Hygiena •- obor primární prevence –všeobecná a komunální –výživy –dětí a dorostu –práce –školní – – Prevence •Primární – předcházení poškození zdraví •Sekundární – soubor preventivních opatření včetně kontrol a terapie •Terciární – opatření proti dalšímu opakování příhod, které ohrožují zdraví Zdraví •Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody Nemoc •Stav, kdy selhávají adaptační mechanismy – porucha rovnováhy mezi organismem a na něj působícími vlivy •tělesná •duševní •sociální Adaptace •přizpůsobení organismu vlivům prostředí •adaptační pochody umožňují udržet zdraví i při působení nepříznivých podmínek Dispozice •Je sklon k onemocnění – adaptační neschopnost Imunita •Schopnost neonemocnět, odolávat nemocem – týká se nemocí infekčních i neinfekčních Rizika pro zdraví •Negativní vlivy životního prostředí – znečištění ovzduší, vody, půdy, záření, … •Společenské prostředí – civilizační problémy a choroby – nesprávná výživa, stres, … Faktory životního a pracovního prostředí •Stav ovzduší, vody a půdy a stupeň jejich znečištění - kontaminace •Záření – elektromagnetické neionizující, ionizující •Hluk, vibrace •Infekční agens, alergeny •Prach, chemické škodliviny •Biologické škodliviny •Sociální a psychosociální vlivy Ovzduší •- prostředí, které nás obklopuje •- atmosféra plynný obal Země •Vzduch – 78% dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatní plyny (vzácné plyny – argon 0,9%, oxid uhličitý 0,04%,...) •Vlhkost vzduchu – vodní páry – relativní vlhkost – optimální 45 – 60 % •Znečištění ovzduší – emise – imise, prach, popílek, saze, chemické látky •Smog – toxický stav ovzduší – města, údolí Voda •Srážková, povrchová, podzemní •- pitná, užitková, provozní •- odpadní vody – průmyslové, komunální, ČOV • •Půda •Součást biosféry, má samočisticí schopnost • Bydlení •Oddech, zotavení po práci, rodinný a společenský život, studium, kulturní vyžití, … •Optimální hluková, světelná, tepelná a psychická pohoda •Služby •Obchody, prádelny, čistírny, kosmetické, holičství, kadeřnictví, technické, ubytovací, školská, sportovní, kulturní, zdravotnická zařízení, aj. – platí hygienické předpisy Doprava •Má co nejméně obtěžovat •Dobrá dostupnost •Co nejmenší hluk a zplodiny Hygiena výživy •Potrava •Bílkoviny – zdroj aminokyselin a energie – živočišné – maso, mléko, vejce – rostlinné – luštěniny, obilniny, brambory, zelenina, ovoce •Tuky – zdroj energie – mastné kyseliny, glycerol – máslo, sádlo, rostlinné oleje •Sacharidy – zdroj energie – jednoduché – monosacharidy, disacharidy – složené – polysacharidy – škrob, celulóza •Minerální látky •Sodík Na – mimo buňku (NaCl) •Chlor Cl – žaludeční šťávy – HCl •Draslík K – v buňce (ovoce, zelenina, maso) •Vápník Ca – kosti, zuby (mléko, mléčné výrobky, luštěniny) •Fosfor P – kosti, zuby, nukleové kyseliny, ATP (mléko, mléčné výrobky, ryby, luštěniny) •Síra S – součást některých aminokyselin •Železo Fe –hemoglobin, myoglobin, enzymy (játra,maso, krev, žloutek, ovoce, zelenina) •Hořčík Mg – ochranné účinky, srdeční činnost (luštěniny, zelené rostliny, obiloviny, minerálky) Stopové prvky •Jód I – hormon štítné žlázy (mořské ryby, plody, jodidovaná sůl •Měď Cu – složka enzymů (vaječný bílek) •Kobalt Co – součást vitaminu B12 (vnitřnosti, zelené rostliny) •Fluor F – pevnost zubů a kostí (čaj, mořské ryby, voda, tablety NaF, pasty) – pozor na předávkování! •Zinek Zn – součást redox enzymů, imunita (vnitřnosti, sýry, vejce, dýňová semena), nedostatek – poruchy růstu ochlupení, nehtů, opoždění ve vývoji •Selen Se - imunita Vitaminy •- biokatalyzátory, které organismus nedovede vytvořit – nedostatek – mírný - hypovitaminóza, velký – avitaminóza •Rozpustné ve vodě •Vitamin C – kyselina askorbová (brambory, citrusové plody, …) – nedostatek – nádory, kardiovaskulární onemocnění, krvácivé poruchy, zánět dásní, snížení imunity, skorbut – kurděje •Vitaminy skupiny B (B-komplex) – (obilné klíčky, kvasnice a kvašené výrobky, sója, mléko) •Vitamin B1 – thiamin (aneurin) – metabolismus sacharidů - nedostatek – nervové poruchy, nechutenství, bolesti hlavy, křeče – nemoc beri-beri •Vitamin B2 – riboflavin – složka dýchacích fermentů – nedostatek - onemocnění rtů, trhliny ústních koutků •Vitamin B3 – niacin (nikotinamid) – vliv na kůži a cévy – nedostatek – pelagra (poruchy kůže, psychiky, průjmy) •Vitamin B6 – pyridoxin – svalové napětí, regenerační pochody •Vitamin B8 – karnozin – svalová činnost •Vitamin B12 – zrání erytrocytů •Vitamin B13 – kyselina lipoová – záněty nervů •Vitamin B15 – kyselina pangamová – tvorba glykogenu •Vitamin H – biotin + kyselina pantotenová – kůže •Kyselina listová – makrocytární anemie • Vitaminy A, D, E, K - rozpustné v tucích •Vitamin A – rybí tuk, vnitřnosti, máslo, mléko • provitamin – karoten – mrkev, paprika, rajčata – nedostatek - šeroslepost, rohovatění kůže, změny na sliznicích, antioxidant •Vitamin D – rybí tuk, játra, žloutek – vstřebávání a metabolismus vápníku – nedostatek – poruchy kostí, křivice (rachitis) •Vitamin E – vliv na celkový metabolismus - obilné klíčky, rostlinné oleje, sója, vlašské ořechy – nedostatek – poruchy rozmnožování •Vitamin K – srážení krve - játra, zelené rostliny Vitageny •Biologicky aktivní látky podobné vitaminům •Vitagen F – esenciální mastné kyseliny – protisklerotický, důležitý pro kůži, rozmnožování, kojení •Inositol – Vnitřnosti, střevní mikroflóra - nedostatek – poruchy jater, ateroskleróza •Cholin – vnitřnosti, žloutky – spalování tuků, snižování hladiny cholesterolu Voda •Životní prostředí buněk •Denní potřeba cca 1,5 litru •Poruchy – nedostatečný přívod nebo nadměrné ztráty (zvracení, polyurie, průjmy, pocení) – dochází k dehydrataci organismu! Energetická a biologická hodnota potravin •Energetická hodnota je dána hlavně sacharidy a tuky – příjem energie se musí řídit potřebou organismu (druh práce, způsob života) – závisí na věku, pohlaví a různých stavech organismu (těhotenství, kojení, nemoc, rekonvalescence) • - nerovnováha – obezita x kachexie • •Biologická hodnota je dána poměrem jednotlivých složek (bílkovin, tuků a sacharidů), zejména bílkovinami, vitaminy, vitageny a minerály Zásady správné výživy •Vhodná skladba přijímaných potravin •Hlavní zásady – pyramida správné výživy C:\Users\Vitek\Pictures\pyramida_2-400_01.jpg Pyramida správné výživy pro dospělé C:\Users\Vitek\Pictures\pyramida1.jpg Potravinový zdravý talíř •Zelenina by měla tvořit nejméně čtvrtinu příjmu potravin. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe. Hranolky se k zelenině nepočítají a brambory patří svým složením spíše k polysacharidům. •Ovoce tvoří druhou čtvrtinu talíře. Nejzdravější a nejvýživnější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem ovoce je možné nahradit konzumací zeleniny. •Bílkoviny získáte nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec či masa. Většině z nás prospívá vyšší podíl rostlinných zdrojů bílkovin. Vybírejte dle své chuti i stravovací filozofie. • • •Polysacharidy jsou nejlepší v přirozené podobě. Například jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divoká rýže. Důležité je omezovat pojídání výrobků z nehodnotné bílé mouky. •Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách jako ořechy, avokádo či ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a zastudena lisované rostlinné oleje. Nejezte margaríny a omezte i další průmyslově upravené tuky a oleje. •Tekutiny jsou nejlepší v podobě čisté vody a neslazených čajů. Slazené nápoje a čaje raději zcela vynechejte. •Celkově doporučuji upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary, lokální a bio potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem. Kromě zdravé stravy si dopřávejte také venkovní pohyb, dostatek spánku, přátel a dobré nálady! C:\Users\Vitek\Pictures\zdravy-talir.png Zdravotní rizika z potravy •Nespecifická rizika – nevyvážená, nezdravá výživa – vede k rozvoji civilizačních nemocí •Specifická rizika – chemické látky a bakteriální kontaminace v potravinách –Těžké kovy – olovo (olovnatý benzin, plechové obaly potravin, glazura), rtuť (moření osiv), kadmium (hnojiva, odpad z továren, alkalické akumulátory) –Polychlorované bifenyly (barvy, průmyslové oleje, chladicí kapaliny) –Mikrobiální kontaminace – primární z nemocných zvířat, - sekundární kontaminace nezávadných potravin – alimentární infekce, množení mikrobů •Salmonela, Schigela, Campylobacter, toxiny, viry •Z hlediska prevence je nutné zabránit kontaminaci Výživa v prevenci onemocnění •Zabránit nadbytečné energetické hodnotě stravy – prevence aterosklerózy, diabetu, obezity aj. •Vláknina – prevence onemocnění střev, nádorů tlustého střeva •Omezení NaCl – prevence hypertenze •Vitaminy a minerály – ochranné účinky • •Léčebná výživa (dieta) – pomáhá léčit onemocnění Společné stravování •Stravování širšího okruhu osob – okruh strávníků může být vymezen –Školní jídelny –Závodní jídelny –Musí být respektovány požadavky na stravování definovaného okruhu osob - vyhlášky •Veřejné stravování –Restaurace –Bufety –Stánky –Různá občerstvení •http://apps.szu.cz/cekz/dokumenty/akreditace/HACCP_zakladni_info.pdf Hygiena dětí a dorostu Biologie člověka pro učitele, Jitka Machová str. 178 – 239 C:\Users\Vitek\Pictures\růst a proporce.jpg Růstová křivka růstová křivka.gif Růst a vývoj •Tělesný růst znamená zvětšování jednotlivých částí organismu, není rovnoměrný, jsou období zpomalení a akcelerace růstu •Vývoj označuje diferenciaci buněk a tkání i jejich funkcí a prohlubování regulací, nejzřetelnější je to u psychiky a motoriky •Vývojová období: –Novorozenecké a kojenecké – (do konce 1. roku) –Věk batolete (1. – 3. rok) –Předškolní věk (3. – 6. rok) –Mladší školní věk (6. – 11. rok) –Starší školní věk (do 15. let) –Dorostový věk (adolescence 15. – 18. let) •Správný duševní a tělesný rozvoj umožňuje jen propracovaný systém péče o dítě v rodině a ve škole Kolektivní dětská zařízení •Pro předškolní věk –Jesle – do 3. let věku –Mateřské školy (3 – 6 let) •Pro školní výchovu –Základní školy (6 – 15 let) –Školy druhého cyklu •Gymnázia •Střední odborné školy •Střední školy (učiliště) •Řídí se zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (Školský zákon), vyhláškou č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých, vyhláškou č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, vyhláškou č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání, vyhláškou č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři aj. – školské zákony a vyhlášky - http://www.msmt.cz/ministerstvo/urednik Pedagogický proces z hlediska hygieny •Školní zralost – dítě se dobře přizpůsobuje školním nárokům, je připraveno získávat další poznatky a návyky pedagogickým procesem •Učení –Učení poznatkům – vědomosti –Učení senzomotorickým činnostem – psaní, čtení, … –Učení intelektuálním činnostem – rozvoj myšlenkových operací a intelektuálních činností –Učení sociální – napodobování chování, ztotožňování se vzory, … –Vyvážený komplex výchovy a výuky –Požadavek – efektivita a racionalita výuky •Pedagogický proces – interakce faktorů – učení, žáci, učitelé, podmínky pro výuku a výchovu – •U žáků je třeba respektovat věkové zvláštnosti: –Školní zralost, nerovnoměrný vývoj chlapců a dívek •Hygienické hledisko zvažuje požadavky spojené s věkovými zvláštnostmi •Schopnost koncentrace – od 10 – 15 minut u nejmladších do 30 – 35 minut ve skupině dorostu •Vhodné střídání režimu práce a odpočinku •Zajištění optimální zrakové, sluchové, mikroklimatické, psychické i sociální pohody •Výše uvedené zásady a požadavky mají omezit negativní zdravotní důsledky –Poruchy z přetížení psychiky (neurózy, poruchy spánku, nechutenství, zvracení, úzkostné stavy, bolesti hlavy, psychosomatická onemocnění – hypertenze, vředová choroba) –Ortopedické vady (vady držení těla, skoliózy, poruchy svalového napětí) –Přenosné choroby (bakteriální, virové i parazitární infekce) –Zraková zátěž – poruchy zrakové ostrosti Práce •Tělesná (fyzická) –Práce s převahou koordinovaných pohybů –Velké nároky na nervově svalový systém –Zatížení smyslových orgánů – •Duševní (psychická) –Zatěžuje nervový systém a psychiku –Psychické přetížení vede k únavě, nespokojenosti, pocitu nepohody Nemoci z povolání •Nemoci z povolání jsou nemoci vznikající nepříznivým působením chemických, fyzikálních, biologických nebo jiných škodlivých vlivů, pokud vznikly za podmínek uvedených v seznamu nemocí z povolání. Nemocí z povolání se rozumí též akutní otrava vznikající nepříznivým působením chemických látek • •http://www.poabozp.eu/pravni-dokumenty/bozp/a290-1995-nv-seznam-nemoci-z-povolani/ •http://www.uzis.cz/katalog/zdravotnicka-statistika/nemoci-povolani •http://www.pracovni-lekarstvi.cz/strediska-nemoci-z-povolani.php