Pěstitelství Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 5 Ovocnictví Ing. Helena Jedličková, Ph.D. Mgr. Hiklová Ivana Úvod: •Obsah •Základní charakteristika ovocných rostlin •Uživatelské členění •Rozmnožování ovocných rostlin •Ošetřování ovocných výsadeb •Modelové ovocné rostliny • • • • Ovocnictví • Nauka o ovocných rostlinách se nazývá ovocnictví a zahrnuje: • • 1. Školkařství – rozmnožování a pěstování ovocných sazenic ve školkách. • 2. Sadovnictví – pěstování dřevin na trvalém stanovišti až k produkci ovoce. • 3. Pomologie – věda, která se zabývá studiem druhů a odrůd a jejich hodnocením. Zařazujeme zde degustační zkoušky Ovocné rostliny podle stavby nadzemní části dělíme na: •1. Stromy – nadzemní část dřevnatá s výrazně vyvinutým kmenem (jabloň, hrušeň, ad.) •2. Keře – nadzemní část dřevnatá bez kmene. Jednotlivé dřevnaté výhony vyrůstají ze země. (rybíz, líska, ad.) •3. Polokeře – nadzemní část je polodřenatá, (horní část je bylinná a na zimu odumírá) jednotlivé výhony vyrůstají ze země. • (maliník, ostružiník) •4. Byliny – nadzemní část je bylinná (jahodník) • Podle plodů dělíme ovocné plodiny na: •1. druhy s plodem dužnatým •2. plodem suchým. •Dužnaté plody dělíme na: • • • • • • • • • • •Suché plody •zástupcem je oříšek • •Některé ovocné rostliny vytvářejí nepravé plody- souplodí. •(souplodí peckovic – maliny, ostružiny nebo souplodí nažek – jahody) •2. druhy s Malvice%20-%20jab Meruňka%20-%20peckovice%20 Solanum lycopersicum - rajče jedlé Malvice Peckovice Bobule hazelnut_thumb Uživatelské členění •1. Jádroviny (malvice) •2. Peckoviny (peckovice) •3. Skořápkoviny - oříšek • - peckovice •4. Drobné ovoce - bobule • - souplodí peckovic • - souplodí nažek Rozmnožování ovocných rostlin: • Generativní rozmnožování • rozmnožování ze semen • Podnož – rostlina na kterou se štěpuje ušlechtilá odrůda technikou očkování a roubování. • Podnože množené generativně se nazývají: • Plaňka – podnož vypěstovaná ze semen planých stromů. • Semenáč – podnož vypěstovaná ze semen kulturní rostliny. • Vegetativní rozmnožování •nejdůležitější způsob získávání nových jedinců u ovocných rostlin. •Vzniká při něm nový jedinec (dceřiná rostlina) z části původní (mateřské) rostliny. •Tento postup množení umožňuje získat velké množství geneticky naprosto shodných jedinců, u kterých jsou zachovány všechny vlastnosti mateřské rostliny. •Vegetativním množením nekontrolovaného rostlinného materiálu velice snadno šíří virové choroby. (Klasickým příkladem je šíření virové šarky u slivoní). Očkování •Očkování spočívá v tom, že ve výšce 0,1 až 0,2m nad zemí vsadíme seříznuté očko ušlechtilé odrůdy se štítkem na očištěnou podnož. • •Technika očkování - T-řez • očkovacím nožem nařezáváme kůru podnože včetně lýka do tvaru písmene T a do vzniklé štěrbiny vsuneme očko se štítkem. očko T-řez Roubování •Roubování je způsob zušlechťování ovocných a okrasných stromů, vinné révy a keřů. •Spočívá v přenesení části rostliny (roubu) na jinou rostlinu (podnož) a jejich funkční spojení (srůstem). F12s_008-1 F12s_010-1 F12s_012-1 Roubování na kozí nožku Roubování plátkováním Roubování obyčejnou kopulací •Dělením trsů – dělení matečné rostliny- •každý nový jedinec má dostatečný •kořenový systém i nadzemní část. (maliník) •Odkopy – odkop, je rostlina, která vyrůstá •z adventivního pupene mateřské rostliny. •(švestky,višně) •Hřížením – hříženec se vypěstuje z •jednoletého výhonu pohříženého do •země, který po určité době zakoření. •(bobulové ovoce) •Množení šlahouny - jde o oddělování •zakořeněných i nezakořeněných šlahounů • (jahody). Hřížením •Vypěstovaný stromek sestává ze tří částí: •žádané odrůdy, která tvoří korunku •kmenotvorné odrůdy (mezikmenu) •podnože (kořenů) upevňující rostlinu • v půdě • •Kmenné tvary určuje výška kmene, rozlišujeme: •Vysokokmeny - do 2m (alejové stromy) •Polokmeny – do 150 cm (jabloně, slivoně, meruňky) •Čtvrtkmeny – do 100 cm •Zákrsky – do 60 cm F12s_016-1 Ošetřování ovocných výsadeb •Ovocné dřeviny usměrňujeme v růstu a plodnosti především řezem a hnojením. •Řez – tvarování koruny je podmíněno biologickými a ekonomickými hledisky. •Řez ovlivňuje – růst koruny i kořenového systému, plodnost, množství a kvalitu ovoce, životnost a zdravotní stav ovocných dřevin. •Řez v období vegetace podporuje plodnost, řez v období vegetačního klidu podporuje růst. •Řez – letní, zimní, dlouhý, krátký, udržovací, zmlazovací ad. •Hnojení – můžeme jím ovlivnit plodnost a kvalitu sklizně ovoce. •Živiny doplňujeme – statkovými i průmyslovými hnojivy Jabloň domácí (Malus silvestris) 300px-Apfelbaum Malus%20sylvestris%20(Apfel),%20Bluete_001 maludom2 Malus%20domestica%20'Gala' Hrušeň obecná (Pyrus communis) pyrus%20calleryana pears-ripening-on-tree-in-early-August-in-London-England-3-DHD Pyrus_pyr_Bl%FCten2K Třešeň (Prunus) Prunus avium 'Stella Compact' Prunus bark-cherry-dec Broskvoň obecná (Prunus persica vulgaris) Dsc00021 Nectarine_prunus_persica Prunus persica - broskvoň obecná momo Meruňka obecná (Prunus armeniaca vulgaris) apricot apricot-tree Prunus%20armeniaca%20fol%2016Sep04 N340-0901020 Líska obecná (Corylus avellana) Corylus avellana Corylus%20avellana1 corylus%20avellana%20struik Corylus%20avellana-17-05-04 Ořešák královský (Juglans regia) Juglans regia - ořešák královský Juglans regia - ořešák královský Walnut Photo BLACK3 Rybíz (Ribes) a_Johannis blcurfrt Ribesrubrum26avril2006 ribes_rubrum_aa6537 white Ostružiník maliník (Rubus idaeus) 11930 Rubus 306 Jahodník (Fragaria) 301 Fragaria%20Temptation Fragaria%20vesca%20Alexandra18-1 •Děkuji za pozornost •Přeji hezké odpoledne •