SACHARIDY Stupková, Tarrová Co jsou to sacharidy  organické sloučení tvořící největší podíl organické hmoty na Zemi  vznikají fotosyntézou  Pro živočichy jsou hlavním zdrojem energie  Složité sloučeniny obsahující v molekulách C, H, O  pevné, bílé, krystalické látky, některé sladké Vznik sacharidů  Pro vznik sacharidů má rozhodující význam nejdůležitější biochemický proces na Zemi – FOTOSYNTÉZA - reakce oxidu uhličitého s vodou v přítomnosti chlorofylu  6 CO2 + 6H2O  C6H12O6 + 6O2  vzniká jednoduchý cukr (glukóza) a kyslík Význam sacharidů  Zdroj a krátkodobá zásoba energie (glukosa, fruktosa)  Zásobní látky (škrob – rostliny, glykogen – člověk)  Stavení materiál (celulosa, chitin)  Složka některých složitějších látek ( nukleové kyseliny, hormony)  Průmyslový význam – přírodní suroviny pro výrobu papíru, textilních vláken… Rozdělení sacharidů Monosacharidy  Jednoduché – obsahují 1 druh sloučeniny  Nelze už je rozdělit na jednodušší sacharidy  Prvotně vznikají při fotosyntéze, druhotně např. při štěpení složených sacharidů  Dobře rozpustné ve vodě  Mají sladkou chuť Významné monosacharidy  GLUKOZA = hroznový cukr Vlastnosti: bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti, lehce stravitelná Výskyt: v ovoci (nejvíce v hroznech), medu, v rostlinných šťávách a v krvi (0,1 %). Význam: významný zdroj energie pro organismy, podílí se na stavbě většiny významných oligosacharidů i polysacharidů (sacharosy, laktosy, celulosy, ...). Používá se v lékařství (umělá výživa), k výrobě mnoha organických sloučenin a při přípravě cukrovinek. Nadbytek cukru :Diabetes mellitus (cukrovka), normál je 3,3−5,6 mmol/l glukosy v krvi, řídí hormon inzulín a glukagon (slinivka břišní)  FRUKTOZA = cukr ovocný výskyt : ovoce, med, dále zejména v ovoci bohatém na vlákniny – jahodách, ostružinách, borůvkách a i v některé zelenině jako např. sladkých bramborách, cibulích, kukuřici a dalších užití: jako náhradní sladidlo pro diabetiky Nejsladší cukr ze všech Oligosacharidy  Oligosacharidy vznikají spojením 2 až 10 monosacharidových jednotek (mohou se spojovat pomocí glykosidické vazby).  podléhají hydrolýze, štěpí se na monosacharidy  SACHARÓZA = řepný cukr ( patří pod disacharidy)  Vlastnosti: bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě, s výrazně sladkou chutí, neredukující disacharid. Vzniká spojením glukosy a fruktosy.  Výskyt: sacharosa je obsažena v množství až 20 % v kořenech cukrové řepy, ve stéblech cukrové třtiny (22 %), ve sladkém ovoci a v dalších rostlinných šťávách.  Využití: používá se jako běžné sladidlo v potravinářství; silným zahřátím přechází v karamel, který se používá jako potravinářské barvivo, např. při výrobě černého piva. MALTÓZA= sladový cukr  Vznik: vzniká rozkladem škrobu účinkem kyselin nebo enzymů, je ze 2 glukos.  Výskyt: je obsažena ve sladu, naklíčeném ječmenu − jedné ze surovin pro výrobu piva.  Využití: Podle množství maltosy v mladém pivě se určuje stupňovitost piva.  Vyrábí se z ní pivo a některé cukrovinky (candys). LAKTÓZA = mléčný cukr  Výskyt: je obsažena v množství 3 až 7 % v mléce savců (kravské 5 %, lidské až 7 %).  Vznik: vzniká z galaktosy a glukosy, vyrábí se ze syrovátky.  Využití: uplatňuje se zejména při výrobě potravy pro kojence. Polysacharidy  nejrozšířenější typ sacharidů, makromolekulární látky  složení: 11 – několik tisíc monosacharidových jednotek vázaných glykosidickými vazbami  Většinou nerozpustné ve vodě  Nemají sladkou chuť  rozdelení: - podle funkce v živých organismech a) stavební - celulosa, hemicelulosa, chitin b) zásobní - škrob, glykogen ŠKROB  zásobní polysacharid rostlin (semena, hlízy)  z glukosových jednotek, bílá krystalická látka  s roztokem jodu dává modré zbarvení směs dvou složek − amylosa (asi 20 %) − lineární řetězce stočené do šroubovice + amylopektin − rozvětvená struktura  působením kyselin se řetězce trhají − vznikají dextriny  Použití: potravinářský průmysl (pudinky, omáčky), výroba alkoholu, lepidla, impregnace, kosmetika (dextriny), škrobení prádla Glykogen = živočišný škrob Význam: pro živočichy má podobný význam jako škrob pro rostliny, neboť plní funkci zásobní látky. Výskyt: je uložen především v játrech (až 20 %) a v srdečním svalu (1 %).  Opět jen glukosa, podobný amylopektinu, více rozvětvený  Roztok jodu nebarví, rozpustný ve vodě Při hladovění nebo tělesné námaze se glykogen z tkání odčerpává a jeho obsah klesá. Chitin = stavební cukr  Stavební polysacharid.  V buněčných stěnách hub.  Součást vnější kostry členovců Celulóza  Polysacharid vyskytující se v přírodě, nejhojnější organická sloučenina. Čistá celulosa je v bavlně. Průmyslově se celulosa získává z buničiny.  Význam: je hlavním stavebním materiálem cévnatých rostlin (dřevo), ale i bakterií, mořských rostlin a živočichů, tvoří podstatnou část buněčných stěn rostlinných buněk.  Využití: používá se pro výrobu papíru i speciálních papírů (zejm. filtračních), hygienických potřeb, k výrobě viskosových vláken (hedvábí, celofán), acetátových vláken, nitrocelulos, bioplynu, střelné bavlny, celuloidu  Nestravitelná, ale důležitá pro trávení (podporuje peristaltiku střev) GLYKEMICKÝ INDEX  bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny  Potraviny s nízkým GI<55 : zvedají postprandiální glykémii (glykémii po jídle) velmi pomalu - tyto potraviny jsou velmi vhodné pro diabetiky a pro redukční diety, např.: většina ovoce a zeleniny, ořechy, tmavá rýže, fruktóza, černý chléb, atd.  Potraviny se středním GI 56-69: zvedají postprandiální glykémii středně rychle, např.: sladké tyčinky typu Mars, sladké sušenky, sacharóza, velmi sladké ovoce, celozrnný chléb, rohlík, zmrzlina, atd.  Potraviny s vysokým GI>70: zvedají postprandiální glykémii velmi rychle - nevhodné pro diabetiky ve větším množství (pouze jako lék na hypoglykémii), např.: Cornflakes, brambory vařené, med, burizony, chipsy, glukóza, pivo (GI=110)