Snoezelen: magisterské studium Pro uznání předmětu každý student vypracuje seminární práci, která bude představovat jednu strukturovanou Snoezelen hodinu, vztahující sek aplikaci snoezelenu u žáka se SVP Metody hodnocení: Zápočet bude uznán na základě účasti plánovaných seminářů a odevzdání seminární práce. Informace učitele: Seminární práce bude obsahovat: Věk uživatele, dg., stručný popis zařízení, krátce a výstižně psychobiografie Téma hodiny: Zapojení zraku, sluchu, čichu, chuti a hmatu. Časové rozložení hodiny: Zahajovací rituál, polohování, aktivní část hodiny, závěr. Reflexe: Popis jednotlivých kroků Typy: Bazální stimulace 1. Využití somatické stimulace (vnímání tělesného schématu, somatická stimulace zklidňující, povzbuzující, neurofyziologická, symetrická, rozvíjející, diametrální, polohování, kontaktní dýchání). 2. Vestibulární stimulace (koordinace pohybů, orientace na těle, orientace v prostoru, cvičení rovnohováhy apod.). 3. Vibrační stimulace (stimulace kožních receptorů, stimulace citlivosti ve svalech, šlachách, vazivovém aparátu kostí a kloubů). 4. Vizuální stimulace (vnímání zrakem, světla a tmy, vnímání obrysů na krátkou vzdálenost (cca 10-15 cm), vnímání vlastních částí těla, vnímání okolí ve větší vzdálenosti (cca 1-2 m), vnímání ostrých kontur předmětů – ne detailů, vývoj vnímání barev). 5. Auditivní stimulace (vnímání zvuků; hudbou – reprodukovaná nebo produkovaná hrou na hudební nástroj; zpěvem; řečí – vyprávění, předčítání, reprodukce řeči ze záznamu). 6. Orální stimulace (očista dutiny ústní, podpora přirozeného slinotoku chuťovou stimulací, zprostředkování příjemných prožitků z dutiny ústní, snížení svalového napětí v oblasti úst, aktivizace chuťového centra, aktivizace paměťové stopy ad.). 7. Olfaktorická stimulace (může být i v kombinaci se stimulací orální – úzce spolu souvisí; využívání toaletních potřeb jedince, vůně a chuti jídla; vůně konkrétního pracovního prostředí apod.). 8. Taktilně-haptická stimulace (seznamování s předměty pomocí hmatu a doteku, vnímání povrchu, velikosti, tvaru, teploty apod., využití známých předmětů, hraček, předmětů vztahujících se k samotnému jedinci.)