RODINNÁ VÝCHOVA TÉMA: ZDRAVÁ VÝŽIVA CÍLOVÁ SKUPINA: 9. ročník POČET HODIN: 4 ZAŘAZENÍ TÉMATU V RVP Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví KOMPETENCE Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY Český jazyk Přírodopis Zeměpis PRŮŘEZOVÁ TÉMATA, VE KTERÝCH NALEZNEME PROBLEMATIKU ZDRAVÉ VÝŽIVY Osobnostní a sociální výchova Multikulturní výchova OČEKÁVANÉ VÝSTUPY žák: vysvětlí a respektuje pravidla zdravého způsobu stravování uvědomí si a posoudí vliv životního prostředí na výživu a zdraví člověka rozpozná PPP, odhadne možné příčiny, navrhne prevenci posoudí rozdíly mezi zdravou a nezdravou výživou a hledá souvislosti se vznikem některých civilizačních chorob zhodnotí pozitiva a negativa alternativní výživy navrhne jídelníček pro vybranou skupinu lidí podle zátěže, věku, pohlaví analyzuje odlišnosti jídelníčku různých národů, dokáže porovnat jejich kvalitu se zdravou výživou uplatňuje zdravé stravovací návyky jako prevenci vzniku civilizačních onemocnění pochopí a vysvětlí nevhodné působení reklamy na zdravý životní styl a výživu 1. HODINA TÉMA A) VÝZNAM ZDRAVÉ VÝŽIVY PRO AKTIVNÍ ŽIVOT B) VÝŽIVA KOJENCE OČEKÁVANÉ VÝSTUPY žák vysvětlí a respektuje pravidla zdravého způsobu stravování posoudí rozdíly mezi zdravou a nezdravou výživou a hledá souvislosti se vznikem některých civilizačních chorob uplatňuje zdravé stravovací návyky jako prevenci vzniku civilizačních onemocnění vysvětlí rozdíl mezi výživou u dospělého člověka a kojence MOTIVACE brainstorming – co si žáci představí pod pojmem „zdravá výživa“ (odpovědi se zapisují na tabuli i do žákovských sešitů) EXPOZICE opakování vlivu výživy na naše zdraví (z 8. třídy) výklad + zápis do sešitu Význam zdravé výživy Zdravá výživa je pro naše tělo velmi důležitá. Nejméně čtyři z deseti hlavních příčin úmrtí v Evropě a Americe: srdeční choroby, rakovina, mrtvice a cukrovka. Tyto nemoci jsou ve značné míře spojeny s tím, co jíme. Samozřejmě, že jenom zdravá výživa není klíčová pro naše zdraví a delší život. Zdravá výživa by měla být zahrnuta do našeho životního stylu. Do zdravého životního stylu dále patří: pravidelný pohyb, omezení pití alkoholu, zvládání stresových situací. Samozřejmě, že naše geny hrají velkou roli ve zdraví člověka. Například onemocnění aterosklerózou (ucpávání tepen), která může nastat v raném dětství. Pokud se včas odhalí a změníte váš životní styl, může být tato choroba zastavena. Další příklad je postupné ztenčování kostí, které vede k osteoporóze. Tato nemoc může být zpomalena, když budete konzumovat dostatek vápníku a vitamínu D. Mezi závažné onemocnění patří diabetes (cukrovka). Její průběh pozitivně ovlivňuje zdravá výživa a pohyb. Klíčem ke zdravé výživě je potřeba rozdělit správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků. Velmi důležité je konzumovat potraviny, které jsou bohaté na vitamíny a minerály. Výživa kojence Přirozenou výživou novorozenců a kojenců je výživa mateřským mlékem. Mateřské mléko se doporučuje jako jediná výživa až do šesti měsíců věku kojence. Pro tuto dobu zabezpečuje ideální vyváženost, kvalitu a toleranci živin k tělesnému a duševnímu vývoji dítěte. Stravovací režim Stravovací režim u novorozence a kojence tvoří většinou 7 porcí stravy. Postupně se počet jídel snižuje. Kojené dítě se o jídlo většinou hlásí samo. Uměle živené dítě (krmené lahvičkou) může být snadno překrmováno. Předpokládá se, že v prvním půlroce života by mělo přibýt na váze 150 – 300 g za týden. V druhém půlroce by přírůstky na váze měly být zhruba poloviční. Význam kojení pro dítě * složení mateřského mléka odpovídá potřebám kojence, ideální výživová hodnota * ochrana před infekcemi (mléko obsahuje složky s protizánětlivým účinkem) * prevence vzniku obezity, alergií, snížení pravděpodobnosti vzniku cukrovky * vytváření pevného citového pouta s matkou Význam kojení pro matku * podpora duševního zdraví (pouto s dítětem) * snížení rakoviny prsu a vaječníků) * mléko je kdykoli přístupné FIXACE otázky vztahující se k výživě kojence – Proč je důležité věnovat zvláštní pozornost výživě kojenců? Která výživa je pro ně ideální? V čem se liší výživa kojence a dospělého člověka? ZÁVĚR shrnutí nové látky a poznatků 2. HODINA TÉMA VÝŽIVA DĚTÍ – SPORTOVCŮ OČEKÁVANÉ VÝSTUPY žák: navrhne jídelníček pro vybranou skupinu lidí podle zátěže, věku, pohlaví pochopí rozdíly ve způsobech stravování sportovců vzhledem k jejich výdeji energie a zachování zdraví MOTIVACE diskuse: „Liší se nějak stravování sportovců?“ EXPOZICE výklad nové látky + zápis do sešitů Při tvorbě stravovacího režimu u sportovce musíme brát v úvahu: * věk * pohlaví * fázi tréninkového a závodního období * individuální zvyklosti * specifické potřeby sportovního odvětví Výživa sportujícího dítěte: * pravidelný příjem potravy (6x denně rozložené v průběhu dne) * dostatečný přívod tekutin (3 l) * dostatek vitamínů a minerálních látek * příjem plnohodnotných bílkovin * pestrá strava * pravidelné konzultace s lékařem, měření, vážení * dostatečný odpočinek a možnost regenerace * příjem energie v závislosti na růstu dítěte, množství a intenzitě zátěže * skladba stravy podle zaměření tréninku * respektování individuálních zvláštností jedince, jeho výživy a sportovního zaměření Energetický příjem součet: * základního metabolismu * výdeje energie při sportovní činnosti * potřeby energie na zpracování a vstřebání potravy * potřeby energie na vyrovnání teplot Rytmus a rozdělení dávek potravy snídaně 30% energetického příjmu, oběd 40% a večeře 30% - výhodnější rozdělení do více dávek (5 - 6 za den) v závislosti na době tréninku nebo zápasu FIXACE aktivita – připravte příklad jídelníčku pro sportovce (záleží na žácích, jaký druh sportovce vyberou) diskuse – „Co se stane, pokud energetický příjem neodpovídá výdeji?“ ZÁVĚR shrnutí zadání úkolu: Zjisti podle tabulky v pracovním listu č. 5 energetický příjem potřebný pro sportovce ve věku 14 let, který trénuje dvě hodiny denně (viz pracovní list č. 5) 3. HODINA TÉMA ZAJÍMAVOSTI Z CIZÍCH KUCHYNÍ OČEKÁVANÉ VÝSTUPY žák analyzuje odlišnosti jídelníčku různých národů, dokáže porovnat jejich kvalitu se zdravou výživou MOTIVACE diskuse – „Vzpomeňte si, kde jste byli naposledy na dovolené v zahraničí a co typického jste tam jedli.“ EXPOZICE výklad nové látky + zápis do sešitu Globalizace * přeměna něčeho ve světově jednotný, nadnárodní celek * globalizace zahrnuje změny ve společnosti a světové ekonomice, které jsou důsledkem sbližování kultur a růstu mezinárodního obchodu Cizokrajné kuchyně zaměříme náš výklad na typická jídla v různých zemích – např. Česko, Rusko, Slovensko, Rakousko, Itálie, Španělsko, Francie FIXACE aktivita – Vánoce v Evropě i za rohem (tradiční vánoční pokrmy) – poznejte, pro kterou zemi jsou typické následující vánoční pokrmy: houbový kuba, čočka, kapr, rybí polévka, vánoční cukroví, vánočka, perníčky, jablkový závin (ČR) nadívaný krocan, vánoční pudink (směs oříšků, rumu, vajec, strouhanky, cukru, citrónu, švestek), který se podává flambovaný koňakem (Velká Británie) podobně jako ve Velké Británii, navíc barbecue, ovocné šťávy, víno a pivo, studené obložené mísy, chlazené zeleninové a ovocné saláty, přeslazené dorty a zákusky, meloun (Austrálie) pečený krocan, mořské ryby, ovoce a sladké zákusky (Brazílie) husa, kachna, vepřová pečeně s červeným zelím, teplá šunka, pepřená treska s ředkvičkami, horká rýže politá studeným mlékem, pivní a pšeničný chléb, rýžový nákyp se zapečenou mandlí (Dánsko) husa, kachna a krůta, kapr, na severu propečená klobása a bramborový salát nebo libový párek, sladké perníčky, vánoční štola, sladké kompoty a zavařeniny (Německo) chléb, koláčky, různé pečené figurky, polévka z kysaného zelí „kapustnice“, kapr s bramborovým salátem (Slovensko) boršč z červené řepy, zelňačka, houbová nebo rybí polévka, štědrovečerní ryba (sleď nebo jeseter), někde slanečky se zeleninovým salátem, pirožky plněné zelím a houbami (Polsko) kachna nebo husa s jablky, taštičky z kynutého těsta plněné brambory, rýží, zelím nebo houbami, dušená kapusta, houby upravované na různé způsoby, ryba, ovoce, zelenina a saláty, nákyp z pšeničných zrn s mandlemi, rozinkami, mákem, švestkami a cukrem, medový perník (Rusko) ústřice, žabí stehýnka a šneci. Kromě toho se podává krocan s kaštanovou nádivkou (Francie) ryby, drůbež, klobásy, vánoční štola, punč, pečené kaštany a svařené víno (Rakousko) ZÁVĚR shrnutí nového učiva zadání úkolu: a) vyberte si 3 oblíbená jídla a pokuste se zjistit, z jaké země pocházejí b) vyberte si 3 libovolné státy a zjistěte, jaké jídlo je v těchto zemích typické 4. HODINA TÉMA VÝŽIVA A REKLAMA OČEKÁVANÉ VÝSTUPY žák pochopí a vysvětlí nevhodné působení reklamy na zdravý životní styl a výživu MOTIVACE diskuse: Máte nějakou oblíbenou reklamu na potraviny nebo potravinové doplňky? Zkuste si vzpomenout na reklamy, které se týkají jídla. Existují reklamy na nevhodné (nezdravé) potraviny? Jaké například? EXPOZICE výklad nové látky + zápis do sešitu Reklama * způsob sdělení, který má upoutat pozornost a vyvolat zájem člověka o určité zboží nebo službu či k šíření nějaké myšlenky * objevuje se například v tisku, v rozhlasu, televizi, na internetu, formou prospektů, plakátů, letáků… druhy reklamy podle funkce * informační * přesvědčovací * připomínací (udržování povědomí o výrobku) druhy reklamy podle předmětu * všeobecná reklama * značková reklama * institucionální Klamavá reklama * zákonem zakázána * jde o šíření nepravdivých údajů o firmě, jejich výrobcích či výkonech (službách), které vyvolávají klamnou představu za účelem vlastního prospěchu nabytého na úkor jiných firem nebo spotřebitelů * také polopravda může být považována za klamavou reklamu FIXACE aktivita – práce žáků ve skupinách – vymýšlení reklamy na zdravý výrobek * reklamu pouze namalovat * vytvořit si rekvizity a zahrát reklamu jako scénku pro ostatní ZÁVĚR shrnutí nových poznatků úkol – namalujte reklamu na zdravý výrobek