Techniky a materiály v práci speciálního pedagoga - HARMONOGRAM
RECEPTY na sušenky ;)
ČOKOLÁDOVÉ COOKIES (jsou výborné i s kousky bílé čokolády ;))
Vláčné čokoládové sušenky jsou absolutně neodolatelné. Zvlášť pokud se vám podaří sehnat čočky z burákového másla, které jim dodají švih. A pokud ne, použijte třeba kousky čokolády nebo nasekané ořechy podle chuti.
SUROVINY
- prosátá hladká mouka 150 g
- změklé máslo 110 g
- tmavý cukr Muscovado 130 g
- vejce 1 ks
- kakao 30 g
- jedlá soda 1 lžička
- rozpuštěná hořká čokoláda 125 g
- burákové čočky Reese´s 80 g
- sůl 1 špetka
POSTUP
- Změklé máslo a cukr dejte do robotu. Směs míchejte asi 7 minut, až bude lehká a nadýchaná. Poté přidejte vejce a šlehejte další 3 minuty.
- Po vyšlehání přidejte prosátou mouku, kakao, sůl, sodu a rozpuštěnou čokoládu a vše zlehka promíchejte. aby se směs hezky spojila. Nakonec vmíchejte burákové čočky.
- Z těsta vytvořte kuličky, které dejte na pečicím papírem vyložený plech. Kuličky lehce zmáčkněte do placiček a navrch dejte ještě pár burákových čoček.
- Cookies pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 11 minut. Po upečení budou sušenky měkké, teprve po vychladnutí ztuhnou.
ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY & JEDLÉ KVĚTINÁČE
SUROVINY:
200 g hladké mouky
90 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1/4 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
145 g másla
200 g hnědého cukru (muscovado)
špetka soli
POSTUP:
- Máslo vyšlehejte do pěny, přidejte cukr a dále šlehejte asi 3 minuty. Za stálého šlehání přidejte celé vejce (myslím bez skořápek.:)
- Do směsi zamíchejte přesátou mouku se sodou, práškem do pečiva, solí a kakaem.
- Z těsta vytvarujte malé kuličky velikosti vlašského oříšku. Kuličky položte na plech vyložený pečícím papírem ve větších rozestupech.
- Nakonec na plechu kuličky zploštěte tvarovacím razítkem a nebo dnem hezky tvarované skleničky. Je potřeba razítko nebo skleničku před otisknutím zaprášit moukou, to aby se tvar hezky obtiskl.
- Sušenky pečte v předehřáté troubě na 190 °C cca 9 minut.
JEDLÉ KVĚTINÁČE
SUROVINY:
250 g mascarpone
250 g řeckého jogurtu
3 lžíce moučkového cukru
1 lžíce pravého vanilkového cukru
domácí čokoládové sušenky a nebo sušenky Oreo
bonbony - kyselé žížaly
větvičky čerstvé máty
papírové kelímky, které si můžete pomalovat
POSTUP:
- Ve střední misce smíchejte mascarpone, řecký jogurt a oba cukry. Všechno hezky promíchejte a směs nandejte do kelímků.
- V jiné misce rozdrobte upečené sušenky, to aby připomínaly hlínu. Pokud chcete rychlejší dezert, můžete v mixéru rozdrobit sušenky Oreo.
- Do naplněných kelímků nasypte rozdrobené sušenky a nakonec zapíchněte hezkou větvičku máty a můžete nechat vykukovat jednu žížalu. Tento dezert podávejte co nejrychleji, aby vám kytička (máta) nezvadla. A nebo mátu zasaďte při podávání.