Soňa Fobrová Kristýna Kohoutková Viktor Haša  Dva nejlehčí nekovy 15. skupiny  Ve sloučeninách kovalentní vazba  Nejčastější oxidační čísla –III, III a V  Mají podobné vlastnosti, liší se však tím, že fosfor může do tvorby vazeb zapojit orbitaly 3d svých atomů → rozdíly ve stabilitě některých oxidačních stavů a způsobu vazby u obou prvků  Dusík se navíc vyznačuje svou vysokou elektronegativitou (3. nejelektronegativnější) – schopnost tvořit nejvýše čtyři σ-vazby  Nejrozšířenější, biogenní prvek vyskytující se v přírodě v elementární formě  75,5% N2 v atmosféře, jako dusičnan sodný v chilském ledku  2 stabilní izotopy 14N (99,63%) a 15N (0,37%)  Ve všech skupenstvích tvoří biatomické molekuly  Oxidační stupně –III až +V  Tvoří vodíkové můstky  Tvoří sloučeniny se všemi prvky kromě lehčích vzácných plynů  Laboratorní příprava: termický rozklad  Dusitanů: NH4NO2 → N2 + 2H2O  Azidů: 2 NaN3 → 2 Na + 3N2  Průmyslová výroba:  frakční destilace kapalného vzduchu  Amoniak NH3  Bezbarvý, dráždivý, snadno zkapalnitelný plyn štiplavého zápachu, hoří žlutým plamenem  Redukční vlastnosti: 3CuO + 2NH3 → 3Cu + 3 H2O + N2  Příprava hydrolýzou nitridů: Mg3N2 + 6D2O → 3Mg(OD)2 + 2ND3↑  Výroba Haber-Boschovou metodou syntézou z prvků  Oxid dusný N2O  Bezbarvý, netoxický plyn nasládlé chuti, málo rozpustný ve vodě  Podporuje hoření, za laboratorní teploty je málo reaktivní  Příprava: termický rozklad dusičnanu amonného  Používá se do bombiček pro přípravu šlehačky, dříve anestetikum  Oxid dusičitý NO2  V plynném stavu červenohnědý, jedovatý  Existuje v kondenzované fázi jako bezbarvý dimer N2O4  Vznik: oxidací dusného s dikyslíkem  Příprava: termický rozklad dusičnanů těžkých kovů  Kyselina dusitá HNO2  vodný roztok středně silné kyseliny se získá reakcí dusitanů s neoxidujícími kyselinami.  oxidační i redukční vlastnosti  dusitany jsou dobře rozpustné ve vodě  Kyselina dusičná HNO3  bezbarvá kapalina, která se působením světla částečně rozkládá za uvolňování oxidu dusičného  Neomezeně se mísí s vodou, zředěné roztoky jsou stabilní  Silné oxidovadlo  Silná kyselina, rozpouští neušlechtilé kovy  Výroba: katalytickou oxidací amoniaku  Biogenní prvek, v přírodě ve formě fosforečnanů  Oxidační stupně –III až V  Příprava: nepraktická v důsledku jeho reaktivity  Výroba: z apatitu  Bílý fosfor:  Nejreaktivnější – v molekule trojvazný s nevazebným elektronovým párem  Teplota tání 44°C, při slučováním s kyslíkem samozápalný (uchovává se pod vodou)  Zahřáním bez přístupu vzduchu vzniká červený fosfor  Červený fosfor:  Atomy uspořádány do řetězce → malá těkavost, snížení reaktivity  vysoká teplota tání (600°C)  Dříve součást hlaviček zápalek, dnes se přidává do škrtátek  Zahříváním za vysokého tlaku vzniká černý fosfor  Černý fosfor  Nejstabilnější, tvoří vysokomolekulové kompaktní sítě  Fosfan PH3  Obdoba amoniaku  Má redukční účinky PH3 + HI →PH4I  Velmi reaktivní, toxický  Oxid fosforitý P4O6  Bílá, snadno tající látka  Vzniká spalováním fosforu za přístupu kyslíku  S vodou poskytuje kyselinu fosforitou  Oxid fosforečný P4O10  Vzniká spalováním elementárního fosforu v nadbytku kyslíku  S vodou poskytuje kyselinu fosforečnou  Vysoká afinita vody – jako sušidlo  Kyselina fosforitá H3PO3  Dvojsytná, středně silná kyselina  Bílá hydroskopická látka  Kyselina fosforečná H3PO4  Středně silná, stálá kyselina  Výroba: v grafitové komoře a následná hydratace vzniklého oxidu fosforečného = velká čistota  Využití: povrchová úprava kovů, potravinářství, zemědělství, hnojiva, sklářství