Těstoviny - sušení nekypřeného pšeničného těsta z mouk z tvrdé pšenice - těstoviny nevaječné - vodové - těstoviny vaječné - skupina podskupina o vaječné sušené o bezvaječné nesušené o semolinové plněné o celozrnné zmrazené o domácí balené vakuové o ostatní v interní atmosféře - těstoviny o dlouhé o středně dlouhé o krátké - těstoviny o zavářkové (plněné) o přílohové (s přísadami, speciální) - posuzování o senzoricky § vzhled, barva, vůně, vlhkost o laboratorně § varná zkouška, kyselost, popel, množství vajec, barvení o vzhled § bez deformací, hladký povrch, sklovitý lom, bez škůdců o barva § žlutá o vůně § příjemná, bez cizích pachů o varná zkouška § čas, nabobtnání a rozvařivost - plněné těstoviny o torteliny o ravioly - těstoviny s přísadami o vitamíny B1, B2 o mouka – sójová, celozrnná, kukuřičná o zelenina o bylinné přísady o mořské řasy - těstoviny speciální o bezlepkové o vlasové rýžové nudle - instanční nudle - hotové těstovinové pokrmy Přírodní sladidla - ve vodě rozpustné sladce chutnající látky na bázi přírodních sacharidů, zejména sacharózy, dextrózy, fruktózy, laktózy - cukr o sacharóza upravená do krystalů, moučky, kostek, homolí, doplněná přídatnými látkami, nebo látkami určené k aromatizaci - tekuté výrobky z cukru o výrobky na bázi vodných roztoků sacharózy - sladidla o cukr § rafinovaný cukr řepný nebo třtinový (sacharóza) § min. 99,7 sacharózy o surový cukr § krystaly sacharózy se zbytky matečného sirupu o řepa cukrová o třtina cukrová o přírodní sladidla § cukr extra bílý § cukr bílý § cukr polobílý § moučka s obsahem protihrudkujících látek § tvarovaný cukr (kostky) § cukr s přísadami § přírodní cukr § kandys § tekuté výrobky z cukru · tekutý cukr · karamel o hnědý cukr § vyšší obsah minerálních látek § přírodní cukr o posuzování cukru § barva bílá o chuť sladká § vůně bez pachů § konzistence sypká o požadavky na mletí o vady § tmavší barva § zvlhnutí o kandys o cukr škrobový (glukosa) o škrobový cukr o sirup z inertního cukru § směs sacharozy a invertního cukru § min. 50% invertního cukru v sušině § doplněny rostlinnými extrakty, příchutě - MED o Nektar o Medovice o Voda 17 o Fruktóza 38 o Glukóza 31 o Sacharóza o Květový o Medovicový o Med smíšený o Vykapaný § Samovolně odkapaný o Vytočený § Odstředěný o Plástečkový o Lisovaný § Nejmenší kvalitu o Senzorické hodnocení o Mikroskopické hodnocení § Pilová zrnka o Laboratorně § Obsah vody o Vady § Mechanické znečištění § Pěna § Kvašení § Cizí pachy - JAVOROVÝ SIRUP o Hustší kapalina zlatohnědé barvy, aromatické látky, sacharóza - Sladidla o Klasická, náhradní, sacharidická, nesacharidická, energetická, neenergetická, přírodní, syntetické, intensivní - Hlavní kriteria pro použití sladidla o Bezpečnost o Kvalita chuti o Rozpustnost o Stabilita o Cena - Sacharin o Vysoká sladivost - ČOKOLÁDA o Pražené boby ---drcení--- kakaová drť---mletí---kakaová hmota---lisování---kakaový koláč---mletí---kakaový prášek o Kakaové máslo o Čokoláda § Kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, přísady o Jakostnější čokolády § Více kakaových součástí více jak 35% o Mléčná, smetanová, neslazená, hořká, na vaření, hořkomléčná o Čokoládové polevy hořká, mléčná se smíšeným obsahem sacharozy o Lesklá, stejnoměrné barvy, tvrdého lomu, rozplývavost o Vady § Šednutí(temperování, skladování), orosená, plesnivá, žluklá, přítomnost živočišných škůdců o Čokoládové bonbony – 25% čokolády vložka + čokoládová poleva o Formované § S náplněmi o Máčené § Různé druhy vložek (želé) o Polomáčené o Čokoládové dražé § Různé druhy vložek o Vady § Vytékání krémových náplní § Tvrdnutí vložek § Propadlé vložky § Chuťové aromatické vady o VEDLE KAKAOVÉHO MÁSLA OBSAHUJE ROSTLINNÉ TUKY o