Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 1 LIPIDY Michaela Jurčáková & Radek Durna Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 2 LIPIDY •Přírodní organické látky rostlinného, živočišného i mikrobiálního původu nerozpustné ve vodě, ale rozpustné v organických nepolárních rozpouštědlech (benzin, chloroform, toluen, ether) •Estery vyšších mastných kyselin s alkoholy. •VMK + alkohol à lipid + voda * Výskyt lipidů •přítomny ve všech buňkách •nervová tkáň (myelin) •tuková tkáň •součást biomembrán * * Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 3 •Zdroj a rezerva energie - nejvýznamnější zdroj energie v potravě při malém objemu (potravy) • (1 g = 9 kcal = 38 kJ) • à energie v 1 g (Machová, 2002) • •Strukturní funkce - biomembrány, tukové tkáně •Ochranná funkce - mechanická i tepelná (izolace) •Rozpouštědlo - vitaminy, hormony, barviva, léčiva •Přenos podnětů - tvoří základ myelinové vrstvy, zlepšují a zrychlují vedení vzruchů Význam lipidů Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 4 Rozdělení lipidů Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 5 Jednoduché lipidy •Kromě zbytku mastné kyseliny a alkoholu neobsahují žádnou jinou složku à jsou tvořeny pouze estery * •1. Acylglyceroly - ester VMK + glycerol * * –Tuky – živočišného původu, tuhé »nebo mazlavé, obsahují převážně nasycené kyseliny »(potravinářství, kosmetika, lékařství) »Oleje – rostlinného původu, kapalné, obsahují nenasycené kyseliny * Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 6 Vyšší mastné kyseliny (VMK) Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 7 Vlastnosti tuků •Žluknutí •znehodnocování tuků vlivem vlhka a tepla za účasti kyslíku a mikroorganismů •nenasycené MK se štěpí na aldehydy, ketony a nižší zapáchající kyseliny * •Ztužování •Proces hydrogenace nenasycených MK přítomných v rost. olejích à vznik nasycených MK a oleje přechází v tuhé tuky (vyšší odolnost vůči žluknutí, bez zápachu) Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 8 Jednoduché lipidy •2. Vosky - ester VMK + jednosytný nenasycený alkohol • cetylalkohol C16H33OH • stearylalkohol C18H37OH • myricylalkohol C30H61OH •živočišné – včelí vosk, lanolín, vorvaňovina •rostlinné – kutin, palmový vosk • •Využití: kosmetika (rtěnky, depilátory, šampony) farmaceutický průmysl, lékařství • • Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 9 Složené lipidy •VMK + alkohol + (H3PO4 nebo cukerná složka např. GLU) * •H3PO4 - fosfolipidy - ve všech typech buněk, biomembrány a neuronové obaly, myelinové pochvy •výskyt: žloutek, plody sóje, játra, ledviny * •Cukerná složka - glykolipidy - přítomny ve všech tkáních, dominují v CNS, imunologická funkce •výskyt: buněčné membrány, šedá mozková kůra • Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 10 Odvozené lipidy •Cholesterol •zoosterol •buď příjmem v potravě nebo syntézou z Acetyl-CoA •Funkce: strukturální součást BM »výchozí látka pro tvorbu steroidních hormonů »výchozí látka pro syntézu žlučových kyselin »nezbytný pro syntézu všech lipoproteinů ve střevě a játrech » »Negativa: žlučové kameny, ateroskleróza Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 11 Hladina cholesterolu v krvi •Celkový cholesterol: 2,9-5,00 mmol/l celkový cholesterol, rozhodující jsou jednotlivé frakce: HDL cholesterol, LDL cholesterol, TG triacylglyceroly . * •TG: 0,45-1,70 mmol/l – triacylgylceroly, patří mezi aterogenní lipidy, tj. zhoršují aterosklerózu. Mohou se zvyšovat např. u diabetiků při velkém příjmu fruktózy z ovoce, čím nižší tím lepší. Jejich zvýšená hodnota je velmi častá při poruše lipidového metabolismu. * •HDL: 1,20-2,70 mmol/l – cholesterol o vysoké hustotě, lidově zvaný hodný cholesterol. Je dobré ho mít co nejvyšší. HDL stoupá pravidelnou fyzickou aktivitou. V současnosti brána vysoká hodnota HDL jako téměř nejdůležitější prognostický rizikový faktor. * •LDL: 1,20-3,00 mmol/l –cholesterol o nízké hustotě. LDL je proaterogenní, podílí se na vzniku aterosklerózy. Pamatujte si ho jako „líný“ cholesterol. LDL vezme tukové částečky a nacpe je do cévní stěny, ze které se stane rigidní trubice namísto pružné cévy. Cílem je ho mít LDL co nejnižší. LDL je částečně ovlivnitelný stravou. * Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 12 Příjem tuků (MK) •DDP 30 % z celkové přijaté energie za den (u fyzicky aktivních jedinců až 35 %) •70-100 g tuku/den * * Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 13 Doporučené denní množství (g/den) Ženy Muži Tuky celkem 70 g 80 g Nasycené mastné kyseliny 20 g 30 g Mononenasycené mastné kyseliny 34 g 29 g Polynenasycené mastné kyseliny* *Omega 3 a 6 MK 16 g 21 g Obsah tuků v potravinách Tabulka byla převzata z knihy Praktická nefrologie V. Teplana, Grada Publishing 1998 Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 14 DĚKUJEME •Zdroje: •MACHOVÁ, Jitka. Biologie člověka pro učitele. Vyd. 1. V Praze, c2002, 269 s. ISBN 80-718-4867-0. • •Výživové tabulky. SMRŽOVÁ, Jana. Nefrologie: Pro život s ledvinami i bez nich [online]. [cit. 2013-11-12]. Dostupné z: http://www.nefrologie.eu/cgi-bin/main/read.cgi?page=vyzivove_tabulky • •Míšin sešit ;-) • Fyziologie živočichů – cvičení, katedra biologie, PedF MU 15