Ječné výrobky - ječné mouky – zřídka, vedlejší výrobek - obrušováním – kroupy velké - na loupáčkách - nařezačkách o lámanka o krupky velké o krupky malé - ječné vločky Ovesné výrobky - nejvyšší obsah tuku - ovesné vločky - vady – žluklé, hořké, pluchy proso - zpracovává se na jáhly - prosná mouka kukuřice - neobsahuje lepek - kouka - škrob - krupice - šrot a jiná krmiva pohanka - mouka - krupice - krupky vločky a vláknité koncentráty Mlýnský výrobek z luštěnin - mouky - vločky - vlákninový koncentrát - sójový výrobek - sójový nápoj - zakysaný sójové výrobky - tofu – sójový výrobek - sojanéza - tempeh – sójový výrobek Pekařské výrobky - z pšeničné nebo žitné mouky (I směsy) - vždy pečené (i pufované a extrudované) - kypřená těsta o kvasem § žitné výrobky o droždím o kypřidly - hlavní druhy pekařských výrobků o chléb o běžné pečivo o jemné pečivo o trvanlivé pečivo - chléb o pšeničný, žitný, žitno-pšeničný, pšenično-žitný, celozrnný, vícezrnný, speciální o hodnocení chleba § celkový vzhled, vůně, chuť § kyselost, vlhkost, sůl, popeloviny, tzv. Písek o vady chleba § mikrobiální § nekvalitní mouka § vady vzniklé mechanicky § vady z nedokonalého kvasného procesu § vady vzniklé při pečení § vady způsobené mikroorganismy · plesnivý chléb o nelze použít ani jako krmivo pro domácí zvířata o bílá, šedozelená plíseň · starý chléb o nepružný, drobyvý · vady o objemu § malý, deformovaný o kůrky § tmavá, tenká, silná, skvrny, puchýře, trhliny o střídka (pod kůrkou) § vlhká, lepivá, suchá, malá pružná, trhlina hustá pórovitá o chuťové § neslaný, zatuchlý, kyselý o výrobky celozrnné – málo pečené - běžné pečivo o mouka, přísady, přídatné látky o pšeničné, žitné, mléčné, vícezrnné o podle tvaru § hladké § formované - jemné pečivo o povrchově upraveno sypáním, polevou nebo glazurou nebo s náplní (maková,…) o výrobky § máslové, kakaové, vaječné, ořechové o dále § z těsta listového, kynutého listového, taženého, nebo křehkého tukového § smažené § z litých, šlehaných, třených § ovocný chlebíček, slané,… o stárnutí pečiva § ztráta škrobu, proto tvrdne o vady § malý objem, slabě křupavá, nevybarvená kůrka, gumovitost - trvanlivé pečivo o sušenky ze šlehaných hnot o oplatky o perníky o suchary o preclíky a trvanlivé tyčinky o crackerové pečivo o extrudované pečivo o piškoty o pufované pečivo o knackerbrot o macesy § nekvašené chleby o výrobky tradiční a nové o velká rozmanitost – technologie ochucovacích a obohacovacích přísad o chemické a mechanické kypření o sušenky o oplatky o jsou balené - sušenky o upečené těsto, zejména chemicky kypřeného o klasifikace § obsah tuku nebo cukru § tpůsob výroby (tvarování) § plnění, potahování o vypichované, lisované, stříkané o měkké tučnější sušenky o tvrdé méně tučné o oplatky § plněné – spékané, řezy duté, neplněné, máčené a polomáčené o perník § invertní cukr § speciální technologie § bez náplní a polev - pečivo ze šleaných hmot o mechanické vytvoření hmoty (vaječný obsah, cukr) o šleháním, třením o piškoty (samostatná skupina) o suchary, preclíky, tyčinky o kypření, kynutím pomocí droždí a chemicky o jemné tyčinky – soletky o s přísadami – sýrem, kořením, rajčatovým protlakem - crackerové pečivo o laminovaná těsta kypřená o výrobky § putované – burizony § extrudované polotovary § extruzně vařené křupky o hodnocení § senzorické · balení, vzhled, barva, konzistence § popraskání, odření, znečištění náplní, pórovitost, křehkost - cukrářské výrobky o korpus – náplň, poleva, ozdoby o diabetické výrobky § menší obsah tuku § náhradní sladidla o vady § připálení, nedopečené, s brouskem § zaprášené, znečištěné § staré, zvětralé, vyschlé § zdeformované, polámané § přearomatizované s cizím pachem § neodpovídající normě o choulostivé poživatiny – zvýšená hygiena – pozor na salmonely - cukrářské výrobky a těsta o cukrářský výrobek § s náplní lehkou tukovou § s náplní máslovou o těsto § linecké § listové § ostatní o označení náplní § kakaové § čokoládové § suchých skořápkových plodů