LÁTKOVÉ SLOŽENÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ I. Úkol: Zjištění obsahu vody v živočišných organismech – příprava sušiny. Materiál: živočišná tkáň (svalovina vodního obratlovce – ryby, svalovina suchozemského obratlovce, zástupce hmyzu, lastura nebo kost, žíhací kelímek, sušárna, kleště, váhy. Pracovní postup: 1. V žíhacím kelímku (hmotnost A) zvážíme zoologický materiál (hmotnost B). 2. Stanovíme vlastní hmotnost tkáně (hmotnost C). 3. Kelímek vložíme do sušárny. 4. Teplotu postupně zvýšíme na 105°C. 5. Sušíme 1 – 1,5 hodiny. 6. Kelímek s tkání necháme vychladnout. 7. Opět zvážíme (hmotnost D). 8. Stanovíme hmotnost vysušené tkáně (hmotnost E). 9. Rozdíl hmotností (B – D nebo C – E) představuje obsah vody v tkáních. 10. Při kontrole se obsah sušiny nemění. 11. Obsah vody v různých tkáních vyjádříme v procentech. V rámci seminární skupiny vytvořte skupinky, každá bude koumat jinou tkáň. Každý pak udělá souhrnnou tabulku, ve které budou všechny tkáně.