Vypracovala: Eliška Misařová Třída: 6. Hodinová dotace: 1h Téma hodiny: Sestavování jídelníčku Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Mezipředmětové vztahy: Tělesná výchova, Přírodopis, Chemie Výchovně vzdělávací cíle: Žák dokáže posoudit své stravovací zvyklosti s ohledem k zásadám zdravé výživy. Žák se chrání vhodnou výživou proti civilizačním chorobám - obezitě, arteroskleróze, cukrovce. Žák umí sestavovat jídelníček pro rodinné stravování, zohlednit doporučovaný poměr základních živin, omezit tuky, sůl, cukr, obohatit stravu vitamíny a vlákninou - řídit se při sestavování jídelníčku doporučovanými gastronomickými pravidly. Žák se umí orientovat se rámcově v alternativních výživových směrech (přednosti, nedostatky) a jejich vlivech na zdraví člověka. Žák zná zásady pitného režimu. Klíčové kompetence: - kompetence k učení - kompetence k řešení problémů - kompetence komunikativní - kompetence sociální a personální Očekávané výstupy: Žák si uvědomuje přednosti a slabiny svého způsobu stravování. Žák dokáže vybrat správné potraviny při sestavování jídelníčku. Žák dodržuje zásady pitného režimu. Žák respektuje sebe i druhé, je tolerantní vůči ostatním. Žák rozvíjí aktivní naslouchání, je schopen přijmout názory druhých. Žák dokáže komunikovat s ostatními žáky ve skupině. Pojmy opěrné: Jídlo, snídaně, svačina, oběd, večeře, vitamíny, zdravá strava, výživa Pojmy nové: Minerální látky, vláknina, živiny, sacharidy, tuky, bílkoviny Použité metody: výklad, diskuze, samostatná práce Použité formy: frontální výuka, skupinová výuka Použité prostředky: tabule, křída, pracovní list, pastelky, balící papír Teoretická příprava na hodinu: Vytvoření „pracovního listu“ (příloha 1) Rozpracování scénáře hodiny Na úvod jsou žáci seznámeni s cílem hodiny. (2 min.) Aktivita č. 1: Žáci si zopakují poznatky o potravní pyramidě formou hry. Každý si vytáhne papírek s potravinou a má ji správně zařadit (nakreslit) do pyramidy na velkém balícím papíře. Pak vše s žáky zkontrolujeme. (5 min.) Aktivita č. 2: Děti mají do sešitu zapsat, co včera všechno jedly. Pak s nimi rozebírám, zda jejich strava byla pestrá, zdravá, pravidelná atd. Postupně rozebíráme pravidlo 5P. (10 min.) Výklad o živinách, vitamínech a minerálních látkách. Zásadách zdravé a pravidelné výživy, o správné skladbě jídelníčku. Na konci nebo v průběhu výkladu může probíhat i diskuse na toto téma. (15 min.) Žáci vyplní pracovní list (Aktivita č. 3, přloha č. 1), kde si zopakují poznatky z hodiny, procvičí si tvořivost a samostatné rozhodování. Následuje společná kontrola PL. (10 min.) Na konci hodiny- závěr-pochvala žáků, popřípadě zadání DǓ- sestavení jídelníčku na 1 den podle zásad zdravé výživy nebo podle výživy v jiném (alternativním) směru stravování (zde zařadit i pozitiva a negativa). (3 min.) Příloha č. 1 Pracovní list TÉMA: SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍČKU JSME TO, CO JÍME 1) Doporučení pro zdravý jídelníček Doplň mezery. Jezte …………… stavu! Pouze takovou stravou můžeme zajistit dostatečný přísun základních živin, ………………… a ………………… látek. Nepřejídejte se a udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost kombinací správné …………… a aktivním ………………! Základním předpokladem pro udržení stálé tělesné hmotnosti je rovnováha mezi ……………… a …………… energie. Snižte příjem kuchyňské ………! Jezte více …………, ……………… a potravin z obilovin! Jsou zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Vláknina má mnoho užitečných vlastností. Jednou z nich je i to, že na sebe dokáže …………… některé škodlivé látky, a ty se tak nedostanou do těla. Zajistěte si dostatečný přísun ……………! Pro dospělého člověka je vhodný příjem asi ………… denně. Dávejte přednost bylinným čajům, vhodným minerálním vodám a ovocným šťávám před …………… limonádami. Mezi živiny patří sacharidy, tuky a bílkoviny. …………… představují pro náš organismus stavební materiál, jsou obsaženy v mase, ……………………………, vejcích a luštěninách. ……… a …………………… jsou hlavními dodavateli energie. Mezi …………………… patří nejen cukr, ale veškeré škroby, mouka, rýže, brambory. O cukru se říká, že obsahuje takzvané ……………… ………………, tedy čistou energii, bez jakýchkoliv vitaminů, minerálů a bílkovin. Aby tělo správně fungovalo, musí být mezi základními živinami určitý ………………: bílkoviny:tuky:sacharidy …… : …. : …… 2) SEMAFOR Skupina ČERVENÝCH potravin - stejně jako na semaforu červená barva znamená STOP - stůj, v našem semaforovém systému se červeným potravinám budeme snažit vyvarovat. Skupina ŽLUTÝCH potravin - žlutá na semaforu znamená pozor, buď opatrný. Tyto potraviny můžeš jíst v omezeném množství, je dobré si hlídat si velikost porcí, které sníš. Skupina ZELENÝCH potravin - zelená na semaforu znamená jdi. Mnoho z těchto potravin, můžeš jíst libovolně bez omezení. Tvým úkolem je přiřadit k jednotlivým barvám semaforu potraviny na obrázcích. 3) Jídelní režim Je důležité volit správnou skladbu jídelníčku, ale neméně důležité je jíst pravidelně. Optimální počet je 5-6 menších porcí za den. Tímto způsobem se rovnoměrně rozvrství příjem energie a tělo pak nemá potřebu si její část ukládat do zásoby. 1) Kolik % zaujímají jednotlivá jídla v denním jídelníčku? Já: Snídaně ………% Svačina ………% Oběd ………% Svačina ………% Večeře ………% 2. večeře ………% Doporučené: Snídaně ………% Svačina ………% Oběd ………% Svačina ………% Večeře ………% 2. večeře ………% 2) Zakroužkujte vhodnější jídlo. Snídaně Pečivo nebo chléb s rostlinným tukem, plátek sýra nebo kvalitní šunky a kousek zeleniny 1) Chléb, párky, hořčice 2) Pečivo s ovocným jogurtem 3) Snídaňové cereálie s mlékem nebo bílým jogurtem 4) Koblihy s marmeládou Dopolední svačiny (přesnídávky) 1) Pečivo nebo chléb se sádlem 2) Hamburger, Cheesburger 3) Čokoládové tyčinky, sušenky a oplatky 4) Tvarohový dezert nebo ovocná přesnídávka 5) Chléb nebo pečivo s pomazánkou (pažitková, pórková, celerová se šunkou) 6) Ovoce Oběd Navrhněte zdravé obědové menu. Co by u takového oběda nemělo chybět? Odpolední svačina Zelenina 1) Sladké pečivo a dorty 2) Méně sladké druhy ovoce – jablka, meruňky, broskve, citrusy 3) Trvanlivé salámy, paštiky, klobásy apod. 4) Chléb a pečivo s rostlinným tukem, šunkou a/nebo tvrdým sýrem Večeře Knedlíky s omáčkou 1) Těstovinový salát s jogurtovým dressinkem 2) Zeleninový salát se sýrem a pečivem 3) Mléčné dezerty – pudinky, slazený tvaroh apod. Chipsy 6. jídlo dne (nemusí být) 1) Sladkost nebo zákusek 2) Jogurt 3) Tvrdý sýr nebo tvaroh 4) Kousek zeleniny nebo méně sladkého ovoce 5) Zmrzlina 6) Trvanlivý salám