TRÁVENÍ Stanovení činnosti trávicích fermentů Úkol č. 1: Orientační stanovení pH slin Materiál: univerzální pH papírek, sliny Pracovní postup: • Krátkým vložením univerzálního pH papírku do úst určíme pH slin. Úkol č. 2: Trávení škrobu ptyalinu Materiál: roztok škrobu, zkumavky, sliny, Fehlingovo činidlo (I a II) Pracovní postup: • Do jedné zkumavky dáme zředěný roztok škrobu a přidáme sliny, do druhé zkumavky dáme pouze škrobový maz. • Po ½ hodinové temperaci při 37 – 38 °C provedeme Fehlingovu zkoušku (přidáme 2 ml směsi Fehleingu I a II). • Ve zkumavce se slinami se objeví červené (žlutočervené) zbarvení svědčící o přítomnosti glukózy. Úkol č. 3: Trávení bílkovin pepsinem Materiál: 2 % pepsin (2 – 3 g pepsinu v 50 ml vody), zkumavky, 0.4 % HCl, destilovaná voda, bílek (bílkovinný roztok BR) Pracovní postup: • Do zkumavek nepipetujeme následující roztoky: pepsin HCl BR H2O 1. 3 ml 2 ml 3 ml 7 ml 2. 3 ml 2 ml 3 ml 7 ml povařit 3. 3 ml 2 ml - 7 ml 4. 3 ml - 3 ml 9 ml 5. - 2 ml 3 ml 10 ml • Zkumavky temperujeme v termostatu při 38 °C asi 40 minut. V každé provedeme biuretovu reakci (důkaz peptidové vazby za pomoci roztoků NaOH a CuSO4). Úkol č. 4: Trávení bílkovin trypsinem Materiál: zkumavky, kádinka, 2 – 3 g pankreatinu (rozemletá slinivky břišní), 0,2 % uhličitan sodný Na2CO3, BR Pracovní postup: • Do zkumavek nepipetujeme následující roztoky: pankreatin Na2CO3 BR 1. 5 ml 3 ml 3 ml 2. 5 ml 3 ml - 3. 5 ml - 3 ml 4. - 3 ml 3 ml • Zkumavky temperujeme v 37 °C (vodní lázeň, termostat). • Reakci je možné provádět s čerstvým i koagulovaným bílkem (natráveným). • U koagulovaného bílku vzniká biuretovou reakcí červenofialové zbarvení, u čerstvého bílku zbarvení modrofialové.