Ovoce - jádrové - peckové - drobné o bobulové ovoce o ovoce se souplodím malin o jahody o jeřabiny o šípky - čerstvé - hrozny révy vinné - skořápkové ovoce - jižní erxotické ovoce o nesourodá skupina – veškeré druhy pěstované s subtropickém, nebo tropickém pásmu - plody tropů a subtropů - jedlé plody a semena stromů, keřů nebo bylin - výběr I a II jakost, nestandard - odrůdové vlastnosti - zralost o sklizňová – stav, kdy by mělo být sklizeno, ale musí v klidu dozrávat o konzumní o konzervárenská – ještě nejsou ve sklizňové zralosti, jsou to tvrdé plody - skořápkové ovoce se sklízí v konzumní zralosti - peckové a bobulové – zralosti shodné - přezrálé plody – odumírání ovoce – tmavnutí, změna vůně i chuti, ztráta vitamínu C, rychlá mikrobiální zkáza - velikost a tvar - vybarvení, vůně a chuť - další znaky jakosti: textura, čerstvost, mechanická poškození, napadení škůdci, znečištění, vlhkost - 1. JÁDROVÁ OVOCE o jablka o způsob použití: moštování, na sušení, kompoty, protlak, jablka stolní (nejjakostnější) o jablka § letní (v konzumní zralosti), podzimní, pozdní o hrušky § letní, podzimní, pozdní (zimní) § vady: kamenné buňky, trpkost, hniličení o Kdoule § Surovina na kompoty a rosoly, marmelády § Doplněk k hruškám o Mišpule § Pomazánky, víno, sušené § Keř § Plod o něco větší, jak třešně o Sladké jeřabiny § Sladkoplodí, jeřáb moravský, sladkokyselá natrpklá chuť, sorbit min. 50% sušiny, rutin, kvercetin o Aronie § Aronie temnoplodá (černý jeřáb), vysoký obsah antokyanových barviv, přibarvování jiných ovocných výrobků o Muchovník § Modročerné malvičky, modře ojíněné snadno rosolující, málo kyselá barva o Oskeruše § Žlutozelené a načervenalé, likéry o Břekyně § Hnědé, větší než jeřabiny, pálenky - 2. PECKOVÉ OVOCE o švestky a pološvestky (kříženci se slívou) o švestky § podlouhlé, zašpičatělé, dužnina se dobře odlupuje od pecky o slívy § vlastní slívy § renklody (ryngle) § mirabelky § špendlíky § datlovky o slivoň § švestky § slívy § kříženci § odrůdy o vzhled i velikost značně rozmanitá o třešně § srdcovky, tmavé, pestré a světlé chloupky, plané třešně ,, ptáčnice´´ (polochloupky) o višně § pravé višně (kyselky) – tmavočervené § skleňovky – světle červená dužnina § amarelky – světle červená, barevná šťáva § sladkovišně – višně X třešně – tmavočervené o broskve § plstnaté – vlastní broskve, tvrdky (kling) § lysé – nektarinky, bryňonky § broskvomandloň · broskev, která má mandlovou chuť o meruňky § rané, středně rané, kříženci § jemné stolní ovoce, konzervárenská surovina, sladkosemenné odrůdy – persiko § teplejší klima o Olivy § Nezralé plody olivy obecné · Zelené, černé, Nafialověné (Z Řecka)ř § Marinované v soli a koření § Nakládané v oleji o Dřínky § Červené, oválné peckovičky, nakyslé, kompoty, likéry, ocet, marmelády § Vitamín C, pektin o Bezinky § Peckovičky černého bezu, zavařeniny, kompot, víno, ocet, barvení o Trnky § Modré, ojíněné peckovičky, trpká, stahující chuť o Rakytník řešetlákovitý § Keř, plody – až 10 mm velké šťavnaté peckovice, žluté nebo oranžové § L-askorbová -----200-300 mg/100g až 900 mg až 6% tuku – tokoferoly, karotenoidy § Vysoký obsah vitaminu C – vyšší jak u citronu - 3. OVOCE BOBULOVÉ o rybíz § červený § bílý – sladší, jak červený § černý – charakteristická chuť i vůně, bohatý na vitamín C, barviva § růžový § červeně až růžově pruhovaný o angrešt § zelený, žlutý, bílý, červený § nezralý – bohatý na pektin (je málo esterifikován) o lesní ovoce § borůvky, brusinky, klikva, vlochyně, kanadské borůvky (zahradní, velkoplodé, hroznovité, chocholičnaté) o dřišťálky o židovské třešně § oranžové bobule bachyně zvané též – kapsky, angrešt, boborelky o hlohyně § poldy hlohu o maliny, ostružiny, moruše, malinoostružiny o jahody zahradní § odrůdy velkoplodé, rodící jednou v roce § odrůdy plodící dvakrát v roce (jahodník amanasový) § odrůdy stále plodící – měsíční · jahodník obecný o bílé a červené drobné plody, aroma podobné jahodám lesním o jahody lesní o jeřabiny § jeřáb sladkoplodý o šípky § namrzlé – mazlavé - 4. HROZNY RÉVY VINNÉ o stolní hrozny o moštovéé hrozny o hybridy o velkozrnné a malozrnné (rozinky) - 5. SKOŘÁPKOVÉ OVOCE o vysoký obsah tuku – 60% o obsah bílkovin – 17% o vlašské ořechy § křapáče · velké, nevhodné pro skladování § papírky · křehké, slabé skořápky, nevhodné pro skladování § polopapírky · pevná, soudružná skořápka, dobře rozlousknutelná § kamenáče · podřadné, malé, tvrdé o lískové ořechy § dovoz o jedlé kaštany § syrové natrpklé, po upravení slade moučnaté, typická vůně o sladké mandle § krachmandle – nevyloupané mandle § mandlový olej, mandlové otrupy o Hořké mandle § Chuť nepříjemně hořká, aromatická, amygdalin o Pistáciové ořechy § Světle zelené barvy, výborná chuť § ,,zelené mandle´´ o piniové oříšky § semena zralých šišek borovice pinic, hnědá měkká, olejnatá jádra s klíčkem velmi chutná připomínající mandle § pražená piniová jádra – pignolky, pinoly, pinelky, … nebo kedrové oříšky