VÝŽIVA A NEMOCI Obezita2 OBEZITA nchronické onemocnění, pravděpodobně nejstarší metabolická porucha n (400př.n.l – Sokrates – tloušťka je nemoc léčitelná tancem) nnejčastější forma poruchy výživy, která nese významné zdravotní riziko npostihuje dospělé i děti – zdravotní problém lidstva, který nabývá charakteru epidemie (rozvinuté i rozvojové země) nv Evropě dosahuje prevalence obezity 10-20 % u mužů a 15 – 30 % u žen (doc. Hainer) nprevalence obezity celosvětově stoupá nrok1995 – 200 miliónů, rok 2005 – 300 miliónů npředpokládá se, že v roce 2015 bude na světě 700 miliónů obézních dospělých a 2,3 miliardy s nadváhou (doc. Hainer) n (př. Švédsko z 3 % na 18 %, v USA dvakrát více obézních než v EU) n Výskyt obezity nv ČR je v současnosti každý pátý dospělý obézní (21 % mužů a 18 % žen) nvíce než polovina dospělé populace trpí obezitou či nadváhou (65 % mužů a 49 % žen) nobezita v dětství se za posledních 10 let ztrojnásobila (na celém světě), v ČR nadváha: 7- 8 % dětí, obezita: 6-7 % dětí (celkem 13 - 15 %) nalarmující je nárůst nadváhy a obezity v dětské populaci – dosahuje až 30 % n dětská obezita je zvlášť nebezpečná, jelikož zvyšuje riziko, že si dítě obezitu přenese i do dospělosti (asi 80 %) a zdravotní rizika s obezitou spojená se pak objevují mnohem dřív) nPozn. v posledních letech některé studie prokázaly stagnaci či mírný pokles v prevalenci dětské nadváhy a obezity n n Definice nobezita je nadměrné hromadění tuku v těle, který vede ke zvýšení tělesné hmotnosti nměřítkem je obsah tuku v těle, který u obézních mužů přesahuje 25 %, u žen 30 % tělesné váhy ndůsledek dlouhodobé nerovnováhy mezi příjmem a výdejem energie n (Pokud je přívod energie potravou vyšší než výdej, ukládá se přebytečná energie ve formě tuku. Tuk se v těle ukládá do tukových buněk, jejich největší koncentrace je v podkoží. Tukové buňky se zvětšují nebo se zvyšuje jejich počet. Největší schopnost množení mají tukové buňky v 1. roce života a v období puberty.) nzmnožení tukové tkáně, zvláště uvnitř břicha – intraabdominálně (centrální „břišní“ obezita) je spojeno s celou řadou zdravotních rizik (kardiometabolických) Vznik obezity nnení jednotný názor na podíl dědičnosti a vnějších faktorů na vznik obezity (sociální nápodoba, obezigenní prostředí) ndědičnost se podílí na vzniku obezity ze 40 – 70 % (polygenní dědičnost – více genů, úsporný gen) ndědičnost se uplatňuje různými způsoby, např. nízkou schopností spalovat základní živiny (zejména tuky), nízkým výdejem energie za klidových podmínek, oblibou nezdravých pokrmů a stupněm spontánní pohybové aktivity nrodinné zvyklosti, tedy např. výběr a množství konzumované stravy, sklon k pohybu apod. nprokazatelný je vztah mezi obézními rodiči a dětmi s nadváhou popř. obezitou (cca 80 %) nPozn. Další faktory vzniku obezity – adenovirové infekce, některé léky (antihystaminika), nepřiměřená doba spánku Rizikové období pro vznik obezity nobdobí dospívání (hlavně u dívek) ndoba těhotenství a následné období nmenopauza nobdobí spojená se změnou stravovacích a pohybových návyků (nástup nebo změna zaměstnání, rodinné či pracovní problémy, zanechání sportu, úraz) http://www.denik-zeny.cz/images/stories/rodina%20foto/kluk_obezita.jpg http://www.osel.cz/_obrazky/1101692428.jpg Rizikové faktory vzniku obezity n ndepresivní a úzkostné stavy nstres nnesprávné vzorce chování n (např.sladkost = odměna) http://pohlednice.tiscali.cz/foto/jidlo/nahled/candy08.jpg Hodnocení obezity nBMI - Body Mass Index - index tělesné hmotnosti nBMI = m / v² nm = hmotnost [kg] nv = výška postavy [m] n nKlasifikace obezity u dospělých (podle WHO, 1997) Stupeň BMI (kg/m²) Riziko zdravotních komplikací Podváha < 18,5 Střední až vysoké (podvýživa). Normální váha 18,5 - 24,9 Minimální Nadváha 25,0 - 29,9 Mírně zvýšené Obezita I. stupně 30,0 - 34,9 Střední Obezita II. stupně 35,0 - 39,9 Vysoké Obezita III. stupně ≥ 40 Velmi vysoké Hodnocení obezity nBMI - nejvhodnější index pro posouzení hmotnostně výškového vztahu po ukončení puberty, u dětí slouží pouze jako orientační ukazatel, neplatí pro sportovce npro posouzení dětské obezity se až do 18 let věku používají se tzv. percentilové grafy (tabulky) - poměr hmotnosti k výšce, v souvislostech s věkem dítěte ¡ (nad 97.percentilem obézní, nad 90.p. nadměrná hmotnost, 90.-75.p.robustní, 75.-25.p. proporcionální, 25.-3.p.štíhlé, pod 3.p. hubené) nstanovení přiměřené hmotnosti (dle BMI) n m = 23 x v² n Hodnocení obezity nWHR index (Whist Hip Ratio) - poměr obvodu pasu a boků nWHR = pas /boky nrizikový WHR muži > 0,95 (1) nrizikový WHR ženy > 0,85 n nHodnocení typu distribuce tuku dle WHR Spíše periferní Vyrovnaná Spíše centrální Centrální - rizikový Muži do 0,85 0,85 – 0,90 0,90 – 0,95 nad 0,95 Ženy do 0,75 0,75 – 0,80 0,80 – 0,85 nad 0,85 Hodnocení obezity nObvod pasu npro posouzení zdravotních rizik vyplývajících z obezity nestačí pouze stanovit stupeň nadváhy, velkou roli také hraje rozložení tuku v těle njednoduchým ukazatelem rozložení tuku v těle je obvod pasu npas měříme v polovině mezi spodním okrajem dolního žebra a horním okrajem pánevní kosti (krejčovský metr přikládáme v horizontální rovině - jako opasek). Zvýšené riziko Vysoké riziko Muži od 94 cm nad 102 cm Ženy od 80 cm nad 88 cm Hodnocení obezity n nPodle rozložení tuku rozeznáváme dva typy obezity: 1.abdominální (androidní) - mužský typ obezity (nebo také obezita tvaru jablka) – tuk se ukládá do oblasti břišní, rychleji se uvolňuje, z hlediska zdravotních komplikací je závažnější 2.gynoidní (pánevní) - ženský typ obezity (nebo také obezita tvaru hrušky) – tuk se přednostně ukládá v oblasti hýždí a stehen, uvolňuje se pomaleji, zásoba pro těhotenství) n (pozn.u žen po klimaktérium hromadění tuku abdominálně) Hodnocení obezity nMěření tloušťky kožní řasy, podkožního tuku nMěření tělesného tuku (pomocí přístroje) ¡10-25 % u mužů ¡18-30 % u žen http://www.nadacepartnerstvi.cz/img/doprava/mobilita/obezita.jpg Zdravotní rizika n ®záleží na stupni obezity a na rozložení tuku v těle n nZávažná metabolická a oběhová onemocnění – ischemická choroba srdeční (nedostatečné prokrvení srdce) a infarkt myokardu (odumření srdečního svalu), ateroskleróza (kornatění) mozkových tepen a cévní mozková příhoda, porušená glukózová tolerance a diabetes mellitus (cukrovka) 2. typu. nZvýšený krevní tlak. nZvýšená hladina cholesterolu a tuku v krvi. nGynekologické problémy, neplodnost. nŽlučníkové kameny. nNěkteré typy nádorů (zejména prsu, prostaty a tlustého střeva). nOpakované krátké zástavy dýchání zejména ve spánku (syndrom spánkové apnoe). nOnemocnění pohybového aparátu – zvýšená mechanická zátěž vede ke vzniku artrózy kyčelních, kolenních a hlezenních kloubů. nKožní komplikace – ekzémy a kvasinkové infekce. nPsychosociální komplikace – společenská diskriminace, nízké sebevědomí, deprese, úzkosti, poruchy příjmu potravy (noční jedení, bulimie). Zdravotní rizika nU obézních je: nriziko vzniku hypertenze 2 -3 x vyšší nriziko vzniku karcinomu dělohy – 3 x vyšší nriziko úmrtí na KVO o více než 50 % vyšší nriziko vzniku diabetu (DM) více než 3 x vyšší (u BMI nad 35 stoupá na 90 %) nu mladých mužů s těžkou obezitou 12 x větší riziko úmrtí n2 x delší pracovní neschopnost a invalidita n n! Po redukci hmotnosti se výrazně snižují komplikace vyplývající z aterosklerotických změn cév a až vyléčení DM. Léčba obezity nobezita musí být léčena nléčba obezity musí být přizpůsobena věku obézního jedince, stupni nadváhy a přítomnosti zdravotních komplikací ncílem léčby není dosažení ideální hmotnosti, protože tento cíl je u většiny obézních nereálný, cílem léčby je výraznější pokles hmotnosti a s tím spojené snížení zdravotních rizik nléčba obezity má být vždy komplexní, dlouhodobá a individuální. nzákladem léčby – úprava jídelníčku (nízkoenergetická strava), zvýšení pohybové aktivity, úprava stravovacích a pohybových návyků nsnižování váhy by mělo být postupné – 0,5 kg za týden nplatí i při redukci nadváhy! nmedikamentózní léčba nchirurgická léčba (bariatrická chirurgie) Prevence nadváhy a obezity nkojení (výživa dětí do 1 roku) – metabolické programování, lepší regulace příjmu energie nvytváření správných stravovacích a pohybových návyků u dětí (od předškolního věku) nvytváření správných vzorců chování v souvislosti s jídlem a pohybem nvýchova ke zdraví ve škole (výživa a zdraví, pohyb a zdraví) – od MŠ nrežim MŠ, školy (školní přesnídávky, rekreační přestávky), vzory chování dospělých ninformace o správné výživě dětí pro rodiče (částečně zajišťuje pediatr) nprogramy pro snižování nadváhy a obezity u dětí např. program SZÚ - Hubneme s Bumbrlíkem noptimální věk pro regulaci nadváhy je 5. -12. rok života, kdy je možné zpomalit váhový přírůstek, zatímco růst pokračuje! nŠkola a obézní děti - časté problémy v kolektivu n nVideo: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10385895982-pri-prevenci-mate-vetsi-sanci/ n n nwww.obezita.cz nwww.vyzivaprodeti.cz nwww.stob.cz nhttp://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi nhttp://www.nspz.cz/dokumenty/2012/cindi_ochrana_a_podpora_zdravi.pdf n nMÁLKOVÁ,I.,KRCH, F.D. SOS nadváha. Praha : Portál, 2001. n http://www.tyden.cz/obrazek/obezita---masova-46a72bf767252_275x180.jpg http://im.super.cz/img/photo/04/31/81-article_v.jpg Poznámka nChcete být obézní? Držte přísné diety!! n To je ideální cesta, jak rychle přibrat. Proč tomu tak je? Nesmyslné a zbytečné hubnutí vede k tomu, že tělo se brání nízkému příjmu energie a sníží svůj klidový výdej energie. Klidový výdej energie je podstatnou součástí celkového energetického výdeje a jedná se o energii nutnou k zajištění základních životních pochodů, jako je dýchání, stabilní tělesná teplota apod. V případě přísných diet dojde k poklesu klidového metabolismu, tělo si své zásoby tuku šetří na horší časy a přijatou energii se snaží maximálně využít. Přebytky přeochotně ukládá. A my přibíráme, i když stále držíme dietu. http://prozit.emnxxl.cz/scr/vaha.jpg PORYCHY PŘÍJMU POTRAVY (PPP) nzávažná psychiatrická (psychosomatická) onemocnění nzvyšující se procento nemocných (až 10 %) npouze v rozvinutých zemí (ideál krásy) n 1.mentální anorexie 2.mentální bulimie 3.„binge eaters“ – záchvatovité přejídání, u obézních 4.orthorexie – posedlost zdravými potravinami 5.bigorexie – posedlost cvičením, svalnatostí 6. n http://www.kiloissue.com/Anna_to_Answ/anorexie.jpg Rizikové faktory vzniku PPP n ¡přesná příčina onemocnění není dosud známa ¡příčiny PPP představují vzájemnou interakci biologických, psychologických, rodinných a sociokulturních faktorů ¡rizikové faktory mají kumulativní charakter ¡ http://le-mag.rushcollection.com/entre_nous/images/anorexie.jpg http://www.francetop.com/articles/images/1703-nicole-richie.jpg Rizikové faktory vzniku PPP nBiologické příčiny ¡vrozené dispozice k určitému typu chování např. citlivost až přecitlivělost ¡genetické dispozice k depresivním poruchám, závislostem a obezitě ¡riziko zvyšuje ženské pohlaví a hruškovitá distribuce uložení tuku v těle nPsychologické příčiny ¡stresové a vypjaté situace v životě člověka (nešťastná láska, rozvod rodičů, zneužívání …) nRodinné okolnosti ¡problematické vztahy v rodině (zaměření v rodině na jídlo, štíhlost, diety nebo uzavřené rodiny s důrazem na perfekcionalismus a výkon) nSociokulturní podmínky ¡prezentace ideálu krásy, zaměření na štíhlost, diety, sebekontrolu, sebeovládání, skandalizace obezity ¡ohroženy jsou zejména rizikové skupiny (baletky, gymnastky, modelky) ¡pro dospívající dívky bývá identifikace s nedosažitelným ideálem štíhlosti poškozující a přináší trvalou nespokojenost se sebou Zajímavost nZ 12 finalistek v roce 2004 trpělo 11 podváhou (BMI index nižší než 18,5), z toho 4 dívky měly BMI menší než 17,5, což je jedním z kritérií mentální anorexie. Ve srovnání s rokem 2003 se průměrná hodnota BMI snížila z hodnoty 17,88 na 17,64, výraznou podváhu měly ve finále 2003 tři dívky, v roce 2004 to byly již 4. Tyto dívky nemusí jednoznačně trpět poruchou příjmu potravy, ale je velmi podezřelé, že nám vnucují, že krása = velmi nízká váha. Velmi nízká váha s sebou v každém případě nese zdravotní komplikace (chudokrevnost, únavu, sníženou obranyschopnost, nervovou labilitu, slabost, závratě, omdlévání aj). http://www.adomonde.qc.ca/images5/anorexie.jpg Mentální anorexie nMentální anorexie je porucha charakterizovaná zejména úmyslným snižováním tělesné hmotnosti. nNemocní neodmítají pokrm, proto, že by na něj neměli chuť, ale proto, že nechtějí jíst. nOmezování se v jedení je zpravidla doprovázeno zvýšeným zájmem o něj (myslí na něj, sbírají recepty, rádi vaří apod.) a někdy i zvýšenou nebo změněnou chutí, například na sladké. nJídlo se stává centrem jejich pozornosti. http://www.pppinfo.cz/pic/anorexie.jpg Příznaky mentální anorexie nTělesná hmotnost dívek je přibližně o 15 % menší než je norma pro jejich věk. Takovouto hmotnost se snaží neustále udržovat, či dokonce ještě snižovat. nSnížení hmotnosti si způsobuje nemocný sám tím, že se vyhýbá pokrmům, "po kterých se tloustne", nebo že nadměrně cvičí, navozuje si zvracení, užívá projímadla, látky potlačující chuť k jídlu a látky, které zvyšují vylučování moči a odvodňují organizmus. nPřetrvává strach z tloušťky. Pacienti zkresleně vnímají své tělo – vidí se „tlustější“. Neustále se jim vtírá obava, že po jakémkoli pokrmu přiberou. nPorucha menstruačního cyklu (vymizení menstruace) u žen, pokud neužívají hormonální antikoncepci. nJestliže nastane začátek onemocnění před pubertou, jsou pubertální projevy opožděny nebo dokonce zastaveny. Zastavuje se růst, u dívek se nevyvíjejí prsa a první menstruace se nedostaví. U hochů zůstávají dětské genitály. Po uzdravení dochází obvykle k normálnímu dokončení puberty, avšak první menstruace je opožděna. Příznaky mentální anorexie nMentální anorexie se projevuje u dětí již před pubertou. Na konci puberty se vyskytují některé anorektické příznaky až u 6 % dívek. nMentální anorexie může končit trvalým poškozením organismu až smrtí (5 % postižených) n nPříklad jídelníčku při anorexii: n Snídaně:1 litr bylinkového čaje n Přesnídávka: voda n Oběd: slazená káva, jablko n Svačina: voda n Večeře: jogurt light, voda http://diskuse.dama.cz/images/anorexie2sm.jpg Mentální bulimie nMentální bulimie je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání, spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti. nTermín „přejedení“ však nemusí být ve všech případech úplně přesný. Některé dívky/chlapci přejedením označují stav, kdy snědly více potravy než měly v plánu (například 2 rohlíky místo jednoho). U jiných dívek je toto označení zcela přesné, neboť opravdu při záchvatech přejídání nejsou schopny kontrolovat množství potravy, kterou spořádají. nPřehnaná nebo extrémní kontrola tělesné hmotnosti zahrnuje i střídavé období hladovění. http://www.kristin-steffan.de/bilder/fotos/artikel/bulimie/5.jpg Příznaky mentální bulimie nOpakované epizody přejídání (nejméně dvakrát týdně v průběhu 3 měsíců), při nichž je v krátkém čase konzumováno velké nebo subjektivně velké množství potravin. nNeustálé zabývání se jedením a silná, neodolatelná touha jíst. nSnaha potlačit "výkrmný" účinek pokrmů některým z následujících způsobů: vyprovokované zvracení, zneužívání projímadel, střídavá období hladovění, užívání různých léků. nPocit přílišné tloušťky spojený s neodbytnou obavou z tloustnutí. Bulimii často předchází období anorexie nebo období intenzivnějšího omezování se v jedení. nNa rozdíl od anorexie se u bulimie většinou nevyskytuje závažnější úbytek tělesné hmotnosti. http://ruhrnachrichten.westline.de/images/bulimie1.jpg Příznaky mentální bulimie nPříklad jídelníčku při bulimickém hladovění a následném záchvatu přejídání: n Snídaně: jablko n Přesnídávka: voda n Oběd: jogurt n Svačina: voda n Večeře: půlka chleba,čtyři řízky, 20 dkg vlašského salátu, čtyři housky, čtyři koblihy, dvě čokoládové tyčinky,dva ledňáčky,1,5 l limonády n n Zvracení 3krát až 4krát za sebou. Pacientky si pamatují, co snědly jako první, a zvracejí do té doby, než vyjde i to první snědené jídlo. http://www.beepworld.de/memberdateien/members65/magmafee/bulimie.jpg Výskyt PPP n ¡v ČR se léčí s PPP 1-2 % (zejména žen) ¡6 % dospívajících vykazuje chování směřující ke vzniku PPP ¡výskyt se odhaduje vyšší http://www.uni-essen.de/psychosomatik/assets/images/paar2.gif Jak poznat riziko počátku PPP? nzměna způsobu stravování (omezování příjmu potravy, hlavně sladkých a tučných jídel), nzaměřování se na zdravou výživu, vegetariánství, shromažďování receptů, znají energetickou hodnotu potravin a sledují ji nvyhýbají se jídlu ve společnosti (školní jídelna, rodinné stravování) nzvyšování fyzické aktivity (až několik hodin denně cvičí, s postupem doby nastupuje únava) nzaujatost hmotností a tělem (časté pozorování v zrcadle a srovnávání se s ostatními) nnereálné vidění vlastního těla, stálá snaha hubnout nkonflikty s rodiči (vč. vyhrožování že nebude jíst vůbec) nodmítání lékaře n n n Jak pomoci? nPorucha příjmu potravy je závažná psychická porucha, apelování na „zdravý rozum“ nepomáhá, jen prohlubuje konflikty, přesto blízký člověk, popř. někdo, kdo se setká s PPP (např. učitel, vychovatel!) není bezmocný. n ¡především je důležité si poruchy všimnout, rozpoznat ji (resp. rozpoznat nepřiměřenost zacházení s jídlem), ¡lze se pokusit označit věci pravými jmény – dát najevo, že vám na nemocné záleží, že je v ohrožení a že o ni máte strach, ¡důležité je rozumět (alespoň na určité úrovni) onemocnění, vědět, o co se jedná – a vědět, kde lze najít pomoc ¡nabídka pomoci, nikoli její vnucování (v krajním případě u MA je ovšem potřeba zařídit lékařskou péči i proti vůli nemocné, 5%... !!!) ¡nebýt pro nemocnou „psychoterapeutem“ (důležité pro učitele! – nezaplétat se ve snaze pomoci žákyni do pseudoterapeutického vztahu – např. kontrolovat, jestli snědla svačinu apod.) Prevence PPP n nOdměna a trest pomocí potravy by neměla být příliš častá, jsou i jiné způsoby odměňování a trestání. Namísto toho by měla být důležitá jiná funkce jídla - společné stolování může být příjemně prožitým časem pro celou rodinu. nDítě by se nemělo nutit za každou cenu vše sníst. Pokud toho sní málo, nemělo by mít potom možnost dojídat se sladkostmi, čímž dítě zjistí jednoduchou věc - když se pořádně nenají, bude mít hlad. nU jídelního stolu by nemělo docházet k hádkám či prudkým výměnám názorů mezi rodiči ani rodiči a dětmi. Dítě by si totiž velmi rychle mohlo společné stolování spojit s nepříjemnými zážitky a jedení by se mohlo začít záměrně vyhýbat. nRodiče by neměli před dítětem držet dietu, která vede k hubnutí, pokud takovou dietu dodržují, neměli by o ní mluvit. Neměli by také před dětmi zdůrazňovat své úspěchy či domnělé neúspěchy v hubnutí. nRodiče by se v přítomnosti dětí neměli nijak hanlivě vyjadřovat na adresu lidí s nadváhou a obezitou, aby tak v dětech nevybudili neúměrnou fóbii z těchto nemocí a děti nezačaly mít zkreslený vztah ke stravování.. nRodiče i učitelé ve škole by měli děti pečlivě připravit na změny, které s sebou přináší období puberty. Zdroje informací nwww.pppinfo.cz nwww.anabell.cz n nLiteratura: n KRCH, F. D. Bulimie: Jak bojovat s přejídáním. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2000. n n KRCH, F. D. Mentální anorexie. 1. vyd. Praha: Portál, s.r.o., 2002. ISBN 80-7178-598-9 n n KRCH, F. D. a kol. Poruchy příjmu potravy: Vymezení a terapie. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1999. n n KRCH, F. D. MÁLKOVÁ, I., SOS nadváha. 1. vyd. Praha: Portál, s.r.o., 2001. n n KOCOURKOVÁ, J. et al. Mentální anorexie a mentální bulimie v dětství a dospívání. 1. vyd. Praha: Galén, 1997. http://www.grada.cz/images_knihy_upr/705273_u.jpg Ateroskleróza (nemoci srdce a cév) nAteroskleróza je degenerativní onemocnění cévní stěny (chronické neinfekční onemocnění, často začíná již v dětství, řadu let probíhá bez příznaků) nStěny cév se ztlušťují – jsou zanášeny tukovými látkami, především cholesterolem, přibývá v nich vazivo a svalové buňky - arterosklerotické pláty. Cévy tvrdnou, ztrácejí pružnost, zužuje se průsvit, dochází k omezení průtoku krve – nedostatečné zásobování kyslíkem a živinami – až k úplnému uzávěru hlavní tepny (srdeční infarkt, mozková mrtvice, uzávěr tepen dolních končetin apod. nebo ke vzniku embolie. nRizikové faktory aterosklerózy: ¡neovlivnitelné (vrozené dispozice, rodinná zátěž, věk, mužské pohlaví) ¡ovlivnitelné: obezita (centrální - intraabdominální), vysoký krevní tlak, hladina cholesterolu a tuků v krvi, DM, kouření, pohybová aktivita ¡ ¡ Čím vyšší je hladina LDL-cholesterolu a tuků (triglyceridů) v krvi, tím pravděpodobněji dojde k onemocnění srdce a cév. n nPozn. Cholesterol + další látky obsažené v mléku (vápník, laktóza, fosfolipidy aj.) nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi (mléko s obsahem tuku 2 % a méně jej dokonce snižuje). Diabetes mellitus n nDM 1. typu – nejčastěji se objevuje u dětí a dospělých, pod vlivem genetických faktorů, virových infekcí, toxických vlivů vnějšího prostředí (negativně může působit předčasné zařazení umělé výživy do stravy kojenců) – postižení buněk slinivky břišní - absence inzulínu nDM 2. typu ¡podstatou nemoci je snížená citlivost tkání vůči inzulínu – inzulínová rezistence – slinivka břišní neztrácí schopnost tvořit inzulín (na počátku nemoci jej tvoří i více), přesto cukr zůstává v krvi a jeho hladina stoupá ¡počátek nemoci není nápadný a dá se zcela vyléčit (úpravou životosprávy), v pokročilém stádiu dochází k vyčerpání slinivky ¡vysoké hladiny krevního cukru (hyperglykemie) a inzulínu poškozují cévy, poruchy ledvin, postižení očí, větší náchylnost k infekcím, plísňovým onemocněním a rozvoj aterosklerózy (narušen metabolismus živin, elektrolytů, vody) ¡nejčastější příčinou je špatný životní styl s nedostatkem pohybu a nadváhou nLidé s DM 2.typu často trpí vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou tuků, obezitou – tzv. metabolický syndrom (syndrom X). Osteoporóza (nemoc kostí) ncivilizační onemocnění, charakterizováno snížením hustoty (denzity) kostních minerálních látek – „řídnutí kostí“, kosti jsou křehké a snadno se lámou nnejvíce ohroženy ženy po klimakterium (vlivem hormonálních změn – úbytek estrogenu), ženy mají o 1/3 méně kostní hmoty nvznik osteoporózy úzce souvisí s příjmem vápníku a množstvím kostní hmoty nabyté v mládí (maximum kostní hmoty kolem třicátého roku věku), je dáno dědičně (ovlivňuje řada hormonů) nfaktory ovlivňující vznik osteoporózy: ¡výživa – dostatečný příjem vápníku (hlavní prvek tvořící kostní denzitu) a bílkovin do časného věku dospělosti (zdroj mléko a mléčné výrobky), správný poměr minerálních látek (hořčík, fosfor, křemík..), vitamín D (oslunění), vit. C, skup. B, K ¡fyzická aktivita (pohyb zvyšuje mineralizaci kostí, ovlivňuje mechanické vlastnosti kostí) ¡rizikové – alkohol, kouření, mentální anorexie, sůl a tavící soli (uzeniny, tavené sýry), vysoký příjem kofeinu, kolových nápojů.. ¡ Alergie -nepřiměřená obranná reakce organismu na některé látky - alergeny (nejčastěji bílkovinné povahy), sklon k alergiím je dědičný, může se projevit v kterémkoli věku -alergen je pro zdravého člověka neškodný, u alergika vyvolá imunitní reakci, která vede k poškození tělesných struktur, projevuje se svěděním, otoky, kožními projevy, slzením, pálením jazyka a úst, trávicími a dýchacími potížemi až k anafylaktickému šoku – systémovému selhání (úmrtí) -alergií na potraviny trpí asi 3-4 % dětí (kojenci 6-8 %) - věkem se snižuje -u dětí do 3. let nejčastěji alergie na kravské mléko (2 % kojenců), vaječný bílek, sóju; ve školním věku mák, ořechy, arašídy; v dospívání ryby, mořské plody, koření, exotické ovoce,.. -prevence – kojení! (předčasné působení alergenů – trávicí trakt novorozence a kojence je velmi citlivý na přiváděné složku potravy, zvláště bílkoviny) Nesnášenlivost potravin npod pojem nesnášenlivost potravin se zahrnuje celá řada odlišných reakcí (liší se příčinou, průběhem i následkem) nna rozdíl od potravinové alergie se u nesnášenlivosti na reakci nepodílí imunitní systém nmůže být vrozená nebo se objevit během života (dědičné dispozice) npříčinou nesnášenlivosti může být porucha činnosti některého z enzymů, zvýšená citlivost k některým složkám v potravě nebo psychická nesnášenlivost n nmezi nejčastější příčinu nesnášenlivosti potravin nebo jejich složek patří nedostatečná funkce některého enzymu: ¡Laktózová intolerance – nnedostatečná funkce enzymu laktázy, nesnášenlivost mléčného cukru - laktózy nprojevuje se průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha; častěji u dospělých nřešením je vyloučením laktózy, dle závažnosti mohou konzumovat kysané mléčné výrobky a sýry n ¡Fenylketonurie - dědičná choroba s vážnými následky (poškození mozku), porucha metabolismu aminokyseliny fenylalaninu (zdrojem rostlinné i živočišné potraviny), celoživotní dieta Nesnášenlivost potravin nCeliakie ¡je chronické celoživotní autoimunitní onemocnění (tělo bojuje proti vlastním tkáním) vyvolané nesnášenlivosti lepku (glutenu), může se projevit v jakémkoli věku ¡vyvolává zánětlivé změny sliznice tenkého střeva (>> špatné vstřebávání živin, vody ve střevě) ¡lepek se nachází v obilovinách - pšenice, ječmen, žito, (oves) – > dietní opatření - bezlepková dieta ¡první setkání s lepkem u kojenců ??? n Dosud nebylo prokázáno, že by včasná senzibilizace alergeny obsaženými ve stravě snižovala riziko vzniku alergických onemocnění či celiakie u dítěte. Není proto důvod, aby dětem, které prospívají, byl doporučován kontakt s potenciálními potravinovými alergeny a potravinami s lepkem před ukončeným 6. měsícem věku (www.mzcr.cz) nNa druhé straně – první setkání s lepkem (malým množstvím - ne jako kompletní příkrm) by v ideálním případě mělo proběhnout v době, kdy je dítě plně kojeno, tedy kolem 6. měsíce věku dítěte. n n nPozn. Ve vztahu k autoimunitním onemocněním (DM 1.typu, celiakie, Crohnova choroba), kdy cizí látky vyvolávají v organismu takovou reakci, která vede k sebepoškozování) se uvádí, že jejich počet v současné době narůstá právě na základě nevhodné stimulace trávicího traktu člověka cizorodými látkami, které jsou přítomny v naší potravě. (Blattná a kol.) Nádorová onemocnění nPrevence rozvoje nádorových onemocnění je komplexní otázkou, souvisí s celkovým životním stylem i se stravovacími zvyklostmi (souvislost s výživou asi v 35 %). nStrava bohatá na rostlinné zdroje, omezenější v příjmu vysoce tučných potravin, zvláště živočišného původu, umírněný příjem alkoholu, přiměřená tělesná hmotnost, je to co můžeme výživou ovlivnit a co nás může chránit před rozvojem některých nádorových onemocnění. n ¡Tuky – rizikové, mohou potencovat rozvoj nádorového onemocnění, souvislost s nádory tlustého střeva, plic, prostaty, prsu ¡Vysoký příjem bílkovin (z masa) a tuků – vyšší výskyt nádorů tlustého střeva a prostaty. ¡Příliš horké nápoje – souvislost s rakovinou jícnu.. ¡Vyšší příjem alkoholu může potencovat rakovinu trávicího traktu (žaludku) a hrtanu. ¡Pečení, smažení, uzení, grilování masa – zvyšuje riziko tvorby chemických látek, které mohou mít rakovinotvorné účinky. ¡Mykotoxiny (škodlivé látky produkované plísněmi) – karcinogenní účinky ¡ x ¡Vláknina – ochranný účinek na rozvoj nádorů – tlustého střeva, prsu, vaječníků ¡Ovoce a zelenina – ochranný účinek k rozvoji většiny nádorů -pozitivní vliv karotenoidů, vit. C, E, selenu, vlákniny, fytochemických látek (negativní vliv kontaminujících látek vyšších koncentrací) ¡ Závěr „Nejsou nezdravé potraviny, pouze jejich množství“ nGenetické dispozice jsou nám dané a musíme „poslouchat“ naše tělo. n nZdravotní hledisko výživy je důležité, ale také si musíme pochutnat. Výživové chování je ovlivňováno celou řadou faktorů, proto nemůžeme nikoho nutit do jídla např. neznámých pokrmů n nVýživová (i pohybová) doporučení aby fungovala musejí být jasná, reálná (splnitelná), pozitivně orientovaná: ¡Pravidelnost (5 jídel, interval 2-3 hodiny) ¡Pestrost (Potravinová pyramida) ¡5 porcí ovoce a zeleniny (5krát denně) ¡Přiměřenost (v množství i druhu) ¡Pitný režim 1999aug_10