Mgr. Natálie Čeplová ceplova@ped.muni.cz Respirace §dýchání, katabolický proces, uvolňování energie §oxidace glukózy až na CO2 a H2O §cca polovina sacharidů vytvořených fotosyntézou je opět rozložena §spojeno s příjmem kyslíku § Respirace §Buněčné dýchání §každá buňka musí získávat energii sama (ATP neprochází plazmatickou membránou) §přípravná fáze – štěpení velkých molekul (polysacharidy, tuky, bílkoviny) – nezískává se energie §samotná respirace – nejčastěji rozklad glukózy Respirace §Biologická oxidace glukózy §1. etapa: anaerobní glykolýza (rozklad primárního substrátu v cytosolu) §glukóza -> kyselina pyrohroznová + 2 ATP + 2 NADPH §malý energetický zisk §při dostatku kyslíku následuje aerobní štěpení v mitochondriích §při nedostatku kyslíku následuje fermentace Respirace §Fermentace (kvašení) §zpracování kyseliny pyrohroznové (produkt anaerobní glykolýzy) §různé typy (podle výsledného produktu – etanolové, mléčné, acetonové kvašení) §malý energetický zisk – drobné organismy (kvasinky) §krátkodobě u cévnatých rostlin (při zatopení vodou) – etanol je toxický, při déletrvajících anaerobních podmínkách rostlina odumře Respirace §2. etapa: aerobní štěpení v mitochondriích §kyselina pyrohroznová a NADH přechází do mitochondrií, pokračuje štěpení na CO2 a H2O v aerobních podmínkách §děj probíhá v několika stupních: údekarboxylace kyseliny pyrohroznové úKrebsův cyklus (kyselina oxaloctová) úrespirační řetězec (součástí je oxidační fosforylace) §vzniká celkem 36 ATP § § Respirace §Faktory ovlivňující intenzitu dýchání úvnitřní – fyziologický stav rostliny, stáří, obsah vody v pletivech, koncentrace volného ADP, množství primárního substrátu v buňkách úvnější – teplota (intenzita dýchání roste s teplotou, při 45 oC prudce klesá – dojde k poškození enzymů), obsah kyslíku v prostředí