1. LÁTKOVÉ SLOŽENÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ I. Úkol: Zjištění obsahu vody v živočišných organismech – příprava sušiny. Materiál: druhy živočišné tkáně, žíhací kelímek, sušárna, kleště, váhy, prkýnka, fixy, sušička Druhy tkáně: svalovina (vepřové maso), tuková tkáň – vepřová, svalovina ryby, svalovina kuřete, játra, kosti, zástupce bezobratlých - cvrček (usmrtit) Pracovní postup: Bude se pracovat ve dvojici 1. Každá dvojice si vezme tak dva druhy tkáně dle zásob 2. Žíhací kelímek se označí fixou (výrazně), zváží přesněji, než na desetinu gramu (hmotnost A), vše pomocí kleští 3. Tkáň se odřeže a připraví do kelímku 4. Stanoví se vlastní hmotnost odřezané tkáně v kelímku A, (A-C(kelímek)) je hmotnost tkáně 5. Kelímek s masem se vloží se do sušičky, teplotu postupně zvýšíme na 120 °C. 6. Suší se asi 1hodinu. 7. Mezitím proběhne výklad 8. Kelímek s tkání necháme vychladnout (5 min) na betonové ploše 9. Opět zvážíme (hmotnost D) 10. Stanoví se hmotnost vysušené tkáně (hmotnost E = D – C), vyjádříme na dvě desetinná čísla 11. Tkáň vložíme do kádinky a necháme na další cvičení 12. Rozdíl hmotností představuje obsah vody v tkáních 13. Výsledek budou mít všechny dvojice k dispozici ve formě tabulky, kterou budou mít v protokolu všichni studenti ze skupiny 14. Obsah vody v různých tkáních vyjádříme v procentech Pozn: Každý pak zpracuje výsledky, ve které vyjádří zastoupení vody všech svých použitých tkání (v %). Vlastní výsledek bude porovnán s literaturou s odkazem. Výraznější odchylky se zdůvodní (v kap. Závěr). Výsledky: tabulka Závěr: nezapomenout zmínit teplotu a čas