Alena Michálková Svatava Buráňová Tereza Čejková ¡ ¡pracovní výchova spadá do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce ¡cílené zaměření na rozvoj motorických schopností a dovedností, základních hygienických návyků a činností v oblasti sebeobsluhy ¡pracovní činnosti, které vedou žáky k získání základních pracovních dovedností a návyků ¡stěžejní vzdělávací oblast ¡rozvíjení komunikativních dovedností při verbalizaci prováděných činností ¡pracovní výchova je realizovaná v průběhu celého základního vzdělávání od prvního do desátého ročníku ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡1.stupeň ¡Sebeobsluha ¡Práce s drobným materiálem ¡Pěstitelské práce ¡ ¡2.stupeň ¡Práce montážní a demontážní ¡Práce v domácnosti ¡Práce s technickými materiály ¡ ¡ ¡neboli seboobslužná činnost, při které by měl žák: ¡zvládnout základní hygienické návyky a sebeobslužné činnosti (oblékání, obouvání) ¡dodržovat klid a čistotu při stravování ¡umět používat příbor ¡udržovat pořádek ve svých věcech a ve svém okolí ¡ ¡náplň učiva: ¡svlékání a oblékání oděvu, oblékání jednotlivých částí oděvu, skládání a ukládání; obouvání, zouvání a šněrování bot; ¡hygienické návyky; osobní hygiena, spolupráce při hygieně, funkce a používání hygienických pomůcek ¡stolování a stravování, nácvik samostatného stolování, používání příboru, čistota při stravování ¡ náhled obrázku ¡ ¡žák by měl : ¡zvládat základní manuální dovednosti při práci s jednoduchými materiály a pomůckami ¡vytvářet jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů ¡ pracovat podle slovního návodu ¡ udržovat pracovní místo v čistotě ¡Učivo: ¡vlastnosti materiálu a jeho užití (přírodniny, modelovací hmota, papír a karton, textil, drát, fólie aj.); jednoduché pracovní postupy a techniky ¡ pracovní pomůcky, funkce a používání jednoduchých pracovních pomůcek ¡ lidové zvyky, tradice, řemesla; užití některých jednoduchých technik zpracování vybraných materiálů ¡ ¡ O3CAP9VQ9UCAURQY3VCA1NZTX9CAA07W2HCAUNRBL1CAN6JJ71CASIFUGNCABDPFHYCAO2JX8WCAP11B54CAZYNJZCCAE9M9TFC AOP1YN0CA656QPJCANWLXFDCA9KI5DSCAI5Q7PPCAD89J9JCAH6OLLQ.jpg ¡ ¡žák by měl : ¡ provádět pozorování přírody v jednotlivých ročních obdobích ¡ pěstovat, ošetřovat a pečovat o nenáročné pokojové i užitkové rostliny ¡používat podle druhu pěstitelských činností správné pomůcky a náčiní ¡ dodržovat zásady hygieny a bezpečnosti práce při práci na zahradě ¡Učivo: ¡základní podmínky pro pěstování rostlin ¡ pěstování rostlin v bytě i na zahradě, nenáročné rostliny, rostliny v bytě, na zahradě, pěstování ve skleníku ¡ pomůcky a náčiní pro práci na zahradě ¡ ¡ ¡ http://media4.picsearch.com/is?cZqmLRDc2BSOv6yCc1Ijjcj0eVnE5JjvnbAHR2JJw54 ¡ ¡žák by měl : ¡zvládat elementární dovednosti a činnosti při práci s jednoduchými stavebnicemi a konstruktivními hrami ¡ ¡Učivo: ¡konstruktivní hry (skládačky, puzzle, kostky) ¡stavebnice, různé typy stavebnic plošných, prostorových, konstrukčních ¡montáž a demontáž; manipulace s jednoduchými předměty ¡ ¡ ¡ 6ICA2W4A34CAJ23QTMCAA4NNCWCAG5GI3FCAI9Z10MCAIFY4DPCA55109BCA470YBBCAS1B50UCAZKXNVLCA0STNHTCAQ46NH0C A9BFCY6CAYJIEP9CAHU1W4GCAQ6DB9VCAGV4R4QCAO05M97CAMR52SU.jpg ¡ ¡Žák by měl: ¡provádět drobné domácí práce – základní úklid, mytí nádobí, mytí podlahy ¡prostřít stůl pro běžné stolování ¡zvládnout nákup a uložení základních potravin ¡připravit jednoduchý pokrm podle pokynů ¡dodržovat zásady hygieny a bezpečnosti při práci v domácnosti ¡Učivo : ¡drobné domácí práce; základní úklid, mytí podlahy, mytí nádobí, praní drobného prádla ¡stolování, prostírání stolu, úklid stolu, chování při stolování ¡nákup a skladování základních potravin ¡příprava pokrmů, příprava studených a teplých nápojů, příprava jednoduchých pokrmů ¡zásady hygieny a bezpečnosti při práci v domácnosti ¡ V8CA3GRDUSCAF8AZRUCA7CY8EGCASD4BBZCAJCXIAACARX1847CA65SD2ZCAOH0MCHCADGQP4BCAB3JCN0CAQLJJ7MCAIODA8LC A8607WMCAY01CGCCA14HZY0CAIP65HDCANZB431CANG02NQCAAP7632.jpg § žák by měl: §rozlišovat různé druhy materiálů §získat základní vědomosti o materiálech, nástrojích a §pracovních postupech §zvolit vhodný pracovní postup v souladu s druhem §zpracovávaného materiálu §orientovat se v jednoduchých pracovních postupech a návodech §vybrat a správně používat vhodné pracovní nástroje a pomůcky §dodržovat obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i ¡ zásady bezpečnosti a ochrany při práci s nástroji a nářadím ¡ ¡Celková povinná časová dotace je stanovena pro vzdělávání žáků s těžkým mentálním postižením a souběžným postižením více vadami v 1. až 10. ročníku ZŠS na 210 hodin. ¡ ¡Týdenní časová dotace je 2O hodin a může být upravena podle individuálních potřeb a zdravotního stavu žáků ¡rozvoj kompetencí žáka: - kompetence k řešení problémů- řeší známé a opakující se situace na základě nápodoby a vlastních zkušeností, vnímá problémové situace a řeší je s pomocí naučených stereotypů i získaných zkušeností, nenechá se při řešení problému odradit nezdarem - kompetence komunikativní- komunikuje s druhými lidmi přiměřeně svým schopnostem, rozumí sdělení a reaguje na ně podle svých možností, chápe jednoduché, běžně užívané texty, záznamy a obrazové materiály - kompetence sociální a personální- podílí se na jednoduchých sociálních aktivitách, navazuje a udržuje vztahy s vrstevníky, respektuje druhé lidi - kompetence pracovní- soustředí se na pracovní výkon a je schopen vytrvat při jeho plnění, pracuje podle naučeného pracovního postupu, podle instrukcí plní zadané jednoduché úkoly, respektuje pravidla práce v týmu a svými pracovními činnostmi ovlivňuje kvalitu společné práce ¡ ¡ ¡ ¡1. Správné určení a pojmenování potravin ¡ ¡2. Zařazení potraviny do příslušné kategorie : ovoce, zelenina, masa , mléčný výrobek, pečivo..... ¡ ¡3. Určit správné místo k uskladnění potravin v domácnosti: lednička, mrazák, chlebník, spiš.... ¡ ¡4. Zopakování si všech potravin, které si pamatují ¡ EDCAX0Z6FGCAEWHNYFCAYZJA8RCAPS6DAXCAORGIK3CAE0EOTNCALGQNT2CAQGA6JACAW5QCIFCAV2EZJBCA82IINACASZRZFHC AS1XN6TCAPCV9JOCAYOC7S6CACCLYQECA2OM4D2CAT2KS2YCA4WJ37S.jpg ¡Tato činnost je vhodná pro: žáky s lehkou mentální retardací či téměř žádným omezením; žáky, kteří jsou vzdělávání podle 1. i 2. dílu RVP. ¡ ¡Očekávaný výstup: Žák by měl připravit pokrm podle daných postupů se zásadami zdravé výživy ¡Učivo: potraviny, skupiny potravin, konzervace potravin, příprava pokrmů http://media4.picsearch.com/is?8B7FUM6q-BZ2_nC8KGffARQnr10VdV9rTTmfr_lluxU http://media3.picsearch.com/is?GT4VDt06PVZoM_6DQ0njqwdv-juWQwAsIqVlqbyfZZs http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Lemon.jpg/220px-Lemon.jpg http://media4.picsearch.com/is?_VO0EaqPYK4zGkXQZ-vRnumiK4xsYxvEJc0YCWx8fxU ¡Suroviny: ¡ mrkev, jablka, citron, moučkový cukr ¡ ¡Pomůcky a potřeby: ¡ miska, vařečka, škrabka, struhadlo, nůž, lis na šťávu z citronu ¡ ¡Pracovní postup: ¡ Mrkev omyjeme, oškrábeme a nastrouháme najemno na struhadle. ¡Jablka umyjeme, rozkrojíme na půl a vykrojíme z nich jádřinec. ¡Jablka oloupeme škrabkou, nastrouháme najemno na struhadle. ¡Nastrouhaná jablka smícháme s nastrouhanou mrkví a promícháme. ¡Omyjeme citron, na lisu na ovoce vymačkáme šťávu asi z ½ citrónu. ¡Šťávu přidáme k mrkví s jablkem. ¡Vzniklý salát dochutíme trochou cukru dle potřeby. ¡Salát necháme vychladit nejlépe v lednici a potom podáváme jako lehkou svačinku či večeři. ¡ ¡ ¡ ¡ is.jpg ¡ RVP- Vzdělávací oblast člověk a svět práce ¡odkaz:http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolskareforma/ramcove-vzdelavaci-programy ¡ ¡MÜLLEROVÁ, Štěpánka. Pracovní a výtvarná výchova: Metodika pro učitele