3. Zkoumání vlastností látek 3.1 Věc a látka Vzdělávací cíle: (1) použití v životě – vědomosti a dovednosti o látkách (poznání, zpracování apod.) (2) rozvoj abstraktního myšlení (J. Piaget, cca od 12 let – rozvoj abstraktního myšlení) VĚC x LÁTKA: „Co to je?“ – věc (předmět, objekt) „Z čeho to je?“ – látka (materiál, surovina) Přehled látek: papír, dřevo, sklo, kov( železo, hliník, měď, zlato stříbro aj.), plasty (PE, PVC, polystyren aj.), guma, voda, vzduch aj. Pokusy: · rozlišování předmětů (i stejných – např. hrnečky, kuličky) z různých látek · rozlišování předmětů (i různých – např. hrnek a talířek) ze stejné látky · černá skříňka s předměty z různých látek – rozlišovat jen hmatem · třídění předmětů do schránek podle látky (např. plastické nádoby podle EU značky) 3.2 Vlastnosti látek Jen pomocí smysly (zrak, hmat, sluch, zčásti čich, málo chuť-jedy): barva, průhlednost, tvrdost, drsnost, křehkost, pevnost, pružnost, vodivost tepla atd. Pomocí smyslů a pokusů: hořlavost, rozpustnost, hustota, teplota tání (tuhnutí), teplota varu (kondenzace) atd. Bezpečnost zkoumání látek (v laboratoři nejíme, nepijeme atd.). Nebezpečí v laboratoři: - teplo (plamen, vřelá voda), - jedovaté chemikálie, - ostré předměty (rozbité sklo, nože, nůžky, jehly atd.), - elektrický proud, Pokusy: · Soda a křída: Zrakem, hmatem a čichem nerozlišíme. Kápneme vodu – soda se rozpustí, křída ne. Využili jsme pro rozlišení látek jejich rozpustnost. · Cukr a sůl: Zrakem, hmatem a čichem nerozlišíme. Kápneme vodu – nerozlišíme, obě látky se rozpustí. Roztoky soli a cukru opatrně ve zkumavkách zahřejeme –sůl zůstane po odpaření, zahřátý cukr ztmavne (karamel). Odlišili jsme látky zahříváním. · Olej a voda a líh: Kapalné látky rozlišíme zrakem, opatrně i čichem. Můžeme pro odlišení využít jejich odlišnou hustotu. Provizorní hustoměr vyrobíme z plastového brčka a broku zatavením nad plamenem. 3.3 Změny látek Látky se mohou měnit, dva druhy změn: (1) fyzikální změna – látka nemění svoji podstatu (stejný chemický vzorec) - tání a tuhnutí - odpařování a zkapalňování (destilace) (2) chemická změna – látka mění svoji podstatu (jiná látka – jiný chemický vzorec) - hoření, - koroze (rezivění), - kvašení, hnití. Pokusy: · tání a tuhnutí ledu, odpařování a zkapalňování vody, · tání a tuhnutí thiosíranu (48 ^0C), parafínu, cínu a olova (pozor jen demonstrační pokus), · hoření papíru, dřevěné špejle, kapky lihu apod. (pozor jen demonstrační pokus), · namočení železa, natřeného železa (ochrana proti korozi), mědi, hliníku do vody (minerálky, slané vody) – dlouhodobý pokus, použít pásky kovů, hřebíky apod. · kvašení mléka, ovocné šťávy apod. · hnití ovoce. 3.4 Voda Základní látka pro živý organismus – tedy i pro nás. Vlastnosti destilované (čisté) vody: - bez barvy, zápachu a chuti (nechutnáme), - teplota tání a tuhnutí : 0 ^0C, - teplota varu a kapalnění: 100 ^0C, - hmotnost 1 litru je 1 kilogram. Voda s příměsemi: - vodovodní pitná voda, - minerálka, - nápoje, - voda z potoků, rybníků a řek, - mořská voda, Pokusy: · pokusy s ledem (tání a tuhnutí – měření teploty), · plování ledu ve vodě, · vypařování vody (i za nižší teploty než při varu), · filtrování znečištěné vody, · vážení 1 litru vody. 3.5 Vzduch Základní látka pro živý organismus – tedy i pro nás. Vlastnosti vzduchu (čistého): - směs plynů (dusík, kyslík, oxid uhličitý, vzácné plyny), - hmotnost 1 litru vzduchu je 1 gram (nelze lehce měřit), Vzduch s příměsemi: - znečištěný vzduch (oxidy síry, dusíku, uhlíku, čpavek, freony, popílek, prach atd.), Pokusy: · pružnost vzduchu (vzduch v plastové stříkačce, · hmotnost vzduchu (plastová láhev s ventilkem a hustilkou), váhy. · kyslík ve vzduchu (svíčka pod obrácenou skleněnou láhví ve vodě), · oxid uhličitý ve vzduchu (foukání trubičkou do vápenné vody).