Levandulové sušenky Ingredience: 250 g hladké špaldové celozrnné mouky 125 g másla 60 g cukru krystal 1 vejce 2-3 lžičky sušených květů levandule špetka soli Postup: Připravíme si větší mísu, do které přes síto prosejeme hladkou mouku a cukr, přidáme špetku soli. Máslo rozehřejeme a přidáme do mísy. Přilijeme rozkvedlané vejce a přisypeme levandulové květy. Zpracujeme na jednolité těsto. Na válu z těsta rozválíme plát, asi půl centimetru silný. Formičkou vykrajujeme tvary a skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 °C po dobu 10 až 12 minut, dokud sušenky nezezlátnou. Vajíčková pomazánka s pažitkou Ingredience: 4 vejce uvařená na tvrdo pomazánkové máslo (2 lžíce majonézy na zjemnění) pažitka sůl, bílý pepř Postup: Z oloupaných vajec vyndáme žloutky, které utřeme v misce s pomazánkovým máslem (a majonézou). Bílky nakrájíme na kostičky (pro zjednodušení práce můžeme použít krájítko na bramborový salát), spolu s nasekanou pažitkou jemně vmícháme do žloutkové pasty. Podle chuti osolíme a opepříme. Namažeme na pečivo a podáváme. Domácí žervé s pažitkou Ingredience: 1 vanička polotučného tvarohu 1 kelímek bílého jogurtu pažitka sůl Postup: V misce smícháme tvaroh s jogurtem v jednolitou směs. Lehce osolíme a jemně vmícháme nasekanou pažitku. Namažeme na pečivo a podáváme s nakrájenou zeleninou. Chleba: Potřebujete oválné jenské sklo (2-3 l) 2 hrnky normální hladké mouky 3 hrnky žitné mouky (už jsem ale zkoušela i jinou celozrn. a bylo to v pohodě, myslí, že můžete dát 5 hrnků jakékoli celozrn.mouky dle chuti) 3 kávové lžičky soli 4 kávové lžičky kmínu (dávám i chlebové koření, je dobré, ale hodně aromatické, takže dávám 2 kmínu a 2 chleb.koř.) semínka - jakékoli (moc dobrý jsou chia semínka, slunečnice a len) všechny suché suroviny smíchám a k tomu přiliju 1 kostku kvasnic rozpuštěných ve 2,5 hrnku vlažné vody. Pak to nechám kynout asi 12 hodin (v receptu je 8-10), nechala jsem to už i 24h a bylo to v pohodě:) Vykynuté těsto se vyklopí na vál (moučím) a přeloží zleva doprava, zprava doleva, shora dolů a zespodu nahorů (už nedělám - vyklopím rovnou z mísy do jenského skla) Dává se do jenského skla, které se ale musí PŘEDEM předehřát v troubě (i poklop!) - 30 min, 230 st. Pak pečeme 45 minut na 230 st. i s poklopem, po 45 min. odděláme poklop a pečeme ještě 15 minut. Chleba po upečení chladit na mřížkované podložce. ČOKOLADNI HUZARSKI KRAPKI Sestavine Testo: 140 g masla ali margarine 70 g sladkorja 1 vanilijev sladkor ščepec soli 2 rumenjaka 180 g moke 50 g nasekljane čokolade Nadev: 30 g masla 180 g čokolade 4 žlice sladke smetane 1,5 žlice medu In še: preostala beljaka cca. 100 g sesekljanih lešnikov Postopek Pečico segrejemo na 180 stopinj. Sestavine za testo na roke zamesimo v testo, ki se ne lepi (po potrebi dodamo malenkost moke). Testo oblikujemo v kroglice, ki jih namočimo v beljaku in povaljamo v sesekljanih lešnikih. Nalagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. V vsako kroglico vtisnemo luknjo za nadev s prstom ali s kuhalnico. Pečemo 18 minut. Za nadev sestavine stopimo in dobro zmešamo. Natančno se držimo količin, da bo kasneje nabrizgana zmes dovolj trdna, da bomo lahko piškote hranili enega na drugem in hkrati dovolj mehka, da bomo zlahka ugriznili vanje. Ohladimo do stopnje, da zmes postane kremasta za brizganje. Na pečene krapke nabrizgamo kupčke nadeva in pustimo, da se strdi. Těsto: 140 g másla nebo margarínu 70g cukru 1 vanilkový cukr špetka soli 2 žloutky 180 g mouky 50 g nasekané čokolády Náplň: 30 g másla 180 g čokolády 4 lžíce smetany ke šlehání 1.5 lžíce medu A ještě: zbývající bílky cca. 100 g nasekané lískové oříšky Předehřejte troubu na 180 stupňů. Přísady smícháme dohromady a rukou hněteme těsto, až se nelepí (je-li to nutné, přidejte trochu mouky). Z těsta vytvarujte kuliček, které se ponoří do bílků a obalí v nasekaných lískových oříšcích. Plech vyložíme pečícím papírem. V každé kuličce vytlačíme prstem otvor. Pečeme 18 minut. Ingredience na náplň dobře promíchejte a plňte jimi otvory ve vychladlých upečených kuličkách.