MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA Teorie a didaktika výchovy ke zdraví 2 Zdravý životní styl Autor práce: Jana Beranová, UČO 209027 Veronika Ležáková, UČO 209066 KS, 5. ročník, 9. semestr,Učitelství pro 1. st. ZŠ Téma: Zdravý životní styl Časová dotace: 1 den, 5 vyučovacích jednotek Místo realizace: ZŠ Budišov u Třebíče, ZŠ Horní Čermná Ročník: 4. třída Typ projektu: - krátkodobý – jednodenní - školní - třídní - připravený uměle Smysl projektu: Děti získají vědomosti ohledně zdravého způsobu života a zdravého stravování. Výstup: Děti si vyrobí „pomazánkovník“, vytvoří si nástěnné plakáty. Cíle · kognitivní - žáci si vytvoří nástěnný plakát – Zásady zdravého životního stylu - žáci si zopakují a prohloubí učivo o zdravé stravě a vlivu výživy a pohybu na životní styl · afektivní – žáci si uvědomí rozdíl mezi zdravým a nezdravým způsobem stravování, které z vykonávaných činností jsou vhodné a které nevhodné a které druhy činností naopak chybí (např. pohyb na čerstvém vzduchu) · psychomotorické – vyrobí si pomazánku a nápoj - vytvoří nástěnný plakát - otestují si svoji tělesnou zdatnost · sociální – žáci komunikují s ostatními v pracovní skupině, kultivovaným způsobem prezentují získané vědomosti ostatním, přispívají a aktivně se účastní diskusí Formy výuky: skupinová práce, individuální práce, frontální výuka Výukové metody: - metody slovní – rozhovor, diskuse, vysvětlování, brainstorming - metody názorně-demonstrační – pozorování, instruktáž - metody dovednostně-praktické – napodobování, výtvarné činnosti, pohybové a pracovní dovednosti, výroba produktu - aktivizující metody – diskuse Pomůcky: ingredience na výrobu pomazánky a nápoje, psací a výtvarné potřeby na tvorbu „pomazánkovníku“, dotazník Způsob hodnocení: Průběžné hodnocení každé hodiny. Učitel hodnotí jednotlivé práce žáků, píli, snahu a ochotu. Žáci zhodnotí vlastní výstup a pocity z něj v rozhovoru a diskusi. Průběh projektu Motivace: ∙ O jídle toho známe a víme už hodně, možná ale ne všechno, co bychom mohli. Maminka nám připravuje jistě zdravé snídaně, svačiny, obědy i večeře každý den. Co kdybychom ji ale jednou chtěli překvapit a připravit něco k jídlu sami? Věděli bychom, co je a co není zdravé? Co můžeme použít a co není pro nás tak vhodné? Abychom uměli všichni rozlišit, co je a co není zdravé, zopakujeme si, co o zdravé výživě již víme a dozvíme se i něco nového! ∙ Motivační rozhovor proběhne s dětmi dříve, děti mají za úkol donést si recept na pomazánku a nápoj. ∙ Děti si připraví svoje recepty, každý recept přečte, řekne, co si myslí, že se v něm objevuje za zdravé potraviny, a proč si myslí, že právě jeho recept by se měl vyzkoušet. Pak se tajně hlasuje o vítězný recept, každý napíše na papír jednu pomazánku a jeden nápoj. Ty, které získají nejvíce hlasů, vyhrávají a děti si je sami připraví. První vyučovací hodina: ∙ Procvičování a opakování známého: „Nastartováni“ toku informací - brainstorming - během 2 minut žáci říkají tak, jak je postupně napadá, co vědí o zdravé výživě, co si pod tímto pojmem představují, jaké zdravé potraviny doma jedí, co si mysli, že je zdravé a naopak. Žáci vyjmenovávají zdravé potraviny na základě svých zkušeností, vyjmenovávají jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, celozrnné výrobky, ryby apod., případně chyby si navzájem mohou opravovat. ∙ Svůj recept pak napíší na samostatný papír a ozdobí. Z receptů se vytvoří „pomazánkovník„ třídy. Druhá vyučovací hodina: ∙ Příprava pomazánky a nápoje Děti za pomocí učitele připravují pomazánku a nápoj podle receptu. Pomazánku pak natřou na pečivo a nazdobí. Nápoj si nalijí do připravených hrníčků nebo skleniček a společně si na svých výtvorech pochutnají. Třetí vyučovací hodina ∙ Vytvoření nástěnného plakátu „Zásady zdravého životního stylu“ S dětmi vedeme rozhovor o zdravém životním stylu, vybereme ty nejdůležitější a nejzajímavější náměty tak, aby se neopakovaly. Poté si jedno z dětí lehne na balicí papír, kde ostatní obkreslí jeho obrys. Do vzniklého těla píší připravené náměty a přimalovávají k nim vhodné obrázky. Čtvrtá vyučovací hodina ∙ Sportovní aktivity Podle počasí venku nebo v tělocvičně si děti otestují svoji tělesnou zdatnost. Výsledky můžeme porovnat s normou publikovanou Kovářem a spol. (1993) - skok daleký z místa odrazem snožmo - předklon - leh-sed - skok přes švihadlo - dřepy Pátá vyučovací hodina ∙ Dotazník a hodnocení Děti vyplní dotazník jako sebereflexi. Poté si s učitelem projdou jednotlivé otázky, řeknou své odpovědi a zdůvodní, proč tak odpovídaly. Děti vystaví své práce, aby je viděli i ostatní spolužáci. Řekneme si, co se jim líbilo, co je překvapilo, a zda si odnesli nějaká nová zjištění. DOTAZNÍK 1) Potraviny, které obsahují hodně cukru a tuku (např. sladkosti), dodají našemu tělu také hodně… A) bacilů B) vitamínů C) energie 2) Zelenina obsahuje… A) hodně tuku B) málo energie, ale hodně vitamínů a minerálních látek C) vůbec nic, proto ji nemusíme jíst 3) pro zajištění dostatečného pitného režimu je nejlepší… A) sladká limonáda B) mléko C) voda 4) Tomu, abychom zbytečně přibírali na váze, předejdeme tím, že… A) budeme jíst hodně tučných jídel a nebudeme se hýbat B) budeme jíst přiměřené porce ovoce a dostatečně zařadíme do našeho života pohyb C) budeme dlouho spát 5) Mléčný výrobek je… A) jogurt B) koláč C) rohlík 6) Mléko a mléčné výrobky dodávají našemu tělu mimo jiné i důležitou minerální látku, kterou je… A) vápník B) vitamin C C) voda 7) Vitamin C najdeme nejvíce v … A) v mase B) v citronu C) v sýru 8) Nejméně zdravou přílohou k jídlům jsou… A) hranolky B) brambory C) těstoviny 9) Nejvhodnějším jídlem k snídani je… A) bílá houska s tvrdým salámem, kakao B) tatranka, sladký černý čaj C) celozrnný chléb s rostlinným tukem, plátkovým sýrem a kolečky salátové okurky, neslazený čaj 10) Abychom zajistili našemu tělu správný pitný režim… A) měli bychom vypít nejméně 2 litry neslazených nápojů B) měli bychom vypít 2 litry slazených limonád nebo colových nápojů C) měli bychom vypít 2 litry tekutin hned ráno 11) Potravinami energii do těla přijímáme a pohybem naopak vydáváme. Nejvíce energie vydáme při… A) lenošení u televize B) domácím úklidu C) tenisu