1. LÁTKOVÉ SLOŽENÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ I. Úkol: Zjištění obsahu vody v živočišných organismech – příprava sušiny. Materiál: živočišná tkáň (svalovina vodního obratlovce – ryby, svalovina suchozemského obratlovce, vzorky různých tkání, zástupce hmyzu (šváb), lastura nebo kost), žíhací kelímek, sušárna, kleště, váhy, prkýnko, fixy, sušička Druhy tkáně: svalovina (vepř. maso), tuková tkáň – vepřová, svalovina ryby, svalovina kuřete, kosti, šváb) Pracovní postup: 1. V žíhacím kelímku (hmotnost A) dvojice zváží zoologický materiál (hmotnost B). 2. Stanoví se vlastní hmotnost tkáně (hmotnost C). 3. Žíhací kelímek se označí fixou, zváží přesněji, než na desetinu gramu a vloží do sušárny vše pomocí kleští. 4. Nachystá – odřeže se vzorek, 5. Kelímek s masem se zváží a vloží se do sušičky, teplotu postupně zvýšíme na 105 °C. 6. Suší se asi 1hodinu. 7. Výklad 8. Kelímek s tkání necháme vychladnout (5min) na betonové ploše 7. Opět zvážíme (hmotnost D). 8. Stanoví se hmotnost vysušené tkáně (hmotnost E = D – A) 9. Rozdíl hmotností (B – D nebo C – E) představuje obsah vody v tkáních. Výsledek budou mít všechny dvojice k dispozici 10. Při kontrole se obsah sušiny nemění. 11. Obsah vody v různých tkáních vyjádříme v procentech. Pozn: V rámci seminární skupiny vytvořte pracovní skupiny (dvoučlenné), každá bude zkoumat jinou tkáň. Každý pak zpracuje souhrnnou tabulku, ve které vyjádří zastoupení vody všech tkání. Výsledek bude porovnán s literaturou. Výraznější odchylky se zdůvodní (v kap. Závěr). Výsledky Příp. interpretace Závěr