Závěrečný projekt 1, část projektu Téma: Výživa a stravovací návyky Problém: Výživa a stravovací návyky žáků osmých tříd v Brně a v Písku. Otázka: Jaké jsou stravovací návyky žáků základních škol? Liší se stravování žáků v Brně a v Písku? Jaký vliv má velikost města na stravovací návyky žáků? Význam tématu: To, že stravovací návyky souvisí s kvalitou našeho zdraví, ví snad každý. [u1] Tato diplomová práce má za úkol zjistit, zda velikost města ovlivňuje zásadním způsobem stravování žáků. Budu porovnávat základní školy v Brně a v Písku[u2] . Cíl výzkumu: Cílem práce je zjistit stravovací návyky žáků základních škol v Písku a v Brně a stanovit, zda velikost města ovlivňuje jejich stravovací návyky. Nabízí se otázka, zda žáci velkých měst (právě jako je například Brno) nevyužívají ve větší míře stravování například v zařízeních typu Fast Food, dále mají více možností cestou do školy a ze školy se zastavit v různých obchodech, ráno například nesnídají z toho důvodu, že cesta do školy jim trvá déle a podobně. 2, část projektu Hlavní výzkumná otázka: Má velikost města vliv na stravovací návyky žáků? Vedlejší výzkumné otázky: Využívají žáci větších měst možnosti nakoupit si jídlo mimo školu? Jaké nápoje preferují? Mají žáci větších měst snídat doma?[u3] 3. část projektu Volba výzkumné strategie: Pro svou práci jsem si vybrala kvantitativní způsob výzkumu za pomoci dotazníků s následným vyhodnocením[u4] . Vybrala jsem si kvantitativní metodu, jelikož chci dojít k obecným závěrům a ne sledovat stravovací návyky jednotlivců.[u5] Mým úkolem je vyhodnotit větší počet odpovědí žáků a z těchto odpovědí učinit závěr, zda velikost města ovlivňuje stravovací návyky žáků. 4. část projektu Hypotézy: Čím větší je město, [u6] tím horší jsou stravovací návyky žáků. Čím větší je město, tím méně žáků snídá doma.[u7] Dívky dbají více na skladbu jídelníčku než kluci.[u8] 5. část projektu Koncept a konceptualizace a operacionalizace:[u9] Koncept: Kladný postoj žáků ke zdravému stravování[u10] Konceptualizace: Kladný postoj znamená, že se žáci zajímají o kvalitu svého stravování[u11] . Operacionalizace – indikátory: Vybíráš si pečlivě, co během dne jíš? Koncept: Informovanost žáků o zásadách správné výživy Konceptualizace: Informovanost znamená, do jaké míry jsou žáci seznámeni s danou problematikou. Operacionalizace – indikátory: Doporučený denní příjem v kJ? Jaký je správný poměr tuků, cukrů a bílkovin? 6. část projektu Metoda sběru dat: Za nejvhodnější metodu dat považuji dotazník, protože mým úkolem je dojít v diplomové práci k obecným závěrům a ne sledovat stravovací návyky jednotlivců. Dotazník je nejschůdnější metodou k vyhodnocení dat vzhledem k většímu vzorku dotazovaných. Odpovědi se dají snadno vyhodnotit. Svůj výzkum bych omezila pouze na žáky osmých tříd. Tito žáci spadají věkem do období puberty a začínají mít své vlastní názory, co se stravování týká a díky kapesnému si mohou dovolit své stravování podle sebe obměňovat. 7. část projektu Dotazník: Milé holky, milí kluci, chtěla bych Vás tímto dotazníkem požádat o spolupráci na mé diplomové práci, která se týká stravovacích návyků žáků v Brně a v Písku. Dotazník je anonymní a Vaše odpovědi nebudou nikde zneužity. Děkuji za spolupráci. Jsi: ¨ Dívka ¨ Kluk Napište Váš věk: [u12] Zakřížkuj rámeček odpovědi, který dle tvého názoru nejvíce odpovídá skutečnosti. 1) Snídáš? ¨ ano, každý den ¨ ne, vůbec nesnídám ¨ občas ¨ pouze o víkendu 2) Pokud nesnídáš, tak z jakého důvodu? ¨ nemám čas ¨ nemám hlad ¨ jiný důvod: ……………… 3) Kolik času ti zabere snídaně[u13] ? ¨ do 10 minut ¨ 10-20 minut ¨ více než 20 minut 4) Co nejčastěji snídáš? Doplň: ………………. 5) Co piješ k snídani?[u14] ¨ nic nepiju ¨ vodu ¨ mléko ¨ čaj ¨ limonádu ¨ jiné: …….. 6) Svačíš dopoledne?[u15] ¨ ano ¨ ne ¨ občas 7) Dopolední svačinu ¨ mám z domova ¨ kupuji si cestou do školy ¨ kupuji si ve školním bufetu 8) Co nejčastěji míváš k dopolední svačině? Doplň: ………………………………….. 9) Obědváš každý den? ¨ Ano ¨ Ne 10) Kde nejčastěji obědváš?[u16] ¨ ve školní jídelně ¨ doma ¨ něco si koupím 11) Kolik času ti zabere oběd? ¨ do 10 minut ¨ 10 až 20 minut ¨ více než 20 minut 12) Jakou přílohu máš nejraději?[u17] ¨ brambory ¨ rýži ¨ hranolky ¨ luštěniny ¨ Jiné: ………. 13) Svačíš odpoledne? ¨ ano ¨ ne ¨ občas 14) Co nejčastěji míváš k odpolední svačině? Doplň: ……………….. 15) Večeříš? ¨ ano ¨ ne ¨ občas 16) Večeři mám nejčastěji ¨ teplou ¨ studenou 17) Kolikrát denně jíš? ¨ méně než 3× ¨ 3× až 5× ¨ více než 5× 18) Kdy jíš poslední jídlo dne? ¨ více než 3 hodiny před spaním ¨ 3 až 2 hodiny před spaním ¨ méně než 2 hodiny před spaním 19) Kolik kusů ovoce sníš denně? ¨ žádné ¨ 1 – 3 kusy ¨ vice než 3 kusy 20) Kolik kusů zeleniny sníš denně? ¨ žádné ¨ 1 – 3 kusy ¨ vice než 3 kusy 21) Máš raději ovoce nebo zeleninu? ¨ ovoce ¨ zeleninu 22) Jaké pečivo konzumuješ nejčastěji? ¨ bílé ¨ tmavé 23) Jaké maso preferuješ? ¨ hovězí ¨ vepřové ¨ kuřecí ¨ rybí 24) Jak často jíš mléčné výrobky? ¨ každý den ¨ 3 – 5× do týdne ¨ méně než 3× do týdne 25) Kolik vypiješ denně litrů tekutin? ¨ méně než 1 litr ¨ 1 až 1,5 litru ¨ více než 1,5 litru 26) Co nejraději piješ? ¨ vodu ¨ slazené limonády ¨ čaj ¨ džus 27) Jak často jíš sladkosti? ¨ každý den ¨ 3 - 5× do týdne ¨ méně než 3× do týdne 28) Jak často se stravuješ ve Fast Foodu? ¨ Více než 2× týdně ¨ 1× týdně ¨ 1 – 2× měsíčně ¨ párkrát do roka ¨ nestravuji se tam 29) Jaký je doporučený příjem kalorií? Napiš: …. 8. část projektu Možné etické a praktické problémy: Možný problém by mohl nastat při nepřesnosti odpovědí respondentů. Přeci jen každý den je na pestrost stravy odlišný, záleží na tom, zda je víkend nebo běžný školní den. Záleží na pečlivosti odpovědí respondentů.[u18] 9. část projektu Literatura: BLATTNÁ, J. a kol. Výživa na začátku 21. století. Praha: Výživaservis, s.r.o., 2005. 79 s. ISBN 80-239-6202-7. FOŘT, P. Co jíme a pijeme. 1. vyd. Praha: Olympia, a.s., 2003. 252 s. ISBN 80-7033-814-8. FRAŇKOVÁ, Slávka; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, Věra. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Karolinum, 2003. 256 s. ISBN 80-246-0548-1. KEJVALOVÁ, Lenka. Výživa dětí od od A do Z. Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2005. 157 s. ISBN 8070217731. KOMPRDA, Tomáš. Výživou ke zdraví. Vyd. 1. Velké Bílovice : TeMi CZ, 2009. 110 s. ISBN 9788087156414. KOTULÁN, Jaroslav. Zdravotní nauky pro pedagogy. Brno : Masarykova univerzita, 2009. 258 s. ISBN 9788021038448. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 1. vyd. Praha: Grada., 2004. 136 s. ISBN 80-247-0736-5. MINDELL, E. Jídlo jako lék. 1. vyd. Frýdek Místek: Alpress. 1996. 364 s. ISBN 80-85975-55-6. MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech.1. vyd. Praha: Triton., 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7. PÁNEK, J. a kol. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5. [INS: Projekt nehodnotím jako příliš zdařilý. Těmi trapnými komentáři u dotazníku jsem chtěla ukázat, že je zřejmé, že jste jej nedala pár lidem k vyplnění, pak byste musela přijít na to, že mnohé otázky a varianty odpovědí nefungují. Budete-li projekt realizovat, doporučuji na něm ještě hodně pracovat. I ta hypotéza o rozdílech mezi malým a velkým městem je dost chapá, zvláš :INS] [INS: ť když budete zkoumat jen v několika školách. Domnívám se, že na stravovací návyky dětí má především vliv to, co jim dávají rodiče (tzn. jejich vzdělání, finanční možnosti, vlastní priority) než město (a i to by mohlo mít vliv zcela jiný, například na Moravě mohou být stravovací návyky jiné než v :INS] [INS: Čechách – také příjmy rodin jsou jiné atd.). :INS] ________________________________ [u1]Proto není důvod to sem psát J [u2]Rozhodně byste měla vysvětlit téma podrobněji. [u3]? [u4]Neznám dotazníkový výzkum, v němž by se dotazníky nevyhodnocovaly, nebo vyhodnocovaly předem. [u5]nepřesné [u6]To je nešťastná formulace, nemáte škálu různě velkých měst, ale srovnáváte jen dvě města. [u7]Nepatří to pod ty stravovací návyky? [u8]Tento rozdíl nikde nezmiňujete…? [u9]Nerozpracovala jste dostatečně, v návaznosti na hypotézy. [u10]Z předchozího vyplývá, že budete zkoumat stravovací návyky žáků, nikoli jejich postoje k návykům. Aspoň nikde v hypotézách postoje nezmiňujete. [u11]Nebo že rádi jedí? J [u12]Tyto otázky dáváme na konec dotazníku. [u13]Sníst nebo připravit? [u14]V ponděli kakao, v úterý čaj, ve středu meltu a ve čtvrtek a v pátek pivo. Jakou odpověď mám označit? Můžu více? [u15]Jsou lentilky svačina? [u16]Chodím k babičce. Jakou možnost mám zatrhnout? [u17]Nejraději hranolky, ale naši mi je zakázali, tak je mívám 1 x ročně na svoje narozeniny. Co to říká o mých stravovacích návycích? [u18]To ani náhodou. Záleží na tom, jak dobře umíte postavit dotazník, tak aby děti z 8. třídy zvládly odpovídat a chápaly otázky.