LÁTKOVÉ SLOŽENÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ I. Úkol: Zjištění obsahu vody v živočišných organismech – příprava sušiny. Materiál: živočišná tkáň (svalovina vodního obratlovce – ryby, svalovina suchozemského obratlovce, zástupce hmyzu, lastura nebo kost, žíhací kelímek, sušárna, kleště, váhy. Pracovní postup: • V žíhacím kelímku (hmotnost A) zvážíme zoologický materiál (hmotnost B) a stanovíme vlastní hmotnost tkáně (hmotnost C). • Kelímek vložíme do sušárny. Teplotu postupně zvýšíme na 105°C. • Sušíme 1 – 1,5 hodiny. • Kelímek s tkání necháme vychladnout, opět zvážíme (hmotnost D) a stanovíme hmotnost vysušené tkáně (hmotnost E). • Rozdíl hmotností (B – D nebo C – E) představuje obsah vody v tkáních. • Při kontrole se obsah sušiny nemění. Obsah vody v různých tkáních vyjádříme v procentech.