TRÁVENÍ 1) Vysvětli rozdíl mezi trávením mimobuněčným (extracelulárním) a vnitrobuněčným (intracelulárním). …………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………… 2) Napiš příklady živočichů: S trávicí dutinou S trávicí trubicí S mimotělním trávením 3) Jaký je rozdíl v trávení: bezobratlých obratlovců 4) Které enzymy působí v různých částech trávicí trubice? a) v dutině ústní: ……………………………………………………………………………………… b) v žaludku: ………………………………………………………………………………………….. c) ve slinivce břišní: ………………………………………………………………………………….. d) v játrech: …………………………………………………………………………………………… e) v tenkém střevě: ……………………………………………………………………………………. 5) Které látky se vstřebávají v různých oddílech trávicí trubice? a) v dutině ústní: ……………………………………………………………………………………… b) v žaludku: ………………………………………………………………………………………….. c) v tenkém střevě: ……………………………………………………………………………………. d) v tlustém střevě: ……………………………………………………………………………………. e) v konečníku: ……………………………………………………………………………………….. 6) Nakládání s vodou v průběhu trávení u člověka: Příjem vody v potravě + Sliny + Žaludeční šťávy + Žluč + Pankreatická šťáva + Střevní šťáva + Resorpce tenkého střeva Resorpce tlustého střeva Ve výkalech - 7) Štěpení cukrů, tuků a bílkovin v lidském těle: a) Štěpení proteinů (bílkovin) Bílkovina + ………………………………. (+ HCl) → ……………………………………… K tomuto štěpení dochází v ………………………………………, pH je …………………… Polypeptid + ………………………………………………… → aminokyseliny K tomuto štěpení dochází v ………………………………………, pH je …………………… Pře přechodu kyselé tráveniny ze žaludku do střeva je trávenina ……………………………… hydrogenuhličitanem ze ………………………………… (u bezobratlých dochází ke štěpení bílkovin při ………………………… pH). b) Štěpení cukrů (sacharidů) Škrob + ……………………………………………… → maltóza K tomuto štěpení dochází v ………………………………………, pH je …………………… Maltóza + ………………………………………………… → glukóza K tomuto štěpení dochází v ………………………………………, pH je …………………… Celulóza + ………………………………………………… → jednodušší cukry (při štěpení celulózy je důležitá ………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………) c) Štěpení tuků (lipidů) Tuk + ……………………………………………… → mastné kyseliny + glycerol Štěpení tuků napomáhá proces zvaný …………………………………, při kterém dochází ke vzniku malých tukových kapének a tedy zvětšení plochy a rychlejšímu štěpení. Tato látka se nazývá žluč a je produkována …………………………… . 8) Doplň metabolismus cukrů: Cukry jsou pro organismus nejvýznamnější a ………………………………… zdroj energie. Hlavní produkt metabolismu cukrů je ………………………………… . Jde do jater a mění se na ………………………………… . V případě potřeby se mění zpět na ………………………………… a jde prostřednictvím krve ke tkáním. ………………………………… je také jako pohotová zásoba ve svalech. Uvolnění energie z cukrů probíhá ………………………………… za vzniku ………………………………… a ………………………………… . U dospělého člověka je zásoba ………………………………… 500 g, u dětí mnohem ………………………………… . V krvi je stálá koncentrace …………………………………, tzv. …………………………………, regulovaná hormony ………………………………… a …………………………………. . 9) Doplň metabolismus bílkovin: V trávicím ústrojí jsou rozkládány na ………………………………… a vstřebávány do krve. Z krve jsou zachytávány v …………………………………, kde se jich část využije k přestavbě na ………………………………… a …………………………………, část projde ………………………………… a je zanesena pro přestavbu do ………………………………… . Zbytek je využit jako zdroj ………………………………… . Konečnou zplodinou metabolismu bílkovin je …………………………………, která se tvoří v ………………………………… a vylučuje se ………………………………… . 10) Doplň metabolismus tuků: Trávením se tuky štěpí na ………………………………… a …………………………………, ty se vstřebávají a ve stěně střev se tvoří tuky, které se prostřednictvím ………………………………… dostávají do ………………………………… . Z ní se tuk dostává do ………………………………… tkáně. Pokud mají být tuky znovu zpracovány, jsou transportovány do ………………………………, kde se pomocí enzymu ………………………………… opět štěpí na ………………………………… a ………………………………… . Tuky mohou vznikat též ze ………………………………… a ………………………………… . Metabolismus tuků je ovlivňován hormonem …………………...…, který v organismu povzbuzuje oxidační děje a tím ………………………………… i metabolismus tuků a dále hormony ……………………………… a hormony kůry ……………………………… .