, jestliže stále držíme dietu. A N 3. Haburgery, pomfrity a zákusky jsou jedním z nejlepších zdrojů energie. A N 4. Konzumací bílého masa dostáváme do těla méně tuků, než konzumací masa červeného. A N 5. Snídaně připravená z obilovin je méně tučná než snídaně připravená z vajec. A N 6. Svalová tkáň je organismus důležitější než tkáń tuková. A N 7. Jestliže se ve vaší rodině nikdy nevyskytly nemoci srdce a cév, můžete jíst tuky neomezeně. A N 8. Cholesterol se nachází v potravinách živočišného původu. A N 9. Je lépe jíst méně a častěji. A N 10. Měli bychom omezit konzumaci nasycených tuků. A N 11. Tuky jsou důležitou součástí naší stravy. A N 12. Každý pokrm si před konzumací vždy osolíme. A N