Poživatiny - slouží k výživě - Potraviny o mají energetickou zásobu o Nezbytné pro organismus o Obsahují důležitý obsah živin - Pochutiny o důvodu senzorických o Koření o nápoje Nápoje Nauka o potravinách Část popisná Zbožíznalství - všeobecný popis potravin a jejich hodnocení - popisná část se zabývá popisem potravin, složením, zeměpisný původ, zahrnuje se popis technologie výroby - hodnocení zkoumá kvalitu zboží - zkoumání užitné hodnoty - jakost je míra užitné hodnoty Definice: - jakostí se rozumí soubor charakteristických vlastností jednotlivých druhů skupin, a podskupin potravin a tabákových výrobků, jejichž limity jsou stanoveny tímto zákonem a touto vyhláškou Metody posuzování parametru: - senzorická analýza o citlivější, než jak fyzikální analýzy o důležitá při hodnocení potravin - fyzikální o nejběžnější je stanovení hmotnosti a objemu o měření indexu lomu - mikroskopické o využití je omezené o původ škrobu o falšování koření o elektronová mikroskopie - biologické o zjišťování škůdců - mikrobiologické o závady se objevují nejdřív - chemické o analýza potravin - biochemické - imunologické - radiochemické o stanovení při úniku radioaktivních látek - speciální o obrazová analýza o při zkoušce semena řepky - funkční zkoušky o u margarínu, jestli je vhodný pro přípravu těsta - Československý potravní kodex o Nyní už neplatí a je zrušen o Vznik za první republiky o Na základě vznikly: § jakostní normy – ČSN, ON, PN § zákon č. 110/1997 Sb. O potravinách a tabákových výrobách § prováděcí vyhlášky ministerstva zemědělství § zákon č. 115/1995 Sb. o vinohradnictví a vinařství § zákon č. 61/1997 Sb. o lihu § zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele § zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví - jakost o normativní § vychází z technologického procesu, je dána normami o spotřebitelská § určena užitnou hodnotou ocenění spotřebitele § nemusí být úspěšný na trhu o vady potravin § podstatné § nepodstatné § kritické - konkrétní úřady o Státní zemědělská a potravinářská inspekce § Kontroluje potraviny rostlinného původu o Státní veterinární správ § Kontroluje potraviny živočišného původu o Česká obchodní inspekce § Kontroluje celý sortiment zboří o Hygienická služba § Kontrola stravovacích služeb - údaje povinně uváděné na obalu o obchodní jméno výrobce a jeho jméno o název druhu skupiny nebo podskupiny o množství výrobků o datum použitelnosti o datum minimální trvanlivosti o způsob skladování o způsob použití o určení potraviny pro zvláštní výživu § i dětská výživa o složení potraviny (suroviny, přídatné látky) o označení šarže o možnost nepříznivého ovlivnění zdraví o ošetření potraviny ozáření (UV, ionizační) o výživová hodnota (u některých látek) o třída jakosti o vše v českém jazyce Obiloviny - pseudocereálie o pohanka, guinoa, amarant - obilí o zralé plody (nažky) o obilky, zrna - složení % o voda 10-15 o popel 1,0-3,6 rýže, proso o bílkoviny 7-11,9 rýže, ječmen o tuky 0,5-5,0 rýže, oves o vláknina 1,5-14,5 rýže, pohanka o sacharidy 55,0-78,0 pohanka, rýže - vitaminy skupiny B - minerální látky méně využitelné - hlavním zdrojem škrobu Pšenice - pšenice obecná – pekařství - pšenice tvrdá – těstoviny - tvrdé odrůdy pšenice obecná