ZS1MP_DIVZ Didaktika pro výuku o přírodě a společnosti Modelová příprava pro výuku ve škole Téma: Trávicí soustava Ročník: V. Podle RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU: - Vzdělávací oblasti: Člověk a jeho svět - Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví - Průřezová témata: - - Integrace mezi vzdělávacími obory: - Kompetence: k učení, k řešení problémů, komunikativní VVC: · Žáci svými slovy vysvětlí význam trávicí soustavy pro život člověka. · Žáci vyjmenují orgány trávicí soustavy ve správném pořadí. · Žáci svými slovy charakterizují funkci jednotlivých orgánů trávicí soustavy. Místo realizace: třída Časová dotace: 45 min. Pojmy opěrné: žaludek, střevo Pojmy nové: trávení, dutina ústní, hltan, jícen, játra, tenké střevo, tlusté střevo, slepé střevo, konečník, Dovednosti: - Didaktické prostředky: text Dobrodružná výprava trávicí soustavou, sady kartiček s názvy orgánů trávicí soustavy (různobarevné) + extra kartičky s označením jídlo, pracovní listy. Scénář hodiny: Úvod 1. Aktivizace prekonceptů žáků – trávicí soustava (hromadně frontálně – rozhovor, produkční činnosti, 5 min) Učitel vysvětlí žákům, že se dnes budou učit o tom, co se děje s potravou v jejich těle, tedy o trávicí soustavě. Žáci mají ve dvojicích/skupinkách několik minut na to, aby se poradili a sepsali, co je napadne, když se řekne trávicí soustava. Během práce skupiny žáků obchází a nahlíží do jejich záznamů. Jakmile učitel usoudí z jednání žáků, že jsou hotovi, požádá je, aby s pomocí svých záznamů odpovídali na následující dotazy: K čemu slouží trávicí soustava? Které orgány patří do trávicí soustavy? V čem se trávicí soustava liší od jiných soustav (třeba svalové, kosterní, …)? Hlavní část hodiny: 2. Cesta trávicí soustavou (hromadně frontálně – vyprávění, 10 min) První čtení textu: Učitel žáky zklidní a přečte jim text o fiktivní cestě trávicí soustavou pořádanou cestovní kanceláří. Žáci pouze poslouchají. Při druhém čtení mají žáci za úkol zapisovat názvy jednotlivých orgánů na papír v pořadí, jak jdou za sebou. (Dalším pokynem může být zápis doby strávené v jednotlivých orgánech) 3. Orgány a funkce orgánů trávicí soustavy (hromadně frontálně – rozhovor/výklad , 5 min) Následuje společná kontrola, během které žáci společně s učitelem charakterizují funkce jednotlivých orgánů lidského těla s pomocí informací z přečteného textu. Vhodné je využití nástěnné tabule, na které si žáci mohou prohlédnout vyobrazení jednotlivých orgánů. 4. Záznam probraného učiva (hromadně samostatně – práce s pracovním listem, 10 min) Žáci dostanou pracovní list, ve kterém jsou vyobrazeny orgány trávicí soustavy. Učitel společně se žáky projde úvodní části pracovního listu, které shrnují právě probrané učivo, dále žáci pracují samostatně. Učitel nechá žákům zprvu prostor pro plnění úkolů. Jakmile mají první žáci splněno, postupně chodí k (interaktivní) tabuli a doplňují správné řešení. Následuje společná kontrola pracovního listu. Zkontrolovaný pracovní list slouží jako zápis z hodiny. 5. Pořadí orgánů trávicí soustavy (hromadně frontálně – didaktická hra, 7 min) Každý žák si vytáhne jednu kartičku s názvem jednoho z orgánů trávicí soustavy nebo pojmem jídlo. Úkolem žáků je vytvořit skupiny podle barev textu na kartičkách, seřadit se ve správném pořadí tak, jak jdou jednotlivé orgány za sebou. Vyhrává ta skupina, která je nejrychleji seřazená a jejíž žáci s kartičkou jídlo co nejrychleji prolezou pod nohama ostatních spolužáků. (Hru je možné hrát na několik kol). Závěr: 6. Společné shrnutí učiva (Hromadně frontálně – rozhovor, 7 min) Po posledním kole hry žáci vytvoří dvojice (trojice) podle toho, jakou kartičku mají v ruce. Jejich úkolem je domluvit se, co se děje právě v jejich části trávicí soustavy. Na pokyn učitele vysvětlují ostatním, k čemu právě jich orgán slouží a proč je důležitý. Vhodné je prezentování funkcí jednotlivých orgánů dle pořadí v trávicí soustavě. Po prezentaci každého orgánu učitel, případně spolužáci, mohou klást doplňující dotazy. Ohnutý roh: Dobrodružná výprava trávicí soustavou Naše cestovní kancelář vám nabízí jedinečnou příležitost prozkoumat záhady lidského těla, a to během plavby trávicí soustavou. Pomocí našeho speciálního přístroje vás i s naším speciálním plavidlem zmenšíme na velikost hrášku a spustíme do trávicí soustavy našeho dobrovolníka. Bezpečnost garantována, občerstvení v ceně. Průběh zájezdu: 12.00 – start v dutině ústní, následuje několikasekundový skluz přes hltan a jícen do žaludku. 12.01 – 17.00 – pro návštěvu žaludku jsme vyčlenili dostatek času, aby si návštěvníci mohli užít pohled na trávicí šťávy, které produkují stěny žaludku, nechat se houpat při pravidelných stazích žaludeční stěny a pozorovat pozvolný rozklad oběda na tráveninu určenou k dalšímu zpracování. 17.00 – 24.00 – následuje pomalá jízda tenkým střevem. Hned na jeho počátku si můžete prohlédnout ústí žlučovodu, který přivádí další trávicí látky z jater. Trávicí šťávy ve střevě zajistí, že z oběda zbude jemná trávenina, která vám zaručí nerušený a hladký pohyb vpřed doplněný pravidelnými stahy tenkého střeva. Během cesty budete mít dostatek času pozorovat, jak jednotlivé složky tráveniny přechází přes stěnu tenkého střeva a jsou krví odváděny do těla. 00.01 – hlavně neusněte, abyste špatně neodbočili do slepého střeva. 00.02 – 5.30 – v tlustém střevě budete ukolébáni pomalým postupem nestravitelných zbytků potravy doprovázeným tichým klokotáním vody, které je v tlustém střevě vstřebávána zpět do krve. 5.30 – 6.00 – v konečníku proběhne krátké (nebo dlouhé) rozloučení před závěrečným sešupem všech nestrávených zbytků potravy a účastníků zájezdu do záchodové mísy. Trávicí soustava pro naše tělo zajišťuje rozložení potravy a jeho příjem do krve, tedy proces zvaný _____________________. Nestravitelné zbytky potravy a také některé odpadní látky pak díky trávicí soustavě odchází ven z našeho těla. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1) Pojmenuj jednotlivé části trávicí soustavy. Textové pole: V každé části trávicí soustavy se s potravou děje něco jiného. Pouze postupný průchod potravy jednotlivými orgány trávicí soustavy zajistí, že naše tělo využije všechny potřebné látky z potravy a zbaví se jen částí nevyužitelných. Dochází zde k rozmělňování potravy na malé kousky a mísení se slinami. Nestravitelné zbytky potravy tudy odchází ven z těla. Textové pole: 4) Doplň: Trávicí soustava může trpět mnoha různými onemocněními, které se projevují bolestí břicha, často doprovázenými příznaky jako jsou průjem nebo zácpa. Mezi taková onemocnění patří např. ________________________________________________ Mnohé obtíže trávicí soustavy lze zlepšit pomocí ________________________________. Důležitý orgán mnoha funkcí. Mimo jiné se zde tvoří žluč, jedna z látek napomáhající trávení tuků. 2) Označ stejnými barvami, orgán a co se děje s potravou v tomto orgánu. 3) Doplň informaci, jak dlouhou dobu je potrava přítomna v dané části trávicí soustavy. Nestrávené zbytky potravy se zde zbavují vody a zahušťují. Potrava se tudy rychle přesunuje do dalších částí trávicí soustavy. Potrava se zde pomocí trávicích šťáv (kyselin) mění na řídkou kaši. Potrava se zde dále štěpí na nejmenší částečky, které přechází do krve. Teoretická část: Funkce trávicí soustavy - příjem potravy - trávení (=chemické a mechanické zpracování potravy) - vstřebávání živin, vody, vitamínů - odstraňování nestrávených zbytků potravy DUITNA ÚSTNÍ: - mechanické rozmělnění potravy pomocí zubů, začátek chemického štěpení potravy díky enzymům obsaženým ve slinách (sliny obsahují mucin (hlen, důležitý pro tvorbu sousta) a ptyalin (trávicí enzym, štěpí polysacharidy). HLTAN: - místo průchodu potravy, polykací reflex , spouštění dotekem na čípky a zadní část jazyku, uzavírá se hrtanová záklopka a zabraňuje vdechnutí potravy do plic. JÍCEN: - trubice vedoucí do žaludku, podélná a okružní svalovina (hladké svaly) -> peristalická vlna - pohyb svaloviny a potravy i proti gravitaci ŽALUDEK: - vakovitý orgán o obsahu 2-3 litry, stěna žaludku = svalovina podélná, okružní i šikmá (pochopitelně také hladká); sliznice se žlázkami, které produkují žaludeční šťávy (HCl, pepsinogen), hlen o HCl vytváří kyselé prostředí, denaturuje (částečně rozkládá) bílkoviny, má imunitní schopnost (ničí choroboplodné zárodky přijaté s potravou) o pepsinogen: neaktivní forma enzymu, vlivem HCl se mění na aktivní pepsin, který štěpí bílkoviny o hlen: chrání sliznici žaludku před pepsinem a HCl TENKÉ STŘEVO: - chemické trávení a vstřebávání živin - dvanáctník: první krátký úsek tenkého střeva (25 cm = 12 palců = dvanáctník), je zde vývod slinivky břišní: trávicí enzymy štěpící bílkoviny sacharidy a tuky, také vývod jater: žluč -> může se hromadit ve žlučníku -> emulguje tuky (rozptyluje na kapénky), játra jsou důležitá pro zpracování živin -> látkový metabolismus -> přeměna živin (látková přeměna), detoxikace organismu -> odbourávání toxických jedovatých látek (např. alkohol) - lačník a kyčelník (dohromady asi 5 m): následují po dvanáctníku, obsah střev (trávenina) posouván peristaltickými pohyby, trávení pomocí enzymů slinivky břišní, vstřebávání živin přes stěnu střeva do krve (cukry, bílkoviny), mízy (tuky), povrch střeva zvětšen výběžky = klky pro lepší vstřebávání TLUSTÉ STŘEVO: - postupují jím nestrávené zbytky potravy, pomalý pohyb - kvašení zbytků (bakterie) -> uvolňování vody; vstřebávání vody, minerálních látek, vitamínů a některých dalších látek; uvolňování plynů (CO[2]) -> plynatoat, větry KONEČNÍK: - hromadí stolici (= zahuštěné nestrávené zbytky potravy) - má určitou kapacitu, při naplnění nucení na stolici - řitní otvor má dva svěrače: jeden z hladké a druhý z příčně pruhované svaloviny Zpracovnáno podle : http://www.lidsketelo-puchnerova.estranky.cz/clanky/soustava-travici/funkce-travici-soustavy-a--jej i-stavba_-metabolismus.html