SACHARIDY 1) Jakou funkci mají sacharidy pro organismus? ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… 2) Napiš rovnici vzniku glukózy při fotosyntéze. 3) Napiš, z jakých monosacharidů se skládají tyto disacharidy: laktóza: …………………………………………………………………………………… sacharóza: ………………………………………………………………………………… maltóza: …………………………………………………………………………………… 4) Vyplň tabulku: hroznový cukr řepný cukr třtinový cukr maltóza fruktóza laktóza 5) Vysvětli následující pojmy: vláknina: …………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… glykemický index: ………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………. glykogen: …………………………………………………………………………………... ……………………………………………………………………………………………… chitin: ………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………… glykémie: …………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………… 6) Jaké znáš polysacharidy: rostlinné: ……………………………………………………………………………………. u bezobratlých: …………………………………………………………………………….. u obratlovců: ……………………………………………………………………………….. 7) Seřaď následující potraviny podle glykemického indexu: - potraviny: bílý chléb, celozrnný chléb, smažené hranolky, sójové boby, čokoláda mléčná, ovesná kaše, hrozny, sušené meruňky, rýže, glukóza, rohlík, fruktóza, med - glykemický index: 18, 23, 31, 45, 46, 49, 58, 60, 65, 70, 72, 75, 100 1. ………………………………… 8. ………………………………… 2. ………………………………… 9. ………………………………… 3. ………………………………… 10. ………………………………… 4. ………………………………… 11. ………………………………… 5. ………………………………… 12. ………………………………… 6. ………………………………… 13. ………………………………… 7. ………………………………… 8) Spoj sacharidy se správným tvrzením a jejich zdrojem: Druh cukru Tvrzení Zdroj maltóza Nejsladší ovocný cukr, patří mezi hexózy. V játrech a ve svalech vyšších živočichů. glukóza Složena z fruktózy a glukózy. Ve sladu. sacharóza Zrna mají charakteristickou strukturu. Volná nebo vázaná ve sladkých plodech a rostlinách. fruktóza Hroznový cukr, součást oligo- a polysacharidů. Třtinový cukr 16 %, řepný cukr 16 – 20 %. glykogen Vzniká při odbourávání škrobu. V semenech, nejvíce v rýži a kukuřici. škrob Zásobní cukr, potřebný pro všechny tkáně. Ve sladkém ovoci, částečně i v krvi živočichů.