LogoPdF doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Energie v domácnosti doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Provoz domácnosti - Elektřina a plyn - Voda - Teplo a topení - Osvětlení Spotřebiče - Kde ušetřit - kdekoliv - Stand-by-režim - Energetický štítek Vaření a jídlo Energie v domácnosti doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Cena elektřiny = regulovaná a neregulovaná část regulovaná - poplatek za distribuci (správa rozvodné sítě – „dráty“) - poplatek za rezervovaný příkon (fixní, podle vstupního jističe) - systémové služby (ČEPS-údržba páteřní sítě) - příspěvek na podporované (ekologické) zdroje - daň z elektřiny (DPH + ekologická daň) neregulovaná - skutečná spotřeba - měsíční paušál Elektřina doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Cena plynu = regulovaná a neregulovaná část regulovaná (asi 25%) - poplatek za distribuci (správa rozvodné sítě – „roury, trubky“) - poplatek za rezervovaný příkon (fixní, podle vstupního jističe) - systémové služby (údržba páteřní sítě-plynovody) - příspěvek na podporované (ekologické) zdroje - daň z plynu (DPH, domácnosti osvobozeny od spotřební daně) neregulovaná - skutečná spotřeba - měsíční paušál Plyn doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Cena vody - vodné (výroba a distribuce pitné vody) - stočné (odkanalizování a čištění) Myčka nebo dřez? - pod tekoucí vodou – až 20 l za min, celkem i více než 100 l - ve dřezu 30 až 50 l -myčka 10- 16 l Vana nebo sprcha - sprcha 30 – 60 l - vana 100 – 200 l - tekoucí voda při čištění zubů – kolem 150 l za měsíc WC – malé spláchnutí 3 l, velké spláchnutí 7-10 l (úspora až 40 l) Voda doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. - Volba teploty (obývák – ložnice, den – noc, programovatelný termostat) - Topná tělesa (nezakrývat, odvzdušňovat) - Větrání (krátce, intenzivně) - Zateplení domu (okna, fasáda-aspoň 10 cm – rosný bod, půda, potrubí, pozor na tepelné mosty) - Zdroje vytápění (obnovitelné, náhrada kotlů s malou účinností) solární kolektory – fototermální – ohřev vody - fotovoltaické . elektřina Teplo a topení doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. - Klasická žárovka - (od roku 2009 regulace v rámci EU) i dnes slouží pro porovnávání – intenzita a charakter světla - Co najdeme na obalu? Důležité informace o světelném zdroji by měly být uvedeny přímo na obalu. Při nákupu jsou pro spotřebitele jediným vodítkem, podle kterého se může orientovat. 1. Příkon (W) 2. Světelný tok (lm) – množství vyzařovaného světla 3. Teplota chromatičnosti (K) – barva světla 4. Index barevného podání – jak věrohodně světelný zdroj zobrazuje barvy 5. Doba náběhu (s) – za jak dlouho dosáhne alespoň 60 % světelného výkonu 6. Možnost stmívání 7. Průměrná doba života (hodiny, roky) 8. Počet spínacích cyklů – jak často lze zapnout, než dojde k poruše 9. Obsah rtuti (mg) – pouze u zářivek; kvalitní je menší než 1,5 mg 10. Napětí (V) 11. Typ a velikost patice Osvětlení doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. - Klasická žárovka - 100W cca 1200 lm, životnost 1000 h na světlo cca 8% energie, 92 % na teplo - Halogenová – úspora cca 20-25 %, životnost 2000 h - Zářivky (úsporky) – úspora cca 70 – 75 %, 10 -15000 h teple bílá, chladně bílá, denní bílá - LED technologie - úspora 80 – 85 %, životnost 15 - 30000 h teple, chladně bílá Osvětlení doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. - Barva světla – odvíjí se od tzv. teploty chromatičnosti udává se v Kelvinech 2600 – 3000 K - jsou nejblíže klasické žárovce (teple bílá) hodí se k osvětlení ložnic, obýváků, dětských pokojů 3200 – 4000 K - je chladnější hodí se pro náročnější práci, vaření nad 5000 K - denní bílá, má modrý nádech hodí se spíše do kanceláří Barevné podání - schopnost zobrazovat přirozeně barvy jako ve slunečním světle Osvětlení doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. - Energetické štítky - energetické třídy Spotřebiče qautomatické pračky qbubnové sušičky prádla qpračky kombinované se sušičkou qchladničky, mrazničky a jejich kombinace qmyčky nádobí qodsávače par a elektrické trouby qzdroje světla a svítidla (včetně klasických žárovek, zářivek, LED světel) qklimatizační jednotky qohřívače vody a a zásobníky vody qtelevizory qpneumatiky qvysavače qohřívače vody, zásobníky teplé vody (např. tedy bojlery a kotle); od září 2015 doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Úspora energie při pořízení nového spotřebiče energ. třídy A - automatické pračky - úspora 30% , ročně 800 Kč pozor na spotřebu vody, volba teploty - chladničky, mrazničky a jejich kombinace - úspora až 75% , ročně 2700 Kč - myčky nádobí - úspora 30% , ročně 800 Kč - vysavače - příkon není vše (omezeno na 1600 W) důležitý je sací výkon pozor na ucpané filtry! Spotřebiče doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Stand-by režim Řada spotřebičů (TV, PC, tiskárna) odebírá proud i když jsou „vypnuté“ v pohotovostním (stand-by) režimu. V pohotovostním stand-by režimu je cca 8-15 % spotřebičů v celé EU. Pro spotřebu 20W v celé domácnosti to znamená 175 kWh/rok, tj. cca 850 Kč ročně. Pozor také na nabíječky a adaptéry! Spotřebiče doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Plýtvání jídlem Podle odhadů EK se v EU vyhodí ročně 90 000 000 tun potravin, což představuje asi 100 kg jídla na osobu. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) uvádí, že celosvětově se ročně znehodnotí 1,3 miliardy tun potravin. Běžnou čtyřčlennou rodinu může ročně vyhozené jídlo přijít i na 20 000 Kč. Mezi hlavní důvody patří nedostatečné plánování nákupu a nesprávné skladování potravin. Nákup pod kontrolou: nákupní seznam, nakupujte najezení, vybírejte obchod v hypermaketu nakoupíte i co neplánujete, cena za jednotku, nákup velkého balení, nakupujte sami. Jídlo a vaření doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Úspory při vaření Plyn nebo elektřina – pro úspory důležitý je způsob při ohřevu. Používání pokličky může ušetřit až polovinu energie. Velikost hrnce by měla odpovídat velikosti plotýnky či hořáku, Pro hrnec s menším průměrem o 3 cm než plotýnka to může reprezentovat až o 30 % více spotřebované energie. Množství vody – kolik dáváme vody do rychlovarné konvice pro uvaření 1 šálku kávy? Kolik vody v hrnci pro pytlík rýže? Jídlo a vaření doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Úspory při vaření Důležitý je i přenos energie - plynový vařič – účinnost kolem 35 % - sklokeramická deska – účinnost 70% (pozor na rovinnost dna hrnce!) - indukční deska – účinnost kolem 90 % Pro následné ohřívání používejte raději mikrovlnnou troubu – veškerá energie se použije na užitečný ohřev jídla, zejména molekulám vody a tuku. Použitý zdroje: d-Test PLUS, Úspory v domácnosti, 7/2015, Wikipedia, statistické zdroje FAO Jídlo a vaření Sluneční fotovoltaická elektrárna PdF MU IMG_1588 doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.