RV2BP_3CP/01 Člověk a prostředí Téma: potraviny v 21.století, nebezpečná „éčka “. Vypracovala: Poliakh Ievgeniia UČO: 358314 jaro 2012 15.10.2012 Potraviny nového typu (PNT) §PNT– v ČR rozumíme potraviny a složky potravin, které nebyly použity k lidské spotřebě ve významné míře v Společenství před 15.květnem 1997. § §Všechny PNT musí splňovat požadavky stanovené legislativou pro běžné potraviny v EU zvláštnímu schvalovacímu řízení. § § § § § PNT §Podle nařízení ES 258/97 z 27.ledna 1997 Evropského parlamentu a Rady PNT patří do: §Potraviny obsahující novou nebo úmyslně modifikovanou základní molekulární strukturu, §Potraviny sestávající z mikroorganismů, hub nebo řas, nebo které jsou z nich izolovány, §Potraviny sestávající nebo vyrobené z rostlin nebo živočichů, §Potraviny obsahující GMO nebo potraviny, které byly vyrobeny z GMO. § §*Působnost nařízení se nevztahuje na éčka, aromata a extrakční rozpouštědla. § Strunečka Anna, Jiří. Dobá jedová 2. vydaní 1. Praha: Triton. s. 119 Aspartam-umělé sladidlo §Byl objeven v roce 1965 Jamesem Schlatterem při hledání léku proti žaludečním vředům. § §Je 200x sladší než cukr. § §Obsahuje: 50 % aminokyseliny L-fenylalaninu, § 40% aminokyselina aspartát, § 10% další látky. § §Účinky: poškozuje mozek dětem. § způsobuje odumření neuronů, § další 92 symptomů(bolesti hlavy, závratě, změny nálady, nevolnost a zvracení, změny vidění, křeče, bolesti břicha atd). § §Najdeme ho v: skoro všech „dietních“ nápojích, § nízkokalorických jogurtech, § krémech, § sušenkách, § zmrzlinách, § žvýkačkách, § různých vitamínech, § v potravinách pro diabetiky, § ve „zdravých“ bonbonech atd. Pátá chuť. Glutamát sodný §Též glutaman (jako obchodní název) je potravinářské aditivum, které výrobci používají jako „ochucovadlo - zvýrazňovač chuti„. §Najdeme v: hotových potravinách jako E 620-E625/ hydrolyzované proteiny/ kvasničky/sójový extrakt. §Vlastnosti: je neurotoxický, § způsobuje autismus. §Způsobuje: neurodegenerace, § epileptické záchvaty, § chronická bolest, § autismus, § ischemie mozku. § Aditivní látky(éčka) §Definice: přírodní či uměle vyrobené látky, které se záměrně přidávají do potravin, aby nějakým způsobem zlepšily jejich vlastnosti. § § V Čechách reguluje používání a označování povolených aditiv ministerstvo zdravotnictví. § §Jako členská země EU používáme označení složené z písmene E a následně tří/čtyř čísel. §Př.:E100 - E199 (barviva) § E200 - E299 (konzervanty) § E300 - E399 (antioxidanty, regulátory kyselosti) § E400 - E499 (emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory) § E500 - E599 (protispékavé látky, regulátory kyselosti) § E600 - E699 (látky zvýrazňující chuť a vůni) § E900 - E999 (lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty) § E1000 - E1999 (další látky) § Druhy aditivních látek §Antioxidanty §Stabilizátory §Zahušťovadla §Sladidla §Barviva §Konzervanty §Regulátory kyselosti §Odpěňovače §Plnidla § § § §Emulgátory §Tavicí soli §Zpevňující látky §Látky zvýrazňující chuť a vůni §Pěnotvorné látky §Želírující látky §Lešticí látky §Zvlhčující látky §Modifikované škroby Jak se éčka vyrábějí? §extrakcí (Př.: zahušťovací látky se extrahují z různých plodů ovoce a jejich částí, nebo z mořských řas, kyselina citrónová z ovocných plodů) §syntézou nebo biosyntézou (antioxidanty jako je kyselina askorbová v ovoci a zelenině, nebo tokoferol v rostlinných olejích, dále barviva například karotenoidy obsažené v různých plodech a v zelenině) §modifikací přírodních složek (emulgátory (odvozené z jedlých olejů a organických kyselin) nebo zahušťovací látky z modifikovaných škrobů, nebo modifikované celulózy) §syntézou (barviva (např. indigoten a chinolinová žluť) nebo sladidla, jako je například sacharin, aspartam a další) § Hlavní úkoly aditivních látek v potravinách: §zabezpečení hygienické neškodlivosti potravin, §zlepšení kvality potravin, §zvýšení dostupnosti během roku, §zlepšení nebo udržení nutriční hodnoty, §zlepšení a ulehčení uchovávání a přípravy potravin. § §Nařízením (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách rovněž stanovuje základní podmínky, které musí být splněny, aby bylo možné zahrnout potravinářskou přídatnou látku do seznamu látek povolených v EU. § §Použití přídatné látky může být povoleno pouze, pokud jsou splněny níže uvedené podmínky: §použití přídatné látky nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro spotřebitele, §existuje odůvodněná technologická potřeba použití přídatné látky, §použití potravinářské přídatné látky neuvádí spotřebitele v omyl (např. s ohledem na čerstvost, jakost použitých složek, přirozenosti produktu), §přídatná látka musí poskytovat výhody a přínos pro spotřebitele (např. zachování výživové jakosti potraviny, zlepšení schopnosti potraviny zachovat si jakost nebo stabilitu, zlepšení organoleptických vlastností). Použití a zákon Potraviny, u nichž je použití přídatných látek zakázáno: §Med §Máslo §káva §Cukr §Těstoviny §Neochucené podmáslí §Minerální vody §Mléko §Neochucená smetana §Neemulgované oleje a tuky §Nearomatizovaný čaj Stupnice škodlivosti a seznám éček http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek POZOR! Nebezpečná éčka. Zdroj: Strunečka A., Patočka J., Dobá jedová. Praha: Triton, 2011 s.65. Video. „Jak se vyrábějí éčka“ § § §http://www.youtube.com/watch?v=fJA3WR8qga8 § § § § § Použita literatura §http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/ecka-pridatne-latky-v-potravinach/. §http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1005724&docType=ART&nid=11324 (statní zemědělská a potravinářská inspekce). §http://www.eufic.org/article/cs/artid/potravinarske-aditivni/ (european food information counsil). §http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek. §Strunečka A., Patočka J., Dobá jedová. Praha: Triton, 2011 s.295. ISBN 978-80-7387-469-8. §Strunečka A., Patočka J., Dobá jedová 2. Praha: Triton, 2012 s.367. ISBN 978-80-7387-555-8. § §