TRÁVICÍ SOUSTAVA Gastrointestinální s., GIT PaedDr. Hana Janošková, Ph.D. PedF MU, podzimní semestr 2018 Funkce trávící soustavy: •Příjem a zpracování potravy •Trávení (ústní dutina, žaludek, střevo) •Vstřebání živin (tenké střevo) •Odstraňování zbytků (tlusté střevo) •Stavba trávicí trubice (čtyři vrstvy): •Sliznice (=mukóza; epitel + slizniční vazivo) – hlen; epitel – mnohovrtsevný dlaždic., 1vrst.cylindr.), hojné žlázy •Podslizniční vazivo – zde cévy a nervy •Svalovina – hladká, do ½ jícnu příčně pruhovaná + zevní svěrač řitní; kruhovitá vnitřní vrstva + podélná zevní vrstva, mezi nimi cévy a nervy; peristaltika •Zevní vazivový obal TRÁVENÍ,VSTŘEBÁVÁNÍ, ODSTRAŇOVÁNÍ •Trávení je chemické štěpení vysokomolekulárních látek obsažených v potravě (bílkovin, cukrů, tuků) na látky jednoduché. •Vstřebávání- sliznicí trávicího ústrojí procházejí produkty trávení, vitamíny, minerální látky a voda a vstupují do krve. •Odstraňování nestravitelných, nestrávených a odpadových látek z těla. •TS- dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo a tlusté střevo a tři páry slinných žláz, slinivka břišní a játra •Do dutiny trávicího ústrojí – vyměšovány trávicí šťávy – obsahují účinné látky enzymy. travici soustava002 1.Žláza příušní (gl.parotis) 2.Dutina ústní (cavum oris) 3.Hltan (pharynx); 14 cm; část tvoří nosohltan s nosní mandlí (zbytnění – adenoidní vegetace) 4.Jícen (oesophagus); 25 cm 5.Játra (hepar); 1 500 g 6.Žaludek (gaster, ventriculus); obj až 2 l; 3 vrstvy svaloviny 7.Slinivka břišní (pancreas) 8.Dvanáctník (duodenum); 30 cm = 12 palců; Vaterská papila – ústí pancreas a játra 9.Tenké střevo (intestinum tenue) – duodenum, jejunum –lačník 3/5 , ileum – kyčelník 2/5); 3 - 5 m; klky + vily 10.Červovitý výběžek slepého střeva (appendix vermiformis); 6 – 50 cm 11.Tlusté střevo ( intestinum crasum, colon; 150 cm) 12.Slepé střevo (coecum); iliocekální chlopeň 13.Tračník vzestupný (colon ascendens); 15 – 20 cm 14.Tračník příčný (colon transversum); 50 cm 15.Tračník sestupný (colon descendens); 30 cm 16.Tračník esovitý – esovitá klička (colon sigmoideum); 30 cm 17.Konečník (rectum); 15 cm 1. 1. 1. DUTINA ÚSTNÍ •SLINNÉ ŽLÁZY •PŘÍUŠNÍ •PODČELISTNÍ •PODJAZYKOVÁ •Největší z nich je příušní. Tyto žlázy vylučují sliny (saliva.), Sliny jsou slabě alkalické, vazké a plní tyto funkce: • •příprava potravy na polykání – rozmělnění, obalení a začátek trávení •zvlhčují dutinu ústní, ochrana před infekcí •omezuje vznik zubního kamene •První trávení cukrů (ptyalin) •Řízení salivace (slinění) je ovládáno z polykacího centra v prodloužené míše a také reflexně (podnětem je sousto v ústech, či zrak, chuť). Denně se vytvoří1,5l slin. • • Polykání je reflexní děj vyvolaný dotykem sousta s kořenem jazyka a patrovými oblouky. Poté dojde k uzavření epiglottis(při polykání zabraňuje vniknutí sousta do hrtanu) a stahům svalů jazyka, patra a hltanu. • Řízeno z prodloužené míchy. Trávení cukrů •Cukry (sacharidy) přijímá org. v podobě škrobů, disacharidů, monosacharidů. Složité cukry se štěpí pomocí amyláz. •Škroby se začínají štěpit v dutině ústní (ptyalin), žaludeční šťáva neobsahuje žádný enzym pro trávení škrobů. V tenkém střevě účinkem enzymů v pankreatické a střevní šťávě se dále škroby štěpí a konečným produktem trávení cukrů je glukóza. • Jícen a žaludek •Jícen - 25 cm- podkladem funkce je činnost hladkého svalstva- střídavé kontrakce a uvolňování umožňuje peristaltický pohyb a tím posouvání sousta •Žaludek – vakovitě rozšířená část trávicí trubice, při naplnění objem 1,5 l •česlo-vyústění jícnu do žaludku •vrátník- pokračuje do dvanáctníku •česlo a vrátník opatřeny silnými svěrači, které při naplnění žaludek uzavírají •Sliznice žaludku obsahuje trubicovité žlázky-vylučují za den asi 2l žaludeční šťávy Schematický řez žaludkem 1.Jícen (oesophagus) 2.Česlo (kardie) 3.Vrátník (pylorus) 4.Velké zakřivení (kurvatura) 5.Malé zakřivení 6.Sliznice 7.Svalovina – 3 vrstvy 8.Kanál vrátníkový 9.Dvanácník • 1. travici soustava005 Činnost žaludku •Sekreční činnost žaludku řízena nervově i humorálně. •Nervově- dobrá nálada, klid- podpora • - hněv, strach, spěch- snižují •Humorální řízení- zajišťuje gastrin-v sliznici vrátníkové části- zvyšuje sekreci žaludeční šťávy •Asi 1 hod. po naplnění žaludku- žaludeční peristaltika- silné rytmické stahy stěny žaludku- obsah pomícháván se žaludeční šťávou, přitom se potrava rozmělňuje a dále tráví( kašovitá trávenina) •Trávení různě dlouho-tekutiny procházejí, pevná potrava 3 -7 hodin (nejkratší –škrobovitá jídla, dále bílkovinná nejdéle tučná • • Žaludeční šťáva •množství: vyloučí se za den 2 l/den •složení: silně kyselá (pH-2), obsahuje: • HCl – tvoří cca 0,5% žaludeční šťávy, rozpouští vazivo, zabraňuje kvašení, aktivuje pepsinogen na pepsin (tráví bílkoviny), tvoří celkovou kyselost, ničí choroboplodné zárodky • pepsin –vzniká z pepsinogenu, štěpí bílkoviny • chymosin – sráží mléko na drobné vločky • žaludeční lipáza – štěpí tuk na glycerol a mastné kyseliny • mucin – chrání žaludeční sliznici před účinky trávicích enzymů • voda – tvoří 99% Trávení bílkovin •Začíná v žaludku působením pepsinu a dokončuje se v tenkém střevě za přítomnosti trypsinu a erepsinu. •Důležitá stavební látka organizmu, hlavní stavební součást buněk, enzymů, hormonů a krve. •V trávicím ústrojí rozkládány na aminokyseliny a vstřebávány do krve. • Tenké střevo •Trubicovitý oddíl trávicí soustavy(2-3 m) •Člení se na dvanáctník, lačník a kyčelník •Sliznice pokryta vstřebávacím epitelem, značně zřasen a zvětšen velkým množstvím klků- do klku tepénka-vlásečnicová síť- žilní krev z tenkého střeva se sbírá do vrátnicové žíly, která odvádí krev do jater •Trojí funkce : dokončení trávení, vstřebávání produktů trávení a odvádění nestravitelných a nestrávených zbytků do tlustého střeva •TS za účasti hladké sv. vykonává kývavé a peristaltické pohyby/zrychlení peristaltiky –průjem, zpomalení-zácpa/ •Kývavé - promísení střevního obsahu s trávicími šťávami a styk tráveniny s vstřebávací výstelkou •Peristaltické-posun tráveniny k tlustému střevu • • •V tenkém střevě trávenina smíchána s trávicími šťávami slinivky břišní, tenkého střeva a se žlučí •PANKREATICKÁ ŠŤÁVA –zásaditou reakci, ŽLUČ-zásadité reakce -neutralizují kyselou žaludeční tráveninu •Produkty trávení se vstřebávají v klcích tenkého střeva do krve a do mízy se vstřebávají produkty štěpení tuku. •Do dvanáctníku ústí vývody slinivky břišní a jater, z jater přichází žluč. •Drobné žlázky tenkého střeva produkují střevní šťávu-dokončuje trávení všech živin /enzym erepsin/ štěpí natrávené bílkoviny, enzymy maltáza, sacharáza a laktáza štěpící cukry na glukózu a lipáza štěpí poslední zbytky tuků na glycerol a mastné kyseliny •Tenké střevo hlavním místem vstřebávání látek vzniklých chemickým zpracováním živin /klky-krev, • do mízy produkty štěpení tuků • Střevní šťáva •množství: 2 l/den •složení: čirá kapalina, nažloutlé barvy, slabě alkalická, obsahuje: • Erepsin a trypsin – enzymy štěpící natrávené bílkoviny na aminokyseliny • amylázy - štěpí cukry na glukózu • lipáza – štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny • sekretin – podmiňuje tvorbu šťávy slinivky břišní, vstřebává se do krve •(pozn. enzymy (fermenty): lipázy – štěpí tuky, amylázy – štěpí cukry, peptidázy – štěpí bílkoviny) Slinivka břišní •Žláza s vnější sekrecí- produkuje pankreatickou šťávušťávu – obsahuje enzymy – lipázy (tuky), amylázy (cukry), peptidázy (bílkoviny) – do dvanáctníku – trávení potravy • •ŽL. s vnitřní sekrecí-Langerhansovy ostrůvky-vytvářejí hormon inzulín, který odevzdávají do krve Pankreatická šťáva •množství: 0,5 – 1 litr / den •složení: čirá, zásaditá tekutina, obsahuje hlavní trávicí enzymy: • trypsin- štěpí bílkoviny • amyláza - působí při trávení škrobů, které nebyly rozloženy v ústech ptyalinem • lipáza (štěpí poslední zbytky tuků na glycerol a mastné kyseliny, aktivuje se žlučí) • bikarbonáty (acidobazická rovnováha)- neutralizují obsah žaludku přicházející do střeva Vývod žlučníkový Játra Levý lalok jater Pravý lalok jater Žlučník – vesica fellea; 50 ml) Společný vývod jaterní Žlučovod – ductus Vývod slinivky břišní Dvanáctník Funkce jater •Zpracování živin – metabolismus •Tvorba AK – fibrinogen, protrombin – srážení krve •Tvorba glykogenu z glukózy •Zásobárna vit. B 12, cukrů, tuků •Zadržují toxické látky –detoxikační funkce- vznik močoviny •Jaterní buňky neustále vytváří žluč Jaterní lalůček •Jaterní buňky tvoří paprsčité trámce, složené vždy ze dvou řad buněk. Mezi nimi jsou začátky žlučovodů. Jaterní lalůčky jsou funkční jednotkou jater, tvoří žluč, která se zahušťuje a skladuje ve žlučníku a žlučovodem se dostává do dvanáctníku, když do něj přichází trávenina. •V játrech probíhá hlavní část přeměny vstřebaných látek, které přivede vrátnicová žíla. Jaterní b. vytvářejí z glukózy glykogen a ukládají jej do zásoby. Syntetizují mnoho bílkovin a tuků, zadržují vitamíny (B 12) a minerální soli (Fe, Cu, Co). Tvoří se zde cholesterol. Játra mají detoxikační funkci. Jaterní lalůček Centrální sběrná žilka Větev vrátnicové žíly Větévka jaterní tepny Podlalůčková sběrná žilka Jaterní buňka Žlučovod Větev vrátnicové žíly Žluč – fel, bilis, cholé •množství: 800 – 1000 ml / den •složení: hustá, žlutohnědá, hořká tekutina • voda (97%), hlen, žlučová barviva (tvoří se z hemoglobinu ze zanikajících erytrocytů, červený bilirubin /z červeného krevního barviva po odloučení železa/ + zelený biliverdin, ve střevě se rozkládají a zabarvují stolici, část se vylučuje močí), tuky (cholesterol ,lecitin), soli žlučových kyselin (rozptylují tuky – emulgují- na drobné kapénky Þ dále je štěpí lipáza ve střevě) • TLUSTÉ STŘEVO •Začíná slepým střevem s červovitým výběžkem, pokračuje jako tračník, esovitá klička a konečník •Do tlustého střeva přecházejí z tenkého stř. nestrávené a nestravitelné zbytky. •Kývavé a peristaltické pohyby /pomalejší než u tenkého střeva/ •Pohyby tlustého střeva jsou vyvolány mechanickým (zbytky, které obsahují větší množství nestravitelné buničiny z rostlinné potravy a chemický drážděním(větší obsah zkvašených látek, vysoký obsah tuků i koncentrované cukry.) •Přítomny kvasné a hnilobné bakterie, vyvolávají kvašení cukrů, hnití nestrávených bílkovin. •Vyprazdňování tlustého střeva na počátku nepodmíněný reflex, později ovládáno vůlí. Tlusté střevo Červovitý přívěsek (appendix) Slepé střevo (caecum) > Vzestupný tračník (colon ascendens) Příčný tračník (colon transversun) Sestupný tračník (colon descendens) Esovitý tračník (colon sigmoideum) Vnitřní svěrač řitní (hladký sval) Zevní svěrač řitní – m.sphincter ani externus (příčné pruhovaný sval) Konečník (rectum) cukry pohotovostní zdroj E, zásoba E ve formě glykogenu (svalový, jaterní) přeměna glykogenu na MK, které se ukládají ve formě TAG do tukové tkáně přeměna glukózy na jiné látky např. steroidy (hormony) tuky hlavní zdrojem energie energetická rezerva organismu – jejich metabolity se ukládají v tukové tkáni, ze které se mohou v případě potřeby postupně uvolňovat jsou součástí hormonů chrání vnitřní orgány (např. játra, ledviny) zajišťují správnou strukturu buněk podílí se na termoregulaci organismu tuky také umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E, K a dalších živin bílkoviny základní stavební jednotka živé buňky růst a regenerace poškozených buněk koncentrace bílkovin ovlivňuje mozkové fce a fci imunitního systému (imunoglobuliny v plazmě) součásti enzymů, hormonů, membrán aj. minerální látky v nepatrném množství, ovlivňují průběh buněčných reakcí a významnou měrou se podílejí na stálosti fyziologické rovnováhy vitamíny v nepatrném množství, ovlivňují průběh buněčných reakcí a významnou měrou se podílejí na stálosti fyziologické rovnováhy Vnitřní (Castleho) faktor vstřebávání vitamínu B 12 Pepsin proteolytický enzym, vzniká z pepsinogenu, štěpí bílkoviny Chymosin sráží bílkoviny mléka na drobné vločky Žaludeční lipáza štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny Žluč hustá, žlutozelená, hořká tekutina tvořící se v jaterních buňkách •Použité zdroje: •Machová, J. Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002