VAROVNÉ SIGNÁLY NEDOSTATKU • Bolest kostí a kloubů • Dlouhodobá bolest svalů a svalová slabost • Časté virové a bakteriální infekce • Tvorba únavových zlomenin • Poruchy rovnováhy – zejména pády ve stáří • Únava 1.Dopaltese 2.Dojezteto 3.Doplňte VÍTE, ŽE TOTO RČENÍ HOVOŘÍ O VITAMINU D? Je totiž důležitý pro správné fungování imunitního systému a v těle ovlivňuje více než 200 různých funkcí. Například tělu pomáhá využívat stravou přijatý vápník a tím přispívá ke zdraví kostí, zubů a ovlivňuje činnost svalů. Dopřejtesialespoň2xtýdně porci(200g)tučnéryby(sleď, makrela,losos,sardinky, tuňák,pstruh). nezapomínejtekaždýdenna mléko,mléčnévýrobky avejce.Nakupujtepotraviny obohacenévitaminemD (ROSTLINNÉTUKYAOLEJE, snídaňovécereálie,mléko, mléčnévýrobkyajejich rostlinnéalternativy). Zejménavzimě anajařevámmůže vitaminDchybět. Zvažtezařazení doplňkůstravy. Ojejichužíváníse vždyporaďtesesvým lékařem Odbřeznadoříjnavystavujtesvénohy, paže,ruceadekolt(nenatřenéopalovacím krémem)slunečnímuzáření.Stačí2-4xdenně vkrátkýchcca10minutovýchintervalech. Vždyaletak,abykůženezčervenala.Přidelším pobytunaslunci použijteopalovacíkrém. VITAMIND„KAMNECHODÍSLUNCE,CHODÍLÉKAŘ“ Vitamin D je možné užívat formou kapek, olejů či kapslí. JsteDeficitní? 1. Je vám více než 65 let? 2. Jste obézní? 3. Čekáte dítě nebo kojíte? 4. Máte tmavší odstín pleti a vlasů? 5. Trávíte většinu času (zejména mezi 10. a 15. hodinou) uvnitř budovy doma nebo na pracovišti? 6. Používáte v létě přes den vždy opalovací krémy? Nebo chodíte na slunci zahaleni, včetně obličeje (kšiltovka, klobouk) a rukou (dlouhý rukáv)? Či se zásadně neopalujete a většinou za slunečných dnů pobýváte ve stínu? 7. Omezujete konzumaci živočišných potravin? 8. Jíte méně než 2x týdně tučné ryby 9. Trpíte kombinovanou alergií na bílkovinu kravského mléka a současně na vejce a ryby či mořské plody? 10. Trpíte Crohnovou chorobou či jiným chronickým zánětlivým onemocněním střev nebo chronickým onemocněním jater či ledvin? O vhodném dávkování se poraďte se svým lékařem či lékárníkem, protože vitaminem D ve formě doplňků stravy se lze předávkovat. Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ANO, je možné, že nemáte dostatek vitaminu D. Požádejte svého lékaře o stanovení vaší hladiny vitaminu D v krvi. Konzultujte s ním možnost užívání doplňků stravy s vitaminem D. Potřebujetedoplňkystravy? Autorky: Košťálová A., Mužíková L., Selinger E. / © Státní zdravotní ústav / Vydal Státní zdravotní ústav za finanční podpory MZČR 2020. 1. vydání, Praha 2020 HROZÍVÁM NEDOSTATEK VITAMINUD? UDĚLEJTESIRYCHLÝ ORIENTAČNÍ TEST. Vědělijste,ževětšina populacevČRmá vzimníchměsících nedostatekvitaminuD? STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV karta-vitaminD-A5.qxp_Sestava 1 07.09.20 10:38 Stránka 4 bezpečné opalování JAKÝJSTEFOTOTYPVY? ExistujeDokonalástrava? NENÍ MNOHO POTRAVIN, KTERÉ JSOU BOHATÉ NA VITAMIN D. PROTO POUZE STRAVOU NENÍ TÉMĚŘ MOŽNÉ KAŽDÝ DEN PLNIT DOPORUČENOU DENNÍ DÁVKU. Důležité slunceA JAK DLOUHO TEDY SMÍTE BEZPEČNĚ ZŮSTAT NA SLUNCI? dítě 5 minut keltská 5-10 minut severská 10-15 minut smíšená 15-20 minut středozemní 20-30 minut hnědá 30-40 minut Nejefektnější pro tvrobu vitaminu D je krátký pobyt na slunci mezi 10. a 15. hodinou. Čas, po který můžeme své tělo vystavovat slunečním paprskům, určuje náš fototyp. Naše tělo si vždy vytvoří jen tolik vitaminu D, kolik využije. Není tedy nutné být na slunci bez ochrany déle, než je doporučená doba. Vaše kůže nesmí v žádném případě zčervenat. To je známka spálení. Návštěva solárií i intenzivní opalování zvyšují riziko rakoviny kůže! Aby se vitamin D vytvořil, nesmí být kůže natřená opalovacími krémy, či jinak zahalená. Vitamin D se tvoří méně při smogové situaci, ve stínu či při zatažené obloze. UVB paprsky neprochází sklem. Lidé se světlejší pletí se sice špatně opalují, rychle červenají, ale vitamin D se jim tvoří lépe. Naopak snědým lidem se vitamin D tvoří hůře. VitaminDsiumínašekůževytvořit zcholesterolu,pokudjídáme příležitostnachytatdostatekUVB slunečníhozáření. Díky letním paprskům máme zásobu vitaminu D na podzimní měsíce. V zimních a jarních měsících je v České republice nedostatek UVB paprsků, a proto vitamin D v kůži prakticky nevzniká. • Na vitamin D jsou bohatá tresčí játra, tučné ryby či žloutek. • Vitamin D je přirozeně i v mléce a mléčných výrobcích, ale i v nich obsah kolísá v závislosti na roční době. V létě je ho v mléce více než v zimě. • Malé množství vitaminu D se nachází v mase. • Vitamin D se může vytvořit i v houbách, pokud na ně intenzivně svítilo slunce. Sušení hub venku na slunci je proto ideální metodou zpracování. • K houbám patří i kvasinky – tedy droždí. I to se ale na tvorbu vitaminu D potřebuje slunit. Pokud doma pečete z kynutého těsta, můžete ho (nebo samotný kvásek) nechat vzejít venku na slunci. • Čtěte etikety a zejména v zimních měsících vybírejte i potraviny obohacené vitaminem D. Tato informace je uvedena poblíž názvu výrobku, nebo v tabulce s nutričními údaji. Nezapomínejte však, že i výrobky obohacené vitaminem D by měly obsahovat co nejméně cukru, soli a nasycených tuků. karta-vitaminD-A5.qxp_Sestava 1 07.09.20 10:38 Stránka 2