Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2 Barbora Komárková Eliška Klubusová Učitelství pro 1.stupeň ZŠ, PS 9. semestr ZDRAVÁ VÝŽIVA Projekt: ZDRAVÁ VÝŽIVA nRočník: 4. – 5. nTyp projektu: ndle navrhovatele: uměle připravený ndle účelu: konstruktivní (žáci vyrobí plakáty potravinové pyramidy, sestaví jídelníček) n problémový (žáci řeší problémové úkoly, vyhledávají a vyhodnocují informace) ndle délky: krátkodobý (4 vyučovací hodiny) ndle prostředí: školní ndle počtu zúčastněných: společný – skupinový, partnerský n nSmysl projektu: nžáci získají informace o jednotlivých druzích potravin, obsahu vitamínů v ovoci a zelenině nžáci si uvědomí význam jednotlivých potravin pro zdraví člověka n nVýstup: nžáci vyrobí plakáty potravinové pyramidy nžáci sestaví jídelníček n(žáci napíší dopis) n n Výchovně vzdělávací cíle nkognitivní – žák: nvyhledává a třídí informace o zvoleném druhu potravin ndokáže vysvětlit pojmy: potravinová pyramida, vitamíny, jídelníček nafektivní – žák: nvysvětlí důležitost zdravé výživy a vitamínů nsestaví jídelníček dle zásad správného stravování npsychomotorické – žák: nvyrobí plakát potravinové pyramidy nsociální – žák: núčinně spolupracuje ve skupině, podílí se na vytváření pravidel práce ve skupině ninterpretuje zjištěné informace spolužákům Návrh projektu nKompetence: k učení, k řešení problémů, komunikativní, sociální a personální, pracovní n nMezipředmětové vztahy: český jazyk (sloh), přírodověda (výchova ke zdraví), výtvarná výchova, pracovní činnosti n nPrůřezová témata: nOsobnostní a sociální výchova – sebepoznání, komunikace nMediální výchova – získávání informací a jejich zpracování n nVýukové metody: slovní, názorně demonstrační, dovednostně praktické n nVýukové formy: hromadná, skupinová, partnerská, projektová výuka n nPomůcky: knihy týkající se zdravé výživy, počítač s internetem, pracovní list s tajenkou, tabulka s vitamíny, kartičky (ZELENINA, OVOCE, PEČIVO, MASO, RYBY, SLADKOSTI, MLÉČNÉ VÝROBKY, PŘÍLOHY), reklamní letáky, papír ve tvaru pyramidy Organizace projektu: 1. vyučovací hodina nmotivace – pojmová mapa (ZDRAVÁ VÝŽIVA), diskuze nžáci ve dvojicích chodí po třídě, zjišťují od svých spolužáků odpovědi na otázky: nJak často jíš zeleninu/ovoce? nSnídáš? nJaká je tvoje oblíbená sladkost? nVíš, kolik jídel bys měl denně sníst? nučitel na tabuli stručně zapíše zjištěné informace. n 2. vyučovací hodina ndiskuze a vyhodnocení týkající se zjištěných informací nrozdělení žáků do skupin, žáci sestaví jídelníček podle zásad správného stravování, včetně pitného režimu (mohou využít internetu, knih), následuje prezentace naktivita na zbývající čas: napiš dopis svému oblíbenému jídlu, proč ti chutná, kdo ti ho připravuje, je zdravé či nezdravé? n kornspitz_wellness 13331 img2 3. vyučovací hodina núkolem žáků je vyluštit tajenku, ve které podle počátečního písmene a druhu zeleniny určí, o kterou zeleninu se jedná ntajenka: Zeleninu jezte denně => diskuze o významu zeleniny ve stravě člověka. núkolem žáků je k druhu zeleniny z tajenky najít a přiřadit vitamíny, které obsahuje (viz tabulka) nKaždá skupina žáků dostane kartičky: ZELENINA, OVOCE, PEČIVO, MASO, RYBY, SLADKOSTI, MLÉČNÉ VÝROBKY, PŘÍLOHY (rýže, těstoviny), úkolem žáků je seřadit tyto skupiny potravin podle důležitosti v jídelníčku člověka =>shrnutí, vyvození pojmu potravinová pyramida Tajenka – určování zeleniny Image2 Image4 1113038279_zelenina Vitamíny v ovoci a zelenině a jejich účinky Image8 zelenina 4. vyučovací hodina nžáci ve skupinkách dostanou reklamní letáky s určitými druhy potravin. Jejich úkolem je vystřihnout a nalepením těchto potravin sestavit potravinovou pyramidu. nprezentace vytvořených potravinových pyramid nzávěrečná diskuze, shrnutí - potravinova_pyramida