Školní projekt: DOBRÉ CHUTNÁNÍ A ŽÁDNÉ POVÍDÁNÍ! Pitronová Lenka, Strnadová Veronika,Sýkorová Pavla Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, sk. E •Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět • •Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví • •Průřezová témata: Osobnostní a sociální výchova • •Mezipředmětové vztahy: český jazyk, výtvarná výchova, dramatická výchova • •Klíčové kompetence: komunikativní, pracovní, k řešení problémů, sociální a personální, občanské • •Časová dotace: předchozí diskuse s žáky a jejich domácí příprava + 4 x 45 minut NÁVRH PROJEKTU •Určeno pro 3. třídu ZŠ • •Typ projektu: •podle organizace: vícepředmětový •podle navrhovatele: uměle připravený •podle účelu: problémový a konstruktivní •podle délky: krátkodobý •podle prostředí: školní •podle počtu zúčastněných: společný •podle informačních zdrojů: vázaný · SMYSL PROJEKTU • Děti se seznámí se zásadami zdravé výživy a důležitostí všech druhů potravin. • • Jasně vymezí potraviny, které jsou pro naše tělo zdravé a které nezdravé. • • Jsou schopni propojit znalosti o zdravém stravování při sestavení výživově správného jídelníčku během dne. • • Schopnost objektivního zhodnocení své práce a podělení se o vlastní zkušenosti s ostatními žáky ve třídě. VÝSTUP • • Skupinová prezentace získaných informací o zdravém stravování PŘEDPOKLÁDANÉ CÍLE • 1. kognitivní žáci –vyjmenují rozdíly mezi zdravou a nezdravou stravou –uvedou příklady zdravých a nezdravých potravin –uspořádají jídlo podle potravinové pyramidy –naučí se jak se správně a zdravě stravovat během dne –přiřadí ........ •2. afektivní žáci –ocení důležitost zdravých potravin pro naše tělo – •3. psychomotoričtí žáci –vytvoří koláž z potravin podle zásad zdravé výživy – •4. sociální žáci –spolupracují ve skupině během práce na projektu –navzájem si pomáhají PŘEDPOKLÁDANÉ ČINNOSTI –domácí příprava –diskuse a uspořádání potravinové pyramidy –práce s pracovním –vymyšlení a realizace scénky v restauraci –tvorba koláže –prezentace poznatků ORGANIZACE VÝUKY •1.hodina – diskuze o zdravé výživě, sestavení potravinové pyramidy, práce s pracovním listem •2. hodina – rozdělení do skupin, příprava a realizace scénky v restauraci, společné zhodnocení •3.hodina-4.hodina –rozdělení do skupin, tvorba koláže, prezentace skupin PŘEDPOKLÁDANÉ VÝUKOVÉ METODY •metody slovní – vysvětlování, rozhovor, diskuse, metoda práce s pracovním listem •metody názorně demonstrační – pozorování, předvádění činnosti, práce s obrazem •metody praktické – pohybové a pracovní dovednosti, grafické a výtvarné činnosti •didaktické hry • PŘEDPOKLÁDANÉ POMŮCKY • •předkreslená pyramida, vystříhané obrázky, pracovní list, lístečky na rozdělení do skupin,obrázky potravin na rozdělení do skupin, arch papíru A3, pastelky, voskovky, fixy, lepidlo, letáky a časopisy s jídlem •SCÉNÁŘ PROJEKTU •1.hodina • •- úvodní diskuze a navození tématu •s dětmi se posadíme do kruhu na koberci a budeme si povídat o tom, jaké jídlo mají nejraději, jaká jídla patří mezi zdravá a nezdravá, kolikrát denně bychom měli jíst, čeho bychom měli sníst nejvíce a čemu se naopak spíše vyhýbat apod. • • –potravinová pyramida •doprostřed koberce umístíme připravenou potravinovou pyramidu a kolem ní vystříhané obrázky potravin z letáků a časopisů – úkolem dětí je přiřadit jednotlivé potraviny podle toho, které jsou pro naše tělo nejvíce potřebné a které nejméně, a to tak, že do nejširší části pyramidy patří potraviny nejpotřebnější a jak se pyramida zužuje, důležitost potravin pro naše tělo klesá – do práce jsou zapojeni všichni žáci •postupně pyramidu kontrolujeme a vyřazujeme potraviny, které do jednotlivých pásem nepatří + zdůvodnění proč, žák se pokusí zařadit s učitelovou pomocí znovu a tentokrát správně • •- práce s pracovním listem •žáci se vrátí do lavic a ve dvojicích vypracují pracovní list •2.hodina • •- rozdělení do skupin •žáci si položí hlavu na lavici, učitel je obejde a každému připevní na záda nějaký obrázek (viz příloha), úkolem žáků je rozdělit se tak, aby jejich obrázky tvořily určitou skupinu stejných potravinových produktů – vzniknou skupiny po 3 •- dramatizace scénky v restauraci •žáci si rozdělí role: číšník, 2 hosté (objednávající si zdravé a nezdravé jídlo), každá skupina si připraví scénku v restauraci, kde si daná jídla objednávají •scénku zahrají před třídou, ostatní žáci pak mají zhodnotit, který host si objednával zdravé jídlo a který naopak jídlo nezdravé •takto se vystřídají všechny skupiny, společné zhodnocení •3. – 4. hodina • • •- diskuze o správném stravování během dne •učitel předem zadal žákům úkol, aby si vybrali jeden den a sepsali, co během tohoto dne sní •ve škole následuje diskuse nad jejich jídelníčkem, zda tento den jedli spíše zdravě či nezdravě, které jídlo je podle nich nejméně zdravé a proč, kolikrát denně bychom měli jíst apod. • • - -tvorba koláže pokrmu • žáci pracují ve stejných skupinkách jako při dramatizaci, každá skupina si vylosuje jeden z pokrmů během dne: snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře •do každé skupiny učitel rozdá jeden arch papíru A3, na který žáci vytvoří jídlo, podle toho, kterou skupinu jídla během dne zastupují – k dispozici mají vlastní letáky a vystříhané obrázky, pastelky, voskovky, fixy •jediná společná kritéria jsou nakreslit velký talíř, do kterého budou potraviny lepit a kreslit, a aby jejich pokrm tvořily jen zdravé potraviny • • -prezentace výtvorů • •na konci hodiny prezentují svůj výtvor (sdělují, jak se jim ve skupině pracovalo, proč vybrali dané potraviny a jestli splnili požadavek na zdravý pokrm) •nakonec ze všech výtvorů vytvoříme ucelenou řadu zdravých jídel, které bychom měli jíst během dne •Huráááá na jídlo…. • •Tak tedy: • •„Dobré chutnání a žádné povídání!“ J