ŽIVINY A VODA http://www.szs.edu.sk/dpa_99/Vyziva1.jpg SLOŽENÍ LIDSKÉHO TĚLA pV lidském těle najdeme přes 40 chemických prvků pVodík, kyslík, uhlík, dusík – základní stavební prvky biomolekul – molekul tvořících živou hmotu pDospělí člověk se v průměru skládá: n11 kg bílkovin – 17 % tělesné hmotnosti n9 kg tuku – 13,8 % tělesné hmotnosti n1 kg sacharidů – 1,5 % tělesné hmotnosti n4 kg minerálních látek – 6,1 % tělesné hmotnosti n40 kg vody – 61,6 % tělesné hmotnost pV lidském těle neustále probíhají chemické reakce- látková přeměna neboli metabolismus (zdrojem pro látkovou přeměnu je potrava) n p Složky potravin důležité pro výživu člověka pStrava se skládá z makroživin (hlavních, základních živin), mikroživin a vody. pHlavní živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy nOptimální příjem bílkovin, tuků a sacharidů je dán zhruba jejich hmotnostním poměrem 1 : 1 : 4. pMikroživiny – vitaminy, minerální látky, stopové prvky p pVstřebávání živin – naštěpené živiny jsou transportovány do jater a odtud do krevního oběhu. Pouze tuky (né všechny) játra obcházejí a po rozštěpení ve střevní sliznici vytváří společně s cholesterolem tzv. chylomikrony a ty jsou transportovány lymfatickou soustavou. V obou případech se živiny dostávají krevním oběhem do buněk. Bílkoviny p pnepostradatelná živina pfunkce: výstavba nových buněk a tkání, obnova starých, stavební kameny protilátek, hormonů a enzymů, součást většiny tělesných tekutin, jediný zdroj dusíku, také zdroj energie pbílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami – celkem 22 (spojených do dlouhých trojrozměrných řetězců) phodnota bílkovin ve výživě je dána sestavou aminokyselin – 10 aminokyselin pro děti a 8 pro dospělé je nezbytných = esenciálních = nepostradatelných – tyto aminokyseliny nedokáže lidský organismus v rámci látkové přeměny připravit (isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, treonin, tryptofan, valin, pro děti navíc arginin a histidin) pbílkoviny s vysokou biologickou hodnotou mají všechny nezbytné aminokyseliny, jsou velmi kvalitní (zdroj: mléko, sýry, vejce, maso, ryby) pdoporučený příjem: dospělí – 0,8 g/kg/den, předškolní děti – 1 – 1,5 g/kg/den (né více jak 2 g/kg/den) Bílkoviny pZdroje bílkovin: nživočišné nrostlinné – obiloviny, luštěniny včetně sóji, minimálně z ovoce, zeleniny a okopanin pOptimální poměr živočišných a rostlinných bílkovin v naší stravě by měl být přibližně 1 : 1. pZ výživového hlediska dělíme bílkoviny na: nPlnohodnotné – např. mléčné a vaječné bílkoviny, obsahují všechny esenciální aminokyseliny v množství potřebném pro výživu člověka (referenční bílkovina je vaječný bílek – 100% obsah esenciálních aminokyselin) nTéměř plnohodnotné – např. svalová bílkovina, některé esenciální aminokyseliny jsou mírně nedostatkové nNeplnohodnotné – např. rostlinné bílkoviny, ve kterých jsou některé esenciální aminokyseliny nedostatkové n Tuky pvýznam: největší zdroj energie, nezbytné pro funkci buněčných membrán, tvorbu kůže, produkci hormonů, přenašeči a rozpouštědla vitamínů, dlouhotrvající sytivost, zásoba energie, tepelný izolátor pzákladní stavební jednotkou jsou mastné kyseliny (nasycené MK – mají pouze jednoduché vazby mezi atomy uhlíku, nenasycené MK – kyseliny s 1 nebo více dvojitými vazbami) pnasycené MK – tělo si je dokáže vyrobit samo, zdroj energie, pevné skupenství pnenasycené MK (esenciální) – nenahraditelné, kyselina olejová, linolová (ω-6), linoleová (z řady n-3,ω-3)– kapalné skupenství - organismus z nich vytváří kyseliny důležité pro správnou funkci šedé mozkové kůry, zrakového ústrojí, nervového systému, pohlavních žláz nnedostatek nenasycených MK – porucha biochemických pochodů, smáčivosti cév, krevní srážlivosti, zánětlivé pochody – zdroj rostlinné oleje a mořské ryby Tuky p ptrans tuky (trans nenasycené mastné kyseliny - TFA) – zdravotně velmi nepříznivé ! vyskytují se přirozeně v malé míře v mléce a v zásobním tuku přežvýkavců a především ve ztužených tucích a potravinách z něj (cukrářské výrobky) npozn. trans MK vznikají ve větším množství při hydrogenaci (ztužování olejů pomocí vodíku) a v menší míře při tepelné úpravě za vysokých teplot (smažení) pnejcennější živočišný tuk – obsažený v rybím mase – nejbohatší zdroj některých nenasycených mastných kyselin – ochrana proti srdečnímu infarktu prostlinné oleje – velká převaha nenasycených MK, neobsahují cholesterol, (lecitin – ochrana proti ukládání cholesterolu) ppoměrné zastoupení tuků by nemělo překročit 30 % celkové energetické dávky (poměr nasycených : nenasyceným – 1:2) p (př. z doporučených 9200 kJ by to bylo 2760 kJ z tuku, což je asi 75 g tuku), 60 - 80g tuku denně pv ČR tuk zastoupen v celkové energetické dávce 36 – 40 %, ¾ tuky živočišné pdenně bychom měli sníst 1 lžíci rostlinného oleje a 35 g rybího masa denně neboli 2 -3 rybí pokrmy týdně (tj. 13 kg na rok) pnadbytek tuku způsobuje obezitu, napomáhá zvyšování hladiny cholesterolu, má vliv na arterosklerózu, souvisí se zhoubnými nádory tlustého střeva a konečníku p p Tuky pÚčinky nasycených MK se v lidském těle liší podle délky uhlíkového řetězce: nNasMK s krátkým a středním C-řetězcem – přecházejí portální krví přímo do jater, kde se metabolizují a nemají tudíž vliv na obsah cholesterolu a na intenzitu srážení LDL v krevní plazmě – zejména mléčný tuk nNasMK s dlouhým řetězcem – negativní vliv, příjem omezovat – především živočišné tuky, kokosový tuk (mražené krémy, zmrzliny), ztužené tuky, pokrmové tuky, fritovací oleje (oplatky, náplně, polevy, listové těsto, sušenky) nPozn. kys. stearová – kakaový tuk, působí neutrálně pFosfolipidy (lecitin) – tuky s obsahem dalších složek, jsou důležité pro životně důležité funkce, složka buněčných membrán, působí preventivně proti nemocem, zpomalují stárnutí. Zdroj – mozek, vaječný žloutek, panenské oleje (sojový), v menší míře podmáslí (E 322) pPozn. Co si namazat na chléb (za tuk)? Upřednostňovat kvalitní rostlinné roztíratelné tuky (Rama, Flóra, Perla) s nízkým obsahem TFA (pod 1% z tuku), méně často pomazánkové máslo a máslo, zřídka tavené sýry a sádlo. p Cholesterol p pje přirozená látka, která se nachází ve všech tkáních živočišného původu, často doprovází tuk pje nezbytný pro normální funkci nervové tkáně, tvorbu žluči a hormonů, vitamínu D pdenní potřeba cholesterolu je asi 600 mg, přičemž si tělo 300 - 400 mg vytváří samo v játrech pcholesterol je nerozpustný v krevním séru pvyšší hladina cholesterolu v krvi zvyšuje riziko aterosklerózy a srdečně cévních nemocí (ukládá se do plátů uvnitř cév a postupně cévy zanáší) pdenní dávka přijatého cholesterolu by neměla překračovat 300 mg, toto doporučení by měli dodržovat zejména lidé nemocní (kteří trpí zvýšenou hladinou cholesterolu a lipidových látek v krvi) p(pro hladinu cholesterolu v krvi je rozhodující příjem některých nasycených MK ve stravě mnohem více než příjem samotného cholesterolu, pozor na oxidovaný cholesterol!) phladinu cholesterolu v krvi je možné snižovat správnou výživou (vitamín C, vláknina, nenasycené mastné kyseliny, rostlinné steroly – panenské rostlinné oleje, fosfolipidy - lecitin) a celkovou životosprávou (fyzická aktivita, přiměřená hmotnost) p(výživou můžeme ovlivnit 20% pokles cholesterolu, hladina cholesterolu v krvi je asi z 20 % determinována geneticky) Cholesterol mmol/l a KV riziko Věk Bez rizika Mírné riziko Vysoké riziko 20-29 < 5,2 5,2 – 5,7 > 5,7 30-39 < 5,7 5,7 – 6,2 > 6,2 40 > < 6,2 6,2 – 6,7 > 6,7 nLDL cholesterol (low density lipoproteteins) – ukládá nadbytečný cholesterol do stěn cév, doporučená hladina - pod 3 mmol/l nHDL cholesterol (high density lipoproteins) – odklízí nadbytečný cholesterol do jater, doporučená hladina - nad 1 mmol/l pPoznámka: pro hodnocení celkového cholesterolu je velmi podstatný poměr lipidových látek v krevním séru p pDěti nu dětí ideál pod 4,4 (asi 49% dětí) nrizikový nad 5,0 (20% dětí) Sacharidy pcukry, glycidy, uhlovodany, uhlohydráty pnejdůležitější a nejrychlejší zdroj energie, stavební složka buněk pdělení z hlediska výživy: p stravitelné – zdroj energie, tvorba molekul lidského organismu p nestravitelné - vláknina psacharidy jako produkt rostlin (vznik při fotosyntéze) psacharidy živočišného původu – mléčný cukr – laktóza p pStravitelné sacharidy pmonosacharidy (jednoduché cukry) – glukóza, galaktóza, fruktóza poligosacharidy (disacharidy) - sacharóza, maltóza, laktóza, sacharidy v luštěninách ppolysacharidy – škroby (obsahují 3000 molekul jednoduchých cukrů),celuloza, pektin, inulin - nemají sladkou chuť pdoporučený příjem – 55 - 60 % energetického příjmu člověka pcukr na slazení – disacharid (sacharóza) – v ČR roční spotřeba kolem 35 kg na osobu (2005 – 40 kg , 2012 – 35 kg), doporučení 17 kg, denně bychom neměli sníst více než 60 g cukru, konzumujeme asi 110 g pnadbytek řepného cukru zvyšuje riziko obezity, kazivost zubů, riziko diabetu Sacharidy pGI – Po požití využitelných sacharidů se zvyšuje hladina krevního cukru (glykémie). Rychlost vzestupu se u různých sacharidů liší a charakterizuje ji tzv. GLIKEMICKÝ INDEX. Nejvyšší GI mají glukóza, sacharóza, med, potraviny s částečně rozštěpeným škrobem (vařená rýže, brambory, bílé pečivo,…). Z hlediska zdravotního je výhodnější, když stoupá glykémie pomaleji, proto bychom měli preferovat potraviny s nízkým GI (těstoviny, luštěniny, tmavé pečivo,…) p pPozn. Většinou konzumujeme více složek potravy současně (různé potraviny), proto GI má význam u zdravých jedinců jen velmi malý. p Sacharidy p pNestravitelné sacharidy - vláknina pvlákninou nazýváme složky potravy rostlinného původu, které nejsou štěpitelné trávicími enzymy člověka, jsou tedy nestravitelné a nevyužitelné jako zdroj energie a živin pživočišné potraviny vlákninu neobsahují pz chemického hlediska jde o polysacharidy (celulóza, hemicelulózy, pektiny,…) prozpustná vláknina – váže vodu a bobtná – příznivý vliv na metabolismus cukrů a tuků pnerozpustná – zrychluje průchod tráveniny střevem pvýznam vlákniny: zpomaluje vyprazdňování žaludku, zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů (prevence obezity i léčba), zvětšuje střevní obsah – urychluje peristaltiku střev (prevence rakoviny), snižuje vstřebávání tuků a hladinu cholesterolu pdenní doporučená dávka: cca 30 g (v ČR 10-20 g), není vhodné příliš překračovat, hrazeno z přirozených zdrojů v běžné stravě Energie penergii tělu dodávají pouze sacharidy, bílkoviny, tuky purčující faktory potřeby energie jsou: velikost těla, růst, fyzická aktivita, věk, pohlaví, teplota prostředí, těhotenství a další pdůležitá dlouhodobá rovnováha mezi příjmem a výdejem energii Příjem energie ppři štěpení živin z potravy (oxidace, spalování) se uvolňuje energie (živiny jsou v těle štěpeny za současné přeměny kyslíku na oxid uhličitý a vodu) pmetabolismus sacharidů, tuků a bílkovin p penergetická hodnota živin p při štěpení 1 g sacharidu získáme 4 kcal = 17 kJ při štěpení 1 g bílkovin získáme 4 kcal = 17 kJ p při štěpení 1 g tuku získáme 9 kcal = 38 kJ p (1 g etanolu 7 kcal = 29 kJ) Energie pJednotky energie používané ve výživě p pKilokalorie (kcal) pKiloJoul (kJ) pMegaJoul (MJ) p1 kcal = 4, 1868 kJ Doporučený poměr živin z hlediska energie Bazální metabolismus penergie bazálního metabolismu – potřebná energie k udržení základních životních funkcí při úplném tělesném i duševním klidu p pvýpočet pro dospělé p podle Harrise – Benediktových rovnic pmuži: pEBM (kcal/24hod) = 66 + (13,8 x hmotnost v kg) + (5 x výška v cm) – (6,8 x věk) pženy: pEBM (kcal/24hod) = 655 + (9,6 x hmotnost v kg) + (1,85x výška v cm) – (4,7 x věk) Energetický výdej ppravidelný pohyb psedavé aktivity (TV, PC, video, škola, zaměstnání) zvýší energetický výdej maximálně o 30% oproti EBM nPři sezení u těchto aktivit vydá člověk za hodinu asi 80 kcal, 335kJ/hodinu, což není o mnoho více než výdej energie při jeho bazálním metabolismu (60 kcal/hodinu, 250kJ/hodinu). Voda pje nejdůležitější součást výživy, protože zprostředkovává funkce ostatních jejich složek (rozpouštědlo, transportní prostředek, udržuje tělesnou teplotu, vstřebávání, přesun látek z krve do tkání, vylučování odpadních látek ledvinami, metabolismus) pvoda má největší podíl na celkové tělesné hmotnosti, celkové množství vody závisí na věku (novorozenec – 75% vody, dospělí – 60% vody, staří – 50% vody) ppříjem vody musí být v rovnováze s výdejem vody ppříjem vody – nápoje, potrava, malá část metabolismem živin pvýdej vody – močí (1500 – 2000 ml denně), dýcháním (400 ml denně), potem (500 ml denně), stolicí (100 ml denně) – celkem 2, 5 l u dospělého člověka ppři vyloučení více vody než je příjem – odvodnění – dehydratace (již ztráty 2 % tělesné vody – tj. asi 0,8 l vede poklesu výkonu, ztráta 15 – 30 % je smrtelná) Voda ppříjem tekutin je řízen pocitem žízně, žízeň je fyziologický stav, který člověku signalizuje větší úbytek vody z organismu, regulátorem pocitu žízně je zahuštění krve (zvýšený osmotický tlak tělesných tekutin) pdenní příjem tekutin by měl činit u dospělého člověka asi 2 l ve formě nápojů, děti by měly vypít denně 1,5 – 2 l tekutin (ukazatel dostatečného pitného režimu – barva moči) pděti velmi špatně snáší pocit žízně, potřebují více vody k poměru tělesné váhy než dospělí (nedostatek tekutin se u dětí projevuje únavou, malátností, spavostí a bolestmi hlavy) pdůležité je doplňování tekutin i v době školního vyučování pdůležité je doplňování tekutin i mezi jídly pvhodné nápoje – teplota, množství cukru, přídatné látky (nevhodné pro děti - kofein, chinin, barviva, konzervační látky, umělá sladidla, CO²) p Vitaminy porganické sloučeniny, každý má chemický název (pro zjednodušení označujeme velkými písmeny) pvitaminy jsou pro člověka nezbytné esenciální: nregulují stavbu a obnovu buněk npomáhají regulovat chemické reakce npodporují zdraví, kladně ovlivňují proces stárnutí, pomáhají předcházet nemocem pvitaminy dělíme dle rozpustnosti na vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitaminy rozpustné ve vodě (C a vit. skupiny B) pvitaminy rozpustné v tucích se mohou ukládat do zásoby obvykle na několik měsíců (A, D), při nadměrném příjmu (farmakologické preparáty) může dojít k předávkování až poškození zdraví pvitaminy rozpustné ve vodě se do zásoby neukládají nebo jen ve velmi malém množství a na několik dní, k poškození zdraví při velkém příjmu nedochází (přebytečné jsou vyloučeny močí) pvždy se doporučuje příjem vitaminů (i minerálních látek) potravou, né suplementací pomocí multivitaminů (léková forma by měla být pouze na nedoporučení lékaře) Vitaminy pVitamin A (retinol) ppodporuje růst, zajišťuje normální funkci kůže a sliznice, podporuje tvorbu zrakových barviv a tím zvyšuje schopnost vidění za šera, je protiinfekčním vitaminem, chrání buněčné membrány – snižuje riziko nádorových bujení pzdroj: játra, mléko a mléčné výrobky, ryby, vejce nebo ve formě β-karotenu v mrkvi, v listové zelenině, brokolici a v žlutě nebo červeně zbarvených plodech (meruňky, kukuřice, rajčata, paprika, dýně) pdoporučenou denní dávku představuje zhruba 1 větší mrkev, mísa zeleného hrášku, kostka sýru nebo 1,75 l mléka ppříznakem nedostatku je suchá a drsná kůže a zhoršené vidění (šeroslepost) ppři vysokém příjmu vitaminu A může dojít k otravě p pVitamin D (kalciferol) pnezbytný pro hospodaření těla s vápníkem, pro správný vývoj kostí a zubů, důležitý pro dobrý stav kůže, imunita pvýznamným zdrojem vitaminu je sluneční záření (kryje 80% potřeby), rybí tuk, vaječný žloutek, játra, mléko, máslo pnedostatek u dětí způsobuje křivici (rachitis), u dospělých – měknutí kostí (osteomalacie) pv ČR v mírném deficitu u většiny populace! Vitaminy pVitamin E (tokoferol) pmá antioxidační vlastnosti (tzn. chrání lidské buňky před účinky volných radikálů, které poškozují membrány buněk a mohou počínat nádorová bujení), pomáhá při odbourávání škodlivých látek z těla, má význam pro látkovou výměnu, příznivě působí na plodnost, zpomaluje stárnutí buněk a tkání, zlepšuje hojení pnejbohatším zdrojem jsou obilné klíčky a naklíčené obilí, olejnatá semena, rostlinné oleje, listová zelenina p pVitamin K (fytochinon) pprotikrvácivý – nezbytný pro normální krevní srážlivost pzdrojem je listová zelenina, luštěniny, brambory, játra, vejce, mléko pprodukce střevních baktérií kryje asi polovinu potřeby Vitaminy pVitaminy skupiny B -pomoc při metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků p pB1 (thiamin) – je nezbytný pro uvolňování energie ze sacharidů, nutný pro růst a normální činnost nervové soustavy, pomáhá udržovat svalové napětí; jeho zdrojem jsou celozrnné obiloviny, neloupaná rýže, luštěniny, kvasnice, mléčné produkty pB2 (riboflavin) – důležitý pro normální činnost tělesných buněk, je zapojen do metabolismu bílkovin, mastných kyselin a sacharidů, má význam pro růst a ochranu před infekcí; výskyt je široký – maso, ryby, mléko, vejce, obilniny, luštěniny, kvasnice, zelenina pB6 (riboflavin) – důležitý jako součást enzymů a pro metabolismus bílkovin a tuků, nezbytný pro tvorbu hemoglobinu; zdrojem jsou obilné klíčky, celozrnné obiloviny, kvasnice, luštěniny, ryby, maso vejce, mléko, některé druhy zeleniny pPP (niacin) – nezbytný pro zdravou kůži, sliznici a nervovou činnost, ovlivňuje využití bílkovin, mastných kyselin a sacharidů, důležitý pro růst; zdrojem jsou luštěniny, maso, drůbež, ryby, vnitřnosti , kvasnice Vitaminy pB12 (kobalamin) – nezbytný pro tvorbu červených krvinek a pro správnou funkci nervové soustavy, v těle se účastní metabolismu aminokyselin bílkovin; vyskytuje se pouze v potravinách živočišného původu,případně některých fermentovaných potravinách, (nedostatek při veganské stravě - chudokrevnost) pkyselina listová – nezbytná pro tvorbu červených krvinek, důležitá v těhotenství, v potravě se vyskytuje poměrně málo, dobrým zdrojem je tmavá listová zelenina, vnitřnosti, ořechy, vejce, celozrnné obiloviny a luštěniny (aktivitu kyseliny listové snižují látky obsažené v cigaretovém kouři) pbiotin – podílí se na aktivitě enzymů, nezbytný pro normální funkci nervového systému, ovlivňuje metabolismus mastných kyselin a tím také funkci kůže (produkce střevní mikroflórou) pkyselina pantotenová – umožňuje funkci rozličných enzymů, důležitý pro správnou funkci kůže, nadledvinek, imunitního systému, plodnost Vitaminy pVitamin C (kyselina askorbová) pudržuje pružnost cévních stěn, podporuje obranyschopnost organismu, působí proti infekcím a únavě, zlepšuje hojení ran, působí protistresově, napomáhá krvetvorbě a působí jako neúčinnější antioxidant (má protinádorový účinek) pdoporučená denní dávka je pro děti 50 – 90 mg a pro dospělé 75 – 100 mg (neškodí, dodáme-li tělu více, až 500 mg) ppříjem vitaminu C je obvykle u obyvatel ČR nízký (asi ½ doporučené dávky) pzdrojem je ovoce a zelenina, zejména – paprika, černý rybíz, kiwi, jahody, petrželová nať, křen, citrusové plody, brambory pvitamin C je velmi nestabilní a při běžné kuchyňské úpravě jsou jeho ztráty až 60 % pabsolutní nedostatek způsobuje nemoc zvanou kurděje Minerální látky p panorganické látky (nutný příjem potravou) pdůležité funkce v organismu – stavební kameny, rovnováha vnitřního prostředí, součást hormonů a enzymů p pVápník (Ca – kalcium) pnejhojnější minerál v těle (1,0 – 1,3 kg), účastní se stavby kostí a zubů, umožňuje činnost srdečního svalu, je nezbytný při srážení krve, podílí se na regulaci nervů a svalů, na produkci hormonů pnejvětším zdrojem vápníku jsou mléko a mléčné výrobky (vstřebatelnost asi 30 %), sardinky s kostmi, mák, brukvovitá zelenina (brokolice, kapusta, květák), ořechy (z rostlinných zdrojů je menší vstřebatelnost) pnedostatek vápníku způsobuje osteoporózu p pHořčík (Mg – magnesium) pdůležitý pro stavbu kostí, nervosvalovou dráždivost, enzymovou aktivitu a nezbytný pro syntézu bílkovin, tuků, sacharidů a nukleových kyselin pzdrojem jsou zejména zelené části rostlin, obiloviny,luštěniny, semena Minerální látky pŽelezo (Fe) pnezbytné pro tvorbu červených krvinek (nedostatek se projevuje chudokrevností - anémií, ženy mají vyšší potřebu železa než muži) phlavním zdrojem je maso a vnitřnosti, méně vejce, luštěniny a zelenina p pJód (I) pživotně důležitý pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které regulují látkovou přeměnu v těle phlavním zdrojem jsou mořské ryby a další produkty moře, obohacená kuchyňská sůl jodidem draselným p pSodík a chlór (kuchyňská sůl) pNaCl má v lidském těle několik důležitých funkcí, ovlivňuje osmotický tlak tělesných tekutin, objem krevní plazmy a mezibuněčných tekutin, udržuje rovnováhu kyselin a zásad, molekuly sodíku jsou nutné k aktivaci některých enzymů a k řízení nervových impulsů, chlór používá organismus ke tvorbě kyseliny chlorovodíkové (HCl) v žaludku pzdrojem je především kuchyňská sůl a to přímo nebo jako sůl obsažená v potravinách pdenní potřeba soli je dána její rovnováhou v těle a neměla by překročit 5 gramů (v ČR je denní spotřeba soli 12 -17 g) pnadbytek soli způsobuje vysoký krevní tlak, vznik otoků, zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, přispívá ke vzniku nádorů žaludku, zatěžuje ledviny Mikroživiny -souhrn důležitých informací pbez vitaminů a minerálních látek by tělo nemohlo fungovat pv pestrém jídelníčku je dostatek všech vitaminů a minerálních látek, (pestrý jídelníček by měl vycházet z potravinové pyramidy) pvitaminy a minerální látky by se měly užívat pouze na doporučení lékaře, a to vždy jen ten vitamin/minerální látka, která tělu chybí a jejíž nedostatek se projevil pvitaminy rozpustné v tucích i minerální látky ve formě multivitaminových preparátů mohou působit velmi negativně na zdraví (předávkování) p Výživa dětí předškolního věku www.zdravaabeceda.cz www.vyzivaprodeti.cz www.pyramidacek.cz ILLKOVÁ,O.,VAŠÍČKOVÁ,Z. Zdravá výživa v mateřské škole. Praha : Portál, 2004. VYHLÁŠKA 105/2005 Sb o školním stravování (a její novelizace 107/2008, 463/2011) náhled obrázku Výživa dětí předškolního věku pJe dána vývojem dítěte v daném období – růst dítěte je pomalejší, mění se však jejich tělesné složení – přibývá svalová tkáň (zvyšují se nároky na příjem bílkovin) Potřeba energie pPotřeba energie se u dětí v předškolním věku pohybuje kolem 6-7 tisíc kJ denně. p nNedostatečný příjem energie vede k únavě, slabosti, malátnosti a při delším trvání i k hubnutí, k opožďování růstu, podvýživě a poškození organismu. S tím souvisí, také oslabení imunity a dalších funkcí. V našich podmínkách se častěji setkáváme s nadbytkem energie – cca v ČR 12 % dětí s nadváhou, 6 % dětí s obezitou. Potravinová pyramida pro děti vychází z klasické potravinové pyramidy: pObiloviny: 3-4 porce n1 porce – 1 menší krajíc, ½ - ¾ hrnku vařené rýže, těstovin, snídaňových cereálií pZelenina: 3 porce n1 porce - 1 menší kus, ½ hrnku vařené zeleniny pOvoce: 2 porce n1 porce – 1 menší kus, ½ hrnku drobného ovoce, džusu pMléko a mléčné výrobky: 3 porce n1 porce – hrnek mléka, 1 kelímek jogurtu, 30g sýra pMaso, vejce, luštěniny: 1-2 porce n 1 porce - dítě 3-4 roky: 40-50 g na den, 6 let: 60-80g na den;nutriční hodnotě 50 g masa odpovídá 1 vejce, ½ hrnku vařených luštěnin Specifika dětské stravy pTuk nU dětí do 2 let, nemusíme příliš dbát na omezování tuku, protože malý žaludek nezpracuje velké množství nízkotučné stravy (vhodná jsou plnotučná mléka a mléčné výrobky). nDěti předškolního věku – 30-35% celkové energie (tj. asi 2,5 g na kg tělesné hmotnosti), poměr rostlinné : živočišné -2:1 nTuky – kvalitní,čerstvé, nepřepalované, lehce stravitelné -máslo, olivový olej, řepkový olej, kvalitní margaríny (pozor na kokosový a palmový tuk!) pZeleninu lze nahradit ovocem n(některé děti odmítají jíst zeleninu, ale jsou ochotny konzumovat ovoce, je důležité, aby děti snědly celkem 5 porcí a v podstatě nezáleží zda jde o ovoce nebo zeleninu, porce – velikost dětské pěsti) pNení nutné upřednostňovat celozrnné výrobky a přijímat větší množství luštěnin npřemíra vlákniny snižuje přísun energie a může způsobit trávicí potíže (křeče, nadýmání) p Děti a vláknina p pVláknina je složka rostlinné stravy nestravitelná enzymy lidského těla. V těle má mnoho funkcí: v žaludku způsobuje pocit sytosti, reguluje vstřebávání sacharidů, tuků, cholesterolu, váže na sebe vodu (a zvětšuje tak střevní obsah), je zdrojem energie pro buňky tlustého střeva, jako prebiotikum podporuje růst či aktivitu zdraví prospěšné střevní mikroflóry, dále má vliv na střevní peristaltiku (tím ve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím) a v neposlední řadě funguje i jako prevence zubního kazu. p pVysoký příjem vlákniny by však mohl způsobit nedostatečné využití živin, což je u dětí zvláště nebezpečné. Celkový příjem vlákniny by u dětí mladších 2 let neměl přesáhnout 5 g. U starších dětí se množství vlákniny řídí dle vzorce „věk v letech plus pět“ (tzn., že doporučení konzumace vlákniny pro tříleté dítě je 8 g/den, pro pětileté 10 g/den). Pro dospělé končí doporučení na cca 30 g vlákniny na den. p n Zdroje vlákniny (100g/g vlákniny): pzdroj 100 g: brokolice - 2,8g; kapusta - 3,7g; zelí bílé - 2,7g; čočka -10,6g; sojové boby - 21,9g; fazole mungo -19,5g; hrách - 6,6g; banán - 3,1g; hruška - 2,4g; červený rybíz - 5,6g; bílé pečivo – 3g; celozrnný chléb – 8g; lněné semínko - 38,6g; vlašské ořechy - 6,1g vlákniny §Mgr. Veronika Březková, 3.3.2011 Pitný režim pdětský organismus je mnohem citlivější na ztráty tekutin a dehydratace se může projevit rychleji pvhodné nápoje pro děti (pitná voda z vodovodu, slabě mineralizované nápoje, ovocné čaje, bylinné čaje, ředěné ovocné šťávy) pnevhodné nápoje pro děti (sladké limonády, kolové nápoje, silné zelené a černé čaje) ppitný režim v MŠ (možnost napít se kdykoli během dne, i před obědem) ppozn. část tekutin dětem dodávají také polévky, ovoce, zelenina a mléko a mléčné výrobky - (asi 0,5 litru) Pitný režim pPotřeba příjmu tekutin u dětí p Věk Průměrný příjem tekutin ml/kg/den Přibližná potřeba tekutin ml/den 2 roky 125 1750 5 let 100 1800 8 let 80 2000 dospělý 35 2500 Výživové chování dětí předškolního věku pNenutit děti do jídla! pPestrost a pravidelnost (né delší interval mezi jídly než 3 hodiny!) p pco neznám to nejím (ochutnat až 11krát), dětem zkoušíme nabízet, motivujeme k ochutnávání (snazší jednotlivé potraviny, než ve formě salátu, pomazánky) ppřetrvávání batolecího negativismu pdobří jedlíci x šťouralové pnápodoba, stravovací síla kolektivu p„já sám, já umím“ – 2 a 3leté děti, nechtějí si nechat pomáhat s obsluhou u jídla pnikdy odměny typu – „ když to sníš dostaneš sladkost“ Co můžeme děti naučit o výživě v MŠ? phygiena pzubní hygiena ppravidelnost pprospívá x škodí pjím tolikrát, kolik mám prstíků pza každý prstík si dám kousek ovoce nebo zeleninky pmléko potřebují moje kosti a zoubky p (pozn.Spotřební koš – 300g tekutého mléka na den)