7. TRÁVENÍ Stanovení činnosti trávicích fermentů Úkol č. 1: Orientační stanovení pH slin Materiál: univerzální pH papírek, sliny Pracovní postup: Krátkým vložením univerzálního pH papírku do úst určíme po srovnání s barevnou stupnicí pH slin. Výsledek Úkol č. 2: Trávení škrobu ptyalinem Materiál: roztok škrobu, zkumavky, sliny, Fehlingovo činidlo (I a II) Pracovní postup: Do jedné zkumavky dáme zředěný roztok škrobu a přidáme sliny, do druhé zkumavky dáme pouze škrobový maz. Po 1/2 hodinové temperaci při 37 – 38 °C provedeme Fehlingovu zkoušku (přidáme 2 ml směsi Fehlingu I a II). Pozn.: Ve zkumavce se slinami se objeví červené (žlutočervené) zbarvení dokladující přítomnosti glukózy. Výsledky - - Interpretace (závěr) Úkol č. 3: Trávení bílkovin pepsinem Materiál: 2 % pepsin (2 – 3 g pepsinu rozpustíme v 50 ml vody), zkumavky, 0,4 % HCl, destilovaná voda, bílek (bílkovinný roztok BR) Pracovní postup: Do zkumavek napipetujeme následující roztoky (v ml): pepsin HCl BR H[2]O 1. 3 2 3 7 2. 3 2 3 7 povařit BR s vodou 3. 3 2 - 7 4. 3 - 3 9 5. - 2 3 10 Zkumavky temperujeme v termostatu při 38 °C asi 40 minut. V každé provedeme biuretovu reakci (důkaz peptidové vazby za pomoci roztoků NaOH a CuSO[4]). Výsledky Interpretace Úkol č. 4: Trávení bílkovin trypsinem Materiál: zkumavky, kádinka, 2 – 3 g pankreatinu (rozemletá slinivka břišní), destilovaná voda, 0,2 % uhličitan sodný Na[2]CO[3], BR Pracovní postup: Do zkumavek napipetujeme následující roztoky (v ml): trypsin Na[2]CO[3] BR 1. 5 3 3 2. 5 3 - 3. 5 - 3 4. - 3 3 Zkumavky temperujeme při 37 °C (vodní lázeň, termostat). Reakci je možné provádět s čerstvým i koagulovaným bílkem (natráveným). U koagulovaného bílku vzniká biuretovou reakcí červenofialové zbarveni, u čerstvého bílku zbarvení modrofialové. Výsledky Interpretace